Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nettet og etik Hvad må eleverne – må ikke?
Advertisements

Tilgængeliggørelse af elektroniske arkivalier
Forsideservice - aftalegrundlag Tommy Schomacker – november 2007.
Hvad er CURIS? CURIS er et IT-system til registrering af forskning og formidling på KU CURIS er navnet for Copenhagen University Research Information System.
Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs
Oplæg til temadag om fjernlån i Middelfart den 22. maj 2014
Bacheloropgavens mundtlige dimension torsdag d. 19/1-12 Mål med mødet: 1.At etablere et forum for refleksion over opgavens mundtlige del. 2.At I efterfølgende.
E-publicering Ophavsretlige spørgsmål Harald v. Hielmcrone.
Tilgængelighed og registering. Helt fra bunden ICA - Universal Declaration on Archives Siger bl.a. Beskytte folkets rettigheder, Etablere individuelle.
Spor 1. SPOR 1 Tilgængelighed og registreringer Session 2 Formidling af samlingerne Fælles portal og standarder ? Steen Ousager.
Det digitale nationalbibliotek
TECH TRANS Kommercialisering af forskningsbaseret viden Birgitte Krejsager Studielektor/ph.d.-stipendiat Juridisk Institut, AAU.
Tilgængelighed og Content Management Systemer - ATAG.
Ophavsret Hensyn til skaberen >< hensyn til samfundet –betaling for indsats >< fri information –fortsat informationsstrøm >> betaling for indsats –  betaling.
ATAG Tilgængelighed og Content Management Systemer.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light MAJ 2016 AARHUS UNIVERSITY HEALTH AU LISE WOGENSEN BACH VICE-DEAN, HEALTH RETTIGHEDSPROBLEMER I FORSKNINGSSAMARBEJDER.
Opgaver i fremmedsprog 2.6 Ved opgaver, hvori et eller flere fremmedsprog indgår, skal en del af de anvendte kilder være på det/de fremmede sprog. 2.7.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Målinger af indsats til tiden Oplæg fredag den 7. januar 2011.
Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BEK 1314 af ) Formål: - Gennemføre regelforenklinger.
28. maj 2008 Open Source software – jura eller politik? Linux-dag på Christiansborg, onsdag 28. maj 2008 Anders Wernblad og Peter Kaas Lett Advokatfirma.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Ophavsret på nettet  Denne PP gør rede for danske regler  Internationale regler er anderledes og ofte mere kompliceret  Er cyberspace = ”det vilde vesten”
OPHAVSRETSLOVEN Paragrafer, Bekendtgørelser og Vejledninger.
SERVICESTYRELSEN 9.DECEMBER 2009 Faglighed og metoder i håndteringen af unges brug af rusmidler.
Elselskabernes energispareindsats Koldinghus 25. Oktober 2006 Hans Duus Jørgensen.
Morten Rosenmeier
Stigende krav til behandling af persondata
Kulturministeriets Pure Konsortium for arkiver, biblioteker og museer
QA-håndbog del 2A – faglig rådgivning
Lokale arbejdstidsaftaler
Hovedfunn fra evaluering af VAM programmet
Ændringsadgang inden for udbudsretten
Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer
Ophavsretsloven.
Ophavsretsloven Lavet af Kani & Nick.
Modelaftale om data management ved samarbejdsprojekter aka ‘en juridisk spejling af en data management plan’ Et projekt mellem AU og Det Kgl. Bibliotek,
Rapportstruktur Medarbejderundersøgelse 2016 Version pr 11. maj 2016
Voksenansvar for anbragte børn og unge Husorden
Danmarks største forening for slægtsforskere fejrer
Overdragelse af fordringer
Velkommen til et nyt kvalitetsprogram…
Robot organisationen Formålet med denne lektion er at give en forståelse af de organisatoriske & dermed også menneskelige parametre der er i spil Som platform.
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Grupper To eller flere mennesker mellem hvilke der finder et samspil sted Variere stærkt m.h.t. Størrelse Formål Varighed Kommunikationsform.
Velkommen BR-10 Seminar.
Informationsmøde, den 25. august 2015
Indhentning af CPR-nummer og samtykke
Arbejdsgruppemøde for Holmen
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Webinar om fordringstyper til daginstitution
KUBs datalabs Christian Knudsen DTU december 2018.
Social – og Beskæftigelsesudvalget
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Ophavsret på nettet Denne PP gør rede for danske regler
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
EKsamen på Horsens Gymnasium 2018
Personoplysninger i årsrapporter, bestyrelsesreferater og medlemsblade
Tilgængelighed af INSPIRE-data på INSPIRE Geoportalen
Arbejdsglæde & samarbejde
Større mængder af bekæmpelsesmidler bør leveres direkte af leverandøren, der skal opfylde de internationale regler for transport af farlige stoffer. Sørg.
Tingsretlige konflikter – hvem har ret til aktivet?
s V T P H Tværgående temaer Her noteres udvalgets politikker
Præsentationens transcript:

Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet. Det kan fx være Data, som er skabt af andre og indsamlet af forskeren med tilladelser fra rettighedshaverne fx. andre forskeres forskningsresultater, tekster osv. Data, som stilles til rådighed fra andre fx Statsbibliotekets pligtafleverede samlinger som stilles til rådighed på baggrund af ophavsretsloven. Data, som er skabt af forskeren selv fx observationer fra forsøg mv. Her er hjemlen for at bruge data typisk enten ophavsretsloven (jf. b) eller aftaler med ejeren af rettigheder til data eller en rettighedsorganisation (jf. a) med mindre forskeren selv har rettighederne (jf. c). Det er vigtigt at være opmærksom på at kildedata ofte vil være en kombination af 1.a, 1.b og 1.c, hvilket har betydning for punkt 2-4. Forskningsresultater Forskningsresultater omfatter de nye data, som skabes af forskeren som led i projektet. Det omfatter ikke de oprindelige kildedata, hvis andre har ophavsrettigheder eller rettigheder til jf. 1.a og 1.b. Hvis en forsker fx analyserer tekster, som andre har skrevet vil forskningsresultatet kunne være hans selvstændige nye observationer, statistik om teksterne osv, som ikke er identiske med kildedata. Metadata Metadata kan fx være logbøger, statistik og registreringer produceret i projektet. Der er et vist overlap til punkt 2. Publiceringer Typisk vil forskningprojekterne resultere i en afhandling , publicering osv. af forskningsresultaterne. Det er en selvstændig bearbejdning af forskningsresultaterne og det må kun indeholde kildedata (hvor andre har ophavsrettigheder) i overensstemmelse med reglerne om citat, kildeangivelseskrav jf. retningslinjerne for videnskabelig redelighed mv.

Vedrørende data i LARM.FM LARM.FM indeholder flere typer data: Dels samlinger, som der er adgang til i portalen (kildedata) og Dels brugergenerede data (forskningsresultater). Jf. A: I LARM.FM er kildedata: Pligtafleveret radio- og tv fra Statsbibliotekets samlinger, som kan streames. Radioavisprogrammer, samt radioavismanuskripter og rapporter Metadata vedrørende radio- og tv-samlingen. > Disse kildedata kommer fra Statsbiblioteket og er dækket af ophavsret. Brug kan kun ske i medfør af lovgivningen og aftaler. Det er beskrevet i en aftale mellem Statsbiblioteket og DIGHUMLAB. Jf. B I LARM.FM er forskningsresultater brugergenerede data (fra forskere og studerende). De brugergenererede data kan omfatte: Kommentarer fra brugere med værkshøjde fx tekstbidrag. Databaser (fx linksamlinger, der kræver en vis viden og indsats at etablere) Andre bidrag, som ikke har værkshøjde og derfor ikke er beskyttet. > Brugere accepterer som et vilkår for adgang at brugerskabte data er omfattet af en CC0 licens. Her er det DIGHUMLAB som har fastsat vilkårene dvs. at det er en CCO licens.