Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fællesmøde med boligorganisationerne 30. oktober 2017

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fællesmøde med boligorganisationerne 30. oktober 2017"— Præsentationens transcript:

1 Fællesmøde med boligorganisationerne 30. oktober 2017
Styringsdialogen – det fælles samarbejde Kommunaldirektør Bo Rasmussen Intro: Præsentation af Bo Præsentation af en styringsdialog med en tværfaglig repræsentation fra SSF, BMF, BYS og med Bo som formand for styregruppen. Budskab: Vi vægter styringsdialogen højt i Gladsaxe Kommune, og vil gerne bruge dialog aktivt til at nå vores fælles mål.

2 Hvad samarbejder vi om…og hvorfor ?
1/3 del af den samlede boligmasse i kommunen almene boliger og kollegieboliger Et ”tvangs-samarbejde” med mening ”Styringsdialogen er mere end blot et tilsyn med boligorganisationerne – det er en del af det gode samarbejde, den positive dialog og muligheden for at sætte en fælles retning.” 1. og 2. pkt.:  I Gladsaxe Kommune er der 8 almene boligorganisationer, der til sammen udlejer ca boliger i kommunen. De almene boliger udgør ca. 1/3 af boligmassen i Gladsaxe. Hertil kommer ca kollegieboliger. De almene boligorganisationerne sætter qua deres størrelse et væsentligt præg på byen, og er derfor en vigtig medspiller i byens udvikling. 3. pkt: Det støttede byggeri opføres for at sikre et bredt boligudbud til en rimelig husleje. Med støtten følger et offentligt tilsyn, og derfor er vi ”tvunget” til at samarbejde. Men samarbejdet giver mening og muligheder, hvis man griber dem – og det kan styringsdialogen – så vi samarbejder ikke pga. loven siger det, men fordi det faktisk virker i Gladsaxe…og det skyldes aktive boligorganisationer og en aktiv kommune.

3 Rammer for styringsdialogen
Almenboligloven og kommunestrategien går hånd i hånd Vi samarbejder om byens udvikling, byens liv og byens sociale balance … og derfor er styringsdialogen vigtig for Gladsaxe Kommune Politik Byråd Beboerdemokrati Planlægning Drift Målsætning Økonomi Byggeri med kvalitet Lejeniveau Social Balance Udvikling Boligudbud Reglerne om styringsdialog blev indført i almenboligloven i 2010, som supplement til kommunens tilsyn med de almene boligorganisationer, og med den hensigt, at den almene sektor i højere grad skal styres gennem mål- og aftalestyring. I Gladsaxe Kommune ser vi dialogmøderne som mere end blot et tilsyn med boligorganisationerne – det er en mulighed for at nå vores fælles mål. Styringsmålsætningerne er fastsat i almenboligloven som pejlemærker for de almene boliger. Gladsaxe Kommunes styringsdialog lægger sig også op ad kommunens målsætninger i kommunestrategien, og derfor er der særlige fokus på elementer, der understøtter byens udvikling og liv samt social balance i kommunens bydele. Der er store fælles interesser i rammerne for styringsdialogen og derfor et rigtig godt grundlag for at samarbejde. Gode boliger Beboersammensætning Fremtidssikring

4 Derfor lægger kommunen vægt på at vi…
Samarbejdet om velfungerende boligafdelinger…og de mange veje dertil Økonomisk Fysisk Socialt Udnytter at vi kan nå langt sammen Fastsætter fælles mål Realiserer de indsatser vi tror på I forhold til styringsdialogen får de fælles styringsmålsætninger i almenboliglov og kommunestrategi en særlig plads: Økonomisk velfungerende afdelinger Fysisk velfungerende afdelinger Socialt velfungerende afdelinger Indsat model for forandringsteori fra vores grundlag med styringsdialogen med Mål – Effekt – Indsats. Det viser de mange indsatser/parametre til velfungerende boligafdelinger – der er mange indsatsområder, mange aktører/påvirkninger og nok at samarbejde om.

5 Sådan når vi målet…eksemplet med alment nybyggeri
Levende by i vækst  flere boliger Kommunestrategi; 1/3 almene boliger i kommunen By- og Boligpolitik; 65 mio. kr. til støttet byggeri Budget 2015/2016; Ca. 280 større almene familieboliger Ramme til byggeri; For at nå målet er der vilkår for at få støtte Økonomi Social balance Lokal tilknytning Natur og miljø Balance i anlæg/drift Konkurrencedygtig husleje Boligbehov Fleksible boliger til fremtidens boligkrav Understøttet social balance i boligområdet og kommunen Klar målgruppe for byggeriet Boligtyper og friarealer Attraktive byrum og byliv Tilgængelighed Tilpasset lokalområde Sammenhængende arkitektur Infrastruktur og offentlige transport Offentlige institutioner (skoler/institutioner mv.) Klimatilpasningsløsninger Ressource- og energioptimeringsløsninger, Sundhed (indeklima/støj) Vores mål er klare – fastsat i kommunestrategien og By- og Boligpolitiken. For at nå målet har Byrådet afsat 65 mio. kr. til grundkapital til nyt alment byggeri. Det giver en ramme på ca. 280 nye almene familieboliger. Midlerne er afsat for at nå et mål i kommunen, så derfor sætter vi vilkår for at få støtte – det er rimeligt, når vi bruger offentlige midler…noget for noget. Vilkårene er fastsat af Gladsaxe Byråd i 2016 – og de gælder også for støtte til renovering. Projekter om nybyggeri prioriteres ud fra en konkret vurdering af: Det aktuelle og fremtidige boligbehov, Projektets opfyldelse af temaerne økonomi, social balance, lokal tilknytning og natur/miljø, og Om projektet tilvejebringer større, fleksible familieboliger der bidrager til blandede boligstørrelser Af den samlede pulje på 65 mio. kr., er der indtil videre reserveret ca. 9,2 kr. til kommunal grundkapitallån til nybyggeri i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe, afdeling Skoleparken 1.  Fra samme pulje er også afsat kr. i kapitaltilførsel til renovering i afdelingen. På nuværende tidspunkt er der således fortsat midler for ca mio. kr. til opførelse af nybyggeri i kommunen. Der er pt. dialog med GaB om et projekt omhandlende 17 ny almene familieboliger ved afdeling Høje Søborg II. Den kommunale udgift er på ca. 4,3 mio. kr., og sagen forventes drøftet på ØU (principbehandling) i november. Vores erfaring med udmøntning af puljen er, at den store udfordring for almene boligorganisationer i Gladsaxe er adgang til egnede byggegrunde i kommunen. Det vil i praksis kun ske, når større grundarealer udbydes til salg – enten af kommunen selv eller af private grundejere – eller ved fortætning på boligorganisationernes egne arealer.

6 Styringsdialogen – en del af en større fælles indsats!
Tak for det gode samarbejde og de mange skridt vi tager sammen Kortlægning af de almene boliger Helhedsplaner i boligområderne – både sociale og fysiske KlimaKlar og klimatilpasningsprojekter Boliger til flygtninge Næste etape for os Fortsat sikre gode, billige almene boliger Effektiv drift og god økonomi i afdelingerne Fremtidssikring i tide (nybyggeri/renovering) Levende by i vækst og social balance  Samarbejdet fortsætter – vi har fokus på de helt store linjer i samarbejdet, men skal også nok tage hånd om de lokale udfordringer vi ved, der opstår. Kvittering for samarbejdet indtil nu…eksempler på succeser og ting vi har i gang. Vores mål er at skabe en levende by i vækst og social balance – og det mener vi bl.a. skabes ved at have gode, billige almene boliger. Så derfor er vi optaget af, at I har en effektiv drift og god økonomi, og at vi sammen fremtidssikrer boligmassen i tide – både ved nybyggeri og ved renovering af de nuværende boligafdelinger.


Download ppt "Fællesmøde med boligorganisationerne 30. oktober 2017"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google