Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet."— Præsentationens transcript:

1 Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt
Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet. Det kan fx være Data, som er skabt af andre og indsamlet af forskeren med tilladelser fra rettighedshaverne fx. andre forskeres forskningsresultater, tekster osv. Data, som stilles til rådighed fra andre fx Statsbibliotekets pligtafleverede samlinger som stilles til rådighed på baggrund af ophavsretsloven. Data, som er skabt af forskeren selv fx observationer fra forsøg mv. Her er hjemlen for at bruge data typisk enten ophavsretsloven (jf. b) eller aftaler med ejeren af rettigheder til data eller en rettighedsorganisation (jf. a) med mindre forskeren selv har rettighederne (jf. c). Det er vigtigt at være opmærksom på at kildedata ofte vil være en kombination af 1.a, 1.b og 1.c, hvilket har betydning for punkt 2-4. Forskningsresultater Forskningsresultater omfatter de nye data, som skabes af forskeren som led i projektet. Det omfatter ikke de oprindelige kildedata, hvis andre har ophavsrettigheder eller rettigheder til jf. 1.a og 1.b. Hvis en forsker fx analyserer tekster, som andre har skrevet vil forskningsresultatet kunne være hans selvstændige nye observationer, statistik om teksterne osv, som ikke er identiske med kildedata. Metadata Metadata kan fx være logbøger, statistik og registreringer produceret i projektet. Der er et vist overlap til punkt 2. Publiceringer Typisk vil forskningprojekterne resultere i en afhandling , publicering osv. af forskningsresultaterne. Det er en selvstændig bearbejdning af forskningsresultaterne og det må kun indeholde kildedata (hvor andre har ophavsrettigheder) i overensstemmelse med reglerne om citat, kildeangivelseskrav jf. retningslinjerne for videnskabelig redelighed mv.

2 Vedrørende data i LARM.FM
LARM.FM indeholder flere typer data: Dels samlinger, som der er adgang til i portalen (kildedata) og Dels brugergenerede data (forskningsresultater). Jf. A: I LARM.FM er kildedata: Pligtafleveret radio- og tv fra Statsbibliotekets samlinger, som kan streames. Radioavisprogrammer, samt radioavismanuskripter og rapporter Metadata vedrørende radio- og tv-samlingen. > Disse kildedata kommer fra Statsbiblioteket og er dækket af ophavsret. Brug kan kun ske i medfør af lovgivningen og aftaler. Det er beskrevet i en aftale mellem Statsbiblioteket og DIGHUMLAB. Jf. B I LARM.FM er forskningsresultater brugergenerede data (fra forskere og studerende) De brugergenererede data kan omfatte: Kommentarer fra brugere med værkshøjde fx tekstbidrag. Databaser (fx linksamlinger, der kræver en vis viden og indsats at etablere) Andre bidrag, som ikke har værkshøjde og derfor ikke er beskyttet. > Brugere accepterer som et vilkår for adgang at brugerskabte data er omfattet af en CC0 licens. Her er det DIGHUMLAB som har fastsat vilkårene dvs. at det er en CCO licens.


Download ppt "Generel juridisk sondring mellem hovedtyper data i et forskningsprojekt Kildedata Kildedata er de data, som analyseres og indgår som grundlag for forskningsprojektet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google