Klima og miljø fremtidssikring Klima og miljøstrategi Energi og miljøkonsulenten, Udviklings og bygge afdelingen Jane G. Hansen (JHA), cand. Polyt i Energiteknik,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Forpligtende samarbejde om kvalitet og fællesskab
Advertisements

Jesper Loose Smith Direktør i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe – ca boliger Direktør fagforeningsejet ejendoms- og administrationsselskab i.
Frederikshavn Boligforening ”en hjertevarm og glad bolig, åben mod verden, og ikke helt firkantet”.
AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Grøn Energi set fra en kommunal forsyningsvirksomhed.
Sydenergi.dk - Arbejdspladser og bæredygtighed Niels Duedahl, adm. direktør Fremtidens energisystem.
Forslag om påtænkt lukning af Tjørnelyskolen Dialogmøde med forældre på Tjørnelyskolen den 30. september 2015.
Om økonomi i renoveringer. Hvad koster det at gøre noget ? Hvad koster det IKKE at gøre noget ? Hvem er vinderne? Hvem er taberne? Morten Hajn Nordjylland.
TitelIndholdVarighed Den elektriske familieSjov reklame for Energy Star (international standard for energi-effektive husholdningsprodukter) 1.01 minutter.
KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. – 15. april 2011 Lyngby-Taarbæk Kommune ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger.
Signalement af Lejerbo Ca boliger Organiseret i 53 selvstændige organisationer Fordelt på godt 680 afdelinger Hjulpet på vej af 755 ansatte Lejerbo.
Signalement af Lejerbo Ca boliger Organiseret i 56 selvstændige organisationer Fordelt på godt 600 afdelinger Hjulpet på vej af 775 ansatte Lejerbo.
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Brædstrup Disposition Samfundets udfordringer – er vores udfordringer. Hvad gør vi i Lejerbo. Hvad sker der i regionerne.
MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.
Emner Status salg af tillægsydelser 2011 Erfaring Nye ydelser Hvor er ydelserne solgt?
Bestyrelsesmøde Frederiksbjerg Dagtilbud 9.December 2015.
Signalement af Lejerbo Ca boliger Organiseret i 56 selvstændige organisationer Fordelt på godt 650 afdelinger Hjulpet på vej af 775 ansatte Lejerbo.
Godkendte visioner og målsætninger Lejerbo Frederiksberg Maj 2015.
El &Teknik 2012 Odense 9. maj 2012 John Larsen, Centerchef Center for Ejendomme og Intern Service Høje-Taastrup Kommune.
Ny Årsberetning Hvorfor en ny årsberetning? Beboerdemokrati og bestyrelsesarbejde i fokus Udvalgte redskaber (værktøjer) - Indhold Strategier og målsætninger.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
BARRIERER OG MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGGERIET ENERGIRIGTIGE BOLIGER – FRA AMBITION TIL FORRETNING HOS DE PRIVATE UDLEJERE FÆLLESSALEN PÅ.
Rum for liv. Om Lejerbo Over boliger 840 afdelinger Organiseret i 54 selvstændige organisationer Hjulpet på vej af cirka 750 ansatte Lejerbo er.
KAB’s målsætningsprogram 2015 – en støtte til jeres lokale arbejde.
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
Modul 6: Personlig salgscoaching
Effektivisering Kredsmøde BL’s 4. kreds 8. marts 2017.
Valgkredsmøder i Lejerbo 2016
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
VIRKSOMHEDSPRÆSENTATION SUSTAINSOLUTIONS
GrundvandsERFAmøde 25. juni 2015
Boligforeningsprojekt
Valgkredsmøder 2016 IT-udvalget.
Behov for et servicetjek Fællesmødet 31. oktober 2015
Ny proces for renovering og nybyggeri – tættere, tidlig dialog
Resultater af BedreBolig Bornholm opgjort februar 2016
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Integreret design Hvordan gik det?
Brugergruppemøde: Orientering fra HOFOR 4. april 2013
Fællesmøde med boligorganisationerne 30. oktober 2017
Indhold Visualiseringer Trafiksikkerhed Støj og Støv Der henvises i øvrigt til strategisk miljøvurdering, Lokalplan samt beslutningssag inklusiv bilag.,
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Affald i boligorganisationer v. Miljøchef Pia Vendelholt Christensen
Afdelingsmøde – Afdeling 5 Mandag den 8. maj 2017
ÅRHUS AFDELING.
Politisk kommunikation
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
Odense den 20/8 samt Århus den 28/8
Odense den 20/8 samt Århus den 28/8
Velkommen til info-møde om Indkøbs-ABC
Synligt indeklima - Kvalitetssikret drift
13. Ikke-finansielle rapporter
Social – og Beskæftigelsesudvalget
Varmetillæg Folkepension.
Erfaringer fra nyere bæredygtige bebyggelser
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
Room for people.
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Nøgletal på vejområdet
Økonomi i etablering af markvanding
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
Vision 1- Lejerbo Herning
Danskernes digitale bibliotek
Vejbelysning – med og uden LED
Danskernes digitale bibliotek
Danskernes digitale bibliotek
Præsentationens transcript:

Klima og miljø fremtidssikring Klima og miljøstrategi Energi og miljøkonsulenten, Udviklings og bygge afdelingen Jane G. Hansen (JHA), cand. Polyt i Energiteknik, DTU

Klima og Miljø i Lejerbo Klima og miljø: Visioner- politik – strategi Klima og miljøkonsulenten i Lejerbo Klima og miljøstrategi Tillægsydelser Det I skal…

Energi og Miljø Godkendt på hovedbestyrelsesmødet den 18. maj 2010 Udgangspunktet er vores Vision ”Rum for liv” tilføjet…. ”- også for fremtiden” Lejerbo Klimapolitik

Klima og Miljø- Lejerbo klimapolitik Godkendt af HB D.18. maj 2010 Lejerbo vil være en aktiv del af løsningen på miljø- og klimaudfordringerne Energi og ressourcestyring skal være en grundpille i driften Lejerbo er en professionel bygherre der tager udgangspunkt i energirigtige løsninger Lejerbo vil samarbejde med- og rådgive beboerne om energi- og ressourcebesparende renoveringer, bæredygtige og totaløkonomiske løsninger På sigt skal Lejerbo være en CO2-neutral administration

STRATEGI OG YDELSER K LIMA OG MILJØ S TRATEGI Oktober 2011

Klima og miljøstrategi - Fokus Strategiperioden 2010 – 2012 Opbygning af Lejerbo Energiledelsessystem Netværk og videre udvikling af grøn bygningsdrift Implementering af Lejerbo Energi og ressourcestyring i SAP Udvikling og afprøvning af tillægsydelser

Klima og miljøstrategi - ydelser Indenfor administrationsbidraget Generelle anbefalinger og retningslinier Opbygning af energiledelsessystem i Lejerbo adm. og drift Basal energi og ressourcestyring Tillægsydelser Rådgivning vedr. organisationers strategi Rådgivning vedr. vedvarende energi Screening: forslag til forbedringer og besparelser. Energigranskning v. nybyg og renovering. Rådgivning i forbindelse med Energirenovering f.eks. ESCO Udvidet Energi og ressourcestyring.

Klima og miljøstrategi- beboerdemokratiet Lejerbo vil vil være en aktiv del af løsningen på de miljø- og klimaudfordringer, der er i dag og vil vokse med tiden. Der er anbefalinger til strategiske mål vedrørende klima og miljø, som rent praktisk først vil få betydning i det øjeblik, organisationerne kopierer målene ned til deres egen strategi. Lejerbo vil som rådgivende administrator søge at fremme Klima og miljø.

Klima og miljøstrategi – ressourcestyring. Lejerbo vigtigste rolle er, at yde en professionel og moderne boligadministration og -drift til boligafdelinger og organisationer. Derfor prioriterer Lejerbo, at driften skal have energi- og ressourcestyring som en grundpille. Fra oktober 2011 indsamles data centralt for energi og vandforbrug i Lejerbo. Nogle organisationer har Igennem flere år indkøbt energistyring via ekstern leverandør og får dermed overvåget forbrug. I løbet af 2012 forventes det at blive muligt at præsentere rapporter på basis af data i SAMBO. Udvidet energistyring vil blive tillægsydelse.

Klima og miljø strategi- nybyggeri Dernæst er Lejerbo en professionel bygherre, der tager udgangspunkt i energirigtige løsninger. Ved nybyggeri vil vi allerede nu leve op til de energikrav, der stilles til boliger i Lejerbo udbød i efter klasse 1-BR08. Fra 2011 udbyder vi efter 2015 krav i BR 10 klasse 1 svarende til 35 kWh/m2/år eller Lejerbos Energi-0 koncept. Den frivillige BR 2020 klasse har en energiramme svarende til 20 kWh/m2 opvarmet areal/år. Lejerbos Energi-0 koncept opfylder kravene til den frivillige BR2020 klasse. I 2011 er det besluttet at opføre denne type boliger i Taastrup og i Kolding. Energigranskning skal sikre lavt forbrug - tillægsydelse.

Klima og miljøstrategi- Renovering På samme måde vil Lejerbo samarbejde med beboerne om energi- og ressourcebesparende renoveringer og rådgive om bæredygtige og totaløkonomiske løsninger. Energiledelse i Lejerbo vil blive styrket med indførelse af SAMBO, det vil blive muligt at sammenkøre data for f.eks. byggeår, vedligehold og forbrug. Energimærkningsrapporter for afdelingerne forventes afleveret i løbet af Rapporterne vil være væsentlige som screeningsværktøj for energi – og ressourcebesparende renoveringer. Screeningsrapport på organisationsniveau, tilbud som tillæg.

DET I SKAL…..

Klima og miljøstrategi Som bygherre sidder boligorganisationerne med ansvar for fremtidssikring af de almene boliger. Herunder hører sikring af lave udgifter til: –elektricitet –varme –vand. ”Rum for liv” …. ”- også for fremtiden”

Klima og miljøstrategi Beboerdemokraten Afdelingsbestyrelser anbefales at vedtage: –Alle rentable optimeringstiltag med tilbagebetalingstid < 5 år medtages i den 10 årige vedligeholdelsesplan. –Øvrige optimeringstiltag indskrives i tilstandsrapporten således de kan medtages ved større renovering. –Stil krav om energigranskning ved enhver renovering. Solceller er nu rentable og bør overvejes ved udskiftning af tag. Rådgivning om vedvarende energi er tillægsydelse.

Klima og miljøstrategi Beboerdemokraten Organisationsbestyrelser anbefales en bevidst klimavenlig profil: –Trækningsret og dispositionsfond kan benyttes til støtte/finansiering af optimeringstiltag på f.x. el, varme og vand. –Udbud af boliger med krav om opfyldelse af 2015 krav (BR10 kl.1) eller 2020 krav svarende til Energi-0. –Skab overblik over organisationen Energi og miljøprofil ved brug af energimærker og forbrugsrapporter Rådgivning om klimapartnerskab eller strategi er tillægsydelse

Tak for opmærksomheden…. Har vi mere tid…?

Energi og miljø Vand Vand er en af vores største udgifter Vandpriserne er de seneste fem år steget med 24-63%, afhængigt af leverandør. Mængden af egnet grundvand falder og vi må forvente udgifter til rensning af vand. De kommunale kloaksystemer er nedslidte og ikke tilstrækkelige. Derfor vil der komme udgifter til kloakrenovering. Når der spares på vandet spares også på varmeregningen. Ca. 35% af vores vandforbrug består af varmt vand.

Hvad betaler sig? - som oftest. Efterisolering betaler sig altid i forbindelse med renovering Lavenergiruder betaler sig altid i forbindelse med renovering Tilbagebetalingstiden for varmegenvinding på ventilationen er typisk 10 år. Solceller installeret efteråret 2011 har typisk tilbagebetalingstid på 13 år. Solvarme betaler sig hvor varmeprisen>1 kr. En familie på fire kan spare op mod kr. årligt på vandregningen ved at skifte toilettet ud med et vandsparende toilet med to skyl