Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bjergkæder.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bjergkæder."— Præsentationens transcript:

1 Bjergkæder

2 Tre typer bjergkæder (kort fortalt)
vulkanske bjergkæder dannes, hvor en oceanplade kommer ned under en anden plade. foldebjergkæde dannes, når to kontinentalplader støder sammen. blokforkastnings bjergkæder opstår i forbindelse med sprækkedannelse (naturlige sprækker) og bevægelser i jordens overflade.

3 Vulkanske bjergkæder I den øverste del af oceanpladen findes der en del mineraler, som indeholder vand. Når oceanpladen kommer ned i jordoverfladen, får det højere tryk og temperaturmineralerne til at gå i stykker. Vandet blander sig med bjergarterne i jordoverfladen ovenover, der smelter og danner magma (lava) Magmaet stiger opad, indtil det størkner i jorden og efter kan det danne vulkanske bjerge.

4 Foldebjergkæder Foldebjerge dannes, hvor to kontinentalplader støder sammen. har en lav massefylde og synker ikke ned i jorden. Derfor bliver klipper og kontinenterne (landsdele) langsomt presset sammen, mens de foldes opad og henover hinanden til en bjergkæde. Foldebjerge bliver til de højeste bjergkæder. (billede af foldebjergene i Nordøstgrønland)

5 blokforkastningsbjergkæder
Nogle steder er jordskorpe sprækket op i blokke, der presses eller hæves op til overfladen. Her er der dannet blokforkastningsbjergkæder. Geologerne kan endnu ikke helt kunnet forklare, hvorfor og hvordan disse bjergkæder er dannet. Nogle findes, hvor gamle bjergkæder er blevet slidt helt ned. Andre opstår, hvor jordskorpen er strukket ud, så der opstår forkastninger. Måske er forklaringen, at blokkene er blevet løftet op til overfladen, fordi de har en lavere massefylde end omgivelserne omkring dem.


Download ppt "Bjergkæder."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google