Ændringsadgang inden for udbudsretten

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Advertisements

København den 17. november 2010 Dias 1 DFFU Rammeaftaler, indkøbscentraler og kvalifikationsordninger – kan konkurrencen sættes ud af kraft? Sune Troels.
Statsstøtte og udbudsreglerne
Erfaringer med håndhævelsen af EU’s udbudsregler
Præsentation 16. juni 2011.
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Medlemsmøde i Dansk Forening for Udbudsret Torsdag den 15. marts 2012
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
Professor (mso) Christina D. Tvarnø Udbud og innovation Fremtidens muligheder og anbefalinger.
Public service-ydelser og lidt om privatiseringer Kim Lundgaard Hansen
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Nyheder i udbudsretten med hovedvægten på sager om byggerier H.P. Rosenmeier.
UDBUD.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.
Accessoriske kontrakter
Anders Birkelund Nielsen, specialistadvokat
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Dansk Forening For Udbudsret, 20
Rammeaftaler –Begrænsninger og fleksibilitet
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Lederkursus December Sagsbehandlerloven Landstingslov nr 8/1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning.
Arbejdsretlig identitet Dansk forening for arbejdsret fredag den 29. april 2016.
16. juni 2016 Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov.
Borgernes retsstilling i forhold til EU-retten Retssikkerhedskonference på skatteområdet.
Offentlighedsloven. Landstingslov nr 9 af 13. juni 1994 om offentlighed i forvaltningen. Landstingslov nr 1 af 31. maj 1999 om ændring af lov om offentlighed.
DFFU, 9. juni 2010 Praktiske tiltag i relation til den nye lov om håndhævelse af udbudsreglerne v/chefudbudsjurist Karin Martinsen.
Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved.
Hvad skal vi lære i dag? 1.At løse en eksamensagtig opgave 2.At få afklaret nogle tvivlsspørgsmål om etableringsretten 3.Introducere til den frie bevægelighed.
Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov (af 1. jan. 2016) … lad os starte med en lille film.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Styrker og svagheder ved håndhævelses-loven – set fra indklagedes side Dansk Forening For Udbudsret Tina Braad 9. april 2013.
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Afværgehjælp
Dagsorden for mødet Velkomst og kort præsentation
Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet.
Revision af sikkerhedsdokumentation
Natur- og Miljøklagenævnets opbygning og sagsbehandling
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Konference Danske Havne
Spørgsmål til og svar fra TBST.
Kan EU gøres demokratisk?
Revision af sikkerhedsdokumentation
Indkøb PÅ AU.
Hvordan anvendes SKIs møbelaftaler?
Velkommen til temadag i Århus om økonomi og økologi
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Under udbudsgrænserne
Nysgerrighed og indsats
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Indkøb under tærskelværdierne
Aftaleudkast og forståelse vedrørende tjeneste af 24 timers varighed
Advokat Rasmus Holm Hansen
Markedsdialog forud for udbud af dynamisk indkøbssystem på lege og aktivitetspladser til Sydjysk Udbuds Samarbejde, SUS.
Titel på videnskabeligt projekt
Videnskabeligt projekt
Videnskabeligt projekt
NVF – seminar sep Vejdirektoratets vintertjeneste på stier og fortove mv. ”Ændring fra specifikke ruter til arealer med planlægnings- og metodefrihed”
Og Arbejdsrettens domme i sagerne om
Fjernvarme Fyn Distribution Aps (AR )
Kapitel 3 Fuldmagtsforhold.
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
Årsmøde
Udbud – den juridiske ramme
Evaluering af udbudsloven og udvalgte emner
Præsentationens transcript:

Ændringsadgang inden for udbudsretten Advokat René Offersen 3. november 2011

Rammen Rækkevidden af ordregivers adgang til at ændre i kontrakter indgået efter udbud har fået plads i rampelyset efter indførelsen af ingen virkning eller godtgørelse ved ulovlig direkte tildeling Udbudsdirektivet angår fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige kontrakter. Af betydning om ændringsadgang er især: - Artikel 2 om gennemsigtigheds- og ligebehandlingsprincippet - Artikel 31 om udbud med forhandling ved supplerende anskaffelser - Artikel 32 om rammeaftaler Adgangen til at ændre i kontrakter indgået efter udbud har to vinkler: - Kontrakter uden ændringsklausuler - Kontrakter med ændringsklausuler

Kontrakter uden ændringsklausuler Ordregiver kan aftale ændringer af kontrakten uden ændringsklausuler Sag C-454/06, Pressetext: ”…ændringer udgør…en ny aftale…, når de er afgørende forskellige fra bestemmelserne i den oprindelige aftale, og derfor viser, at det var parternes vilje at genforhandle aftalens grundlæggende elementer…” (præmis 34) ”….ændring…kan betragtes som væsentlig, såfremt den indfører betingelser, der…vil have gjort det muligt for andre tilbudsgivere end de oprindeligt antagne at deltage…eller ville have gjort det muligt at acceptere et andet bud…” (præmis 35) ”…ændring…kan betragtes som væsentlig, såfremt den i betydeligt omfang udvider aftalen til at omfatte tjenesteydelser, der ikke oprindeligt var fastsat heri…” (præmis 36) ”…ændring…væsentlig, når den ændrer aftalens økonomiske balance til fordel for tilslagsmodtageren…” (præmis 37)

Kontrakter med ændringsklausuler Hvor vidtgående, åbne ændringsklausuler er forenelig med udbudsretten? Reglerne om rammeaftaler understøtter vidtgående adgang Sag C 91/08: Wall AG: ”Med henblik på at sikre gennemsigtighed i procedurerne og ligebehandling af tilbudsgivere vil væsentlige ændringer i de vigtigste bestemmelser i en koncessionskontrakt om tjenesteydelser i visse tilfælde nødvendiggøre, at der tildeles en ny koncessionskontrakt, når ændringerne udgør afgørende forskelle fra bestemmelserne i den oprindelige koncessionskontrakt, og dermed viser, at parterne er villige til at genforhandle kontraktens grundlæggende elementer.” (præmis 37) En ændring i en koncessionskontrakt om tjenesteydelser i dennes løbetid kan betragtes som væsentlig, såfremt den indfører betingelser, der hvis de var fremgået af den oprindelige tildelingsprocedure, ville have gjort det muligt for andre tilbudsgivere end de oprindeligt antagne at deltage eller ville have gjort det muligt at acceptere et andet bud end det, der oprindeligt blev antaget (jf. analogt pressetekst Nachrichtenagentur-dommen, præmis 35).” (præmis 38) Reguleringsklausuler bør konciperes således, at anvendelse beror på objektive omstændigheder, der om fornødent kan udfyldes af voldgift

København