Modellering af pladetektonik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Advertisements

Sådan laver Du et POWER POINT program.
Photo story. Velkommen til denne lille manual omkring Photo Story 1.Du kan vælge at se hele filmen og detaljeret se hvordan du bedst kommer i gang med.
Book-trailer i 5.a Læringsmål Hvad skal eleverne lære?
Vejret Vandet i luften.
Epoxy og Isocyanater - opgavespil
Udlægning af en ny cache
Teknik event i det mørke Jylland IV Geocaching uden at det koster et ton papir og litervis af printerblæk Understøttes af: Smart phones PDA’ere Flere af.
17. januar 2009Teknik event i det mørke Jylland III - CacheMate 1 Geocaching med CacheMate  Hvad er CacheMate?  Indlæsning af Cachebeskrivelser  Bruger.
Sidetyper Web-udvikling med FrontPage 2003 RHS - Informationsteknologi.
Pladetektonik & Jordskælv og vulkanisme
Links Web-udvikling med FrontPage 2003 RHS - Informationsteknologi.
Storylinepunkt Nøglespørgsmål Aktiviteter Genopfriskning Hvem er vi? Gruppen finder personerne, id-kortene, jobkatotek og biografier frem og genopfrisker.
Blogger.com - lav din egen hjemmeside
Bytte   PowerPoint  .
Instruktion i Animation Shop
Her kan du søge oplysninger om de forskellige lande, se videoklip med børn og unge, lave dine egne kort, statistik og lave wiki’er Med kortgeneratoren.
Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. Hav værktøj og ler klart. GOD FORNØJELSE.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
Introduktion til indholdsfortegnelser j Tryk derefter på F5, eller klik på Slideshow > Fra begyndelsen for at starte kurset. Klik på Aktivér redigering.
Repetition af vulkantyperne
Opret en database i Reference Manager, ver. 11 Åbn programmet. Opret en ny database. Placér basen ude på ”skrivebordet ” (kun i denne sammenhæng – da baserne.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Ældre Sagen ”Gem som” - et dokument Følg numrene osv.
Programteori for: [-titel-]
Oversigt for © 2012 Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Lync Web App Deltage i et Lync-møde ved brug af computerlyd Hvis du ikke har Lync.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Interaktive knapper Web-udvikling med FrontPage 2003 RHS - Informationsteknologi.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Photo Story Den smarte måde at lære på Tradium – Randers Malerskole.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle.
For webredaktører Præsentation /Jesper Emil Ellekilde - pensionist.
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Geologi er læren om jordens udvikling, opbygning og materialer
Power up Your PowerPoint Udarbejdet af Irene Krainer Larsen Irla.
Instruktioner Der findes 4 forskellige skabeloner i 6 forskellige farver: titel, punktopstilling, billede og citat. Derudover er der én skabelon hvis titelsiden.
Kursus i Wordpress Lær at lave indlæg og kalenderbegivenheder v/ Hjerteforeningens webredaktør Mads Louis Orry.
Regionalt d.13.juni Biblioteket flytter mennesker er et projekt som kombinere følgende ting: motion, at være social og teknologi. Det gøres i dette tilfælde.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Bjergsnæs Efterskole Malthe Stenstrup
Dette er en kort præsentation af den opgave vi opgiver til eksamen
Introduktion til geologi på Hf
Introduktion til geologi på Hf
Naturvidenskabelig metode
Trin-for-trin guide til s1 autorisation
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Bjergkæder.
Kursus i.
Tips og tricks til PowerPoint
Kontakter, tilstedeværelse og chat
Geologi er læren om jordens udvikling, opbygning og materialer
Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Kursus i.
Forsøg til Håndværk og Design
SIKKERHED ONLINE.
Sådan bruger du Shakespeak
Opret fremmed kursus Blå kurser: Fremmed kurser
Elevplankonference 2013 Elevplan-kuffert
Velkommen til PowerPoint
Filmbånd (Øvet)   Du kan genskabe effekterne på dette dias ved at benytte følgende fremgangsmåde: Klik på Layout i gruppen Dias under fanen Startsiden,
Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.
Sådan indsættes dette dias i præsentationen
CMS – Inner Wheel Danmarks hjemmesider
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
Skabelon for billede til sociale medier
Præsentationens transcript:

Modellering af pladetektonik værksteder

Verdenskort Kopier et verdenskort over på A3-papir. Klæb det op på karton eller liggeunderlag og klip kontinenterne ud. Læg et puslespil med de udklippede kontinenter, så det bliver til et kontinent – Pangæa. Hvordan hænger dette forsøg sammen med Wegeners teori om Pangæa? Placer verdensdelene/kontinentalpladerne, som de lå på forskellige tidspunkter i den geologiske historie. Ved at slå alderen op på de forskellige bjergkæder, kan man se, hvilke plader, der stødte sammen, da bjergkæderne blev dannet. Lav en kort animationsfilm der viser kontinenternes drift. Brug f.eks. FilmX fra skoletube

Simulering af pladetektonik Gå ind på  https://phet.colorado.edu/da/ simulation/plate-tectonics  og åbn simuleringen Pladetektonik. Gå ind på fanen PLADEBEVÆGELSE Klik på Manuel indstilling og bliv på denne indstilling når du løser opgaverne i skemaet Løs opgavearket

PLADETEKTONIK med Thinglink Thinklink er smart at bruge, da man ved at vælge et baggrundsbillede, kan lave “tags” de steder på billedet, hvor det er nødvendigt. Til denne aktivitet skal I udvælge “hotspots” i forbindelse med jordens pladetektonik, “tagge” disse og benævne hvilken pladegrænse, der findes her. http://skoletubeguide.dk/pladetektonik-med-thinglink/ Aktiviteten trin for trin Log på skoletube og åben Thinklink Opret en ny Thinklink Vælg baggrundsbillede Indsæt tags, og og benævn pladegrænsen Ændre evt. både “taggets” symbol og tekstens baggrundsfarve Udgiv til klassens kanal

Platetektonikk https://www.viten.no/vitenprogram /vis.html?prgid=uuid%3A2D0B88A0- 3CCB-D849-5A4C- 00006B2A11AA&tid=1190513&grp= Vælg et af afsnittene og lav de interaktive opgaver. F.eks. Hva er platetektonikk Argumenter for teorien Vulkaner, jordskjelv og fjellkjeder Vurder om det kan bruges i en 7.-9- klasse

E-learningsprogram om jordskælv og pladetektonik Geus.dk har udviklet et E- learningsprogram om jordskælv og pladetektonik, som helt gratis kan gennemføres online. Det henvender sig til 7-10 klasse Programmet findes her: http://geus.net/e-learning/njs/ Lyt/læs om jordskælvsbølger og vurder indholdet i forhold til målgruppen.

GoogleEarth Man kan finde rigtig mange lag i GoogleEarth således: Åbn GE  klik på det lille plus til venstre for Galleri ( ) under lag nederst til venstre  klik på fx vulkaner og jordskælv  Når man zoomer meget ud kan man ikke se ret mange/ingen jordskælv/vulkaner, hvilket er en af begrænsningerne i visning af GE´s egne lag. Men zoomer man ind, så kommer både vulkaner og jordskælv frem i stor stil (hvis man zoomer ind i de rigtige områder ) Opgave: Mål afstanden fra din bopæl til nærmeste vulkan i GE´s egne lag. I denne video er der flere eksempler på, hvordan man kan benytte andre af GE´s egne lag: http://youtu.be/xBqSSYXrA9s?hd=1 I videoen gennemgås i nævnte rækkefølge: Jordskælv Vulkaner Vejrlaget, inkl. Bøjer 3D-bygninger og streetview Fotos Bærdygtighedsmuligheder Vandløb og parker

GoogleEarth opgave I skal finde eksempler på de forskellige vulkantyper på Google Earth og indsæt Placemarks (den lille gule tegnestift til venstre i bjælken lige over billedet). Gem placemarks så I kan finde dem senere. Husk at navngive placemarks med vulkantype og vulkannavn. I skal som minimum finde vulkaner ved Aleuterne, Hawaii, Sydamerika, Island og Japan

Astenosfæren – fast eller flydende Strømme i jordens kappe er med til at drive pladerne rundt. Men hvordan kan kappen flyde, når den ikke er smeltet? Hæld en skefuld maizena/kartoffelmel i et bæger og lige så meget vand - til blandingen har lige præcis den konsistens, at en ske nemt synker, når den bliver ført langsomt ned, men stoppes, når man fører skeen hurtigt ned mod overfladen. Hvordan kan dette bruges til at forklare, at kappen både er fast og flydende? Løs opgavearket

Pladerande Læg to bøger (kontinenter) på hvert sit kartonstykke (oceanbundsplader) på to borde med et lille mellemrum. a. Før papirerne langsomt ned mellem bordene og se hvad der sker med bøgerne. Hvordan kan dette illustrere konvergerende pladerande med kontinenter? b. Før derefter papirerne fra hinanden og se hvad der nu sker med bøgerne. Hvordan kan dette illustrere divergerende pladerand med kontinenter.

Modeller lavastrømme Tag to væsker af meget forskellig viskositet – for eksempel: opvaskemiddel og sirup. Hæld en smule af hver væske ud på en tallerken, mens I tager tid på hvor lang tid det er om at flyde helt ud på tallerkenen. Opvarm væskerne i en skål med varmt vand og gentag forsøget. Er der nu forskel på tiden? Bland noget sand i den tykkeste væske, så den bliver så sejtflydende, at den knap kan flyde… Hæld nu denne blanding ud på tallerkenen og tag igen tid. Hvordan kan dette illustrere lavastrømme?

Modellering med liggeunderlag/ modellervoks Læg tre plader modellervoks eller liggeunderlag i forskellig farve ovenpå hinanden. Hvordan kan dette illustrere sedimenter? Læg modellervoksblokken på bordet og pres ind mod midten fra begge sider. Hvordan kan dette illustrere foldebjerge?

Foldede bjergarter

webgeology http://webgeology.alfaweb.no/