Portræt af: Ludvig Holberg Malet af: Jørgen Roed i 1847.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Håbets folk. Møde Jesus igen for første gang Er vi tro mod dét, han var tro imod? Prædiker vi det evangelium, han prædikede? Lever vi evangeliet, som.
Advertisements

P O R T R Æ T A F Ludvig Holberg. I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Portræt af Ludvig Holberg Kapitel 1- Holbergs baggrund Kapitel 2 - Rejser Kapitel.
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Reformation.
Livets Ord September 2015 "Du skal elske din næste som dig selv" (Mark 12, 31).
Løft Sløret - for seksuelle overgreb Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet Karin Sten Madsen Kristina Marie Uddin.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Kan en kærlig Gud dømme mennesker? Gud er kærlighed. Det står selv i Bibelen. Han elsker hele verden, altså alle mennesker. Hvorfor i al verden har han.
Elvis Aaron Presley Solstrålerne har i musik arbejdet med et stort projekt om Elvis. De har lært meget om rockens konge. Det mundede ud i en flot præsentation.
DANNELSE DER VIRKER – efterskolens pædagogik
Dagens tekst: Derefter gik Jesus til en by, som hedder Nain, og hans disciple og en stor skare gik sammen med ham. Men da han nærmede sig byporten, se,
SOFTWARE EVALUERING. HVORDAN KAN MAN EVALUERE PÅ SIT SPIL? Kvalitative metoder Kvantitative metoder Observation Data opsamling.
En passion, der tåler lidelse og krise Paulus Ap. Gern. 9,15-16 Vendepunktet: Vort livs første alvorlige korsvej Kaldet – livsopgaven ”Det-der-er-lige-mig-oplevelsen”
Livets Ord Januar 2016 Kommentar af Fabio Ciardi (OMI)
1. Mos 1:1-2 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.
Anders Anders er 42 år, uddannet IT-ingeniør, i dag selvstændig erhvervsdrivende med et firma i udvikling. Han er gift og har 3 mindreårige børn, hans.
Johs. Evangeliets formål Søndag d. 3. april 2016.
Livets fyrste dræbte I… Ap.G. 3,12-26 Nicolaifællesskabet d. 2/
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
719_Lad det klinge sødt i sky 1, S1 Lad det klinge sødt i sky: Lovet være kongen ny, Sions konge, barnebly! Han kom til jord, som os profeten spå'de. Eja,
Indsættelse og åndelig bemyndigelse Søndag d. 26. juni 2016.
Advent Jesus KOM og han KOMMER TEMA: Advent
Pinsedagen kom!. Pinsedagen kom! Ap.G. 2,1-4 Da pinsedagen kom, var de alle forsamlet. Og med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød,
Ungdommens Folkemøde
Vi hører altid “reglerne” fra kvindernes side
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
BIBELRACE.
S1.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
470 – Når kærligheden får magt i verden 1, S1
Den gældbundne tjener med Lego-figur
Juleevangeliet Af evangelisten Lukas.
Livets Ord Marts 2017.
Kristus i os – Hvad betyder det?
Oplysningstiden Ludvig Holberg
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
472 – Jeg skabte den første dag 1, S1
FagLudo Ludo på en helt ny måde.
Livets Ord November 2017.
En søndag morgen Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Det kan jeg da ik’ Den tabte identitet.
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Hør Peter Mel.: Timon Müller Tekst: Line Nielsen.
Og valg i det hele taget... Lær HVAD-modellen at kende.
Min kære fader i himlen Mel.: Timon Müller Tekst: Line Nielsen
Dannelse og ledelse Formidlingschef Berit Anne Larsen, SMK
Mini konfirmander Skabelsen.
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Livets Ord November 2018.
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Personlighed og Kompetencer
Ja – de vil ikke købe en tandbørste til mig, så må jeg bruge deres.
Lev livet bedre At lære er at leve.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
En introduktion af Otto
Hvilken rolle vil du spille i Guds historie?
Hab.2.1-2: v1 Jeg vil stå på min post, jeg vil stille mig på vagt og spejde for at se, hvad han vil sige til mig, hvad jeg får som svar på min klage. v2.
Livets tog Forfatter ubekendt.
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
På Melkisedeks vis Søndag d. 23. september 2018.
En livsstil som en bedre ven
Alberts historie Af forfatter Signe Rhode og illustrator Anja Løfkvist
Borgermøde.
Skal hun sige til Emma, at hun bliver ked af det
Præsentationens transcript:

Portræt af: Ludvig Holberg Malet af: Jørgen Roed i 1847

Født: i Bergen 3. dec Død: i København 1754 Vigtige værker: Komedier, romaner og essays (epistler)

Ludvig Holberg var fra borgerskabet (”de fine”) Tidligt forældreløs tilbragte han sin første ungdom hos en onkel, der var købmand i Bergen, men måtte efter sin optagelse på Københavns Universitet 17 år gammel klare sig selv. Faderen: Officer Moderen: af gejstlig slægt gennem flere generationer

Da Ludvig Holberg blev født i Bergen i 1684 tilhørte Norge det Danske rige. Derfor var Holberg dansk statsborger. Man havde et fælles dansk skriftsprog, og derfor skrev Holberg på dansk. Bergen København (Her går Holberg på universitetet)

Hvem havde magten? Bønderne Herremændene (Godsejerne ) Præsterne Biskopperne / universitets professorer Kongen Gud Ridefoged: Hjalp herremanden med at holde styr på bønderne, opkræve skatter, slæbe bønderne i retten osv. ”De kloge” Havde en uddannelse ”De dumme” Havde ikke en uddannelse og var undertrykte

Sådan var samfundet indrettet I 1737 stod Danmarks kirker nærmest tomme, mens kroerne og værtshusene var propfulde. Biskopperne bad kongen gribe ind. Det gjorde han, og fra lørdag aften til søndag eftermiddag skulle alle værtshuse holde lukket. I købstæderne måtte der ikke holdes bryllup, spilles skuespil eller afholdes forlystelser om søndagen, og det blev lovbefalet at gå i kirke. Både til højmesse og aftensang. Præsterne skulle melde skulkerne (dem der pjækkede) til politiet. Straffene var bøder, og hvis det ikke var nok, kom man i gabestok foran kirkerne, hvor de gudfrygtige kunne spytte på dem før og efter gudstjenesten. Det må have været en herlig tid at være forfatter i. Biskopperne var de helt rigtige skurke til en god historie, for de var så nemme at lave grin med, synes Holberg. Det var blot at dyppe pennen og lade ordene løbe fra dens od (spids). Men det nedskrevne kunne naturligvis ikke udgives. Der var censur på alt og bl.a. Biskopperne og universitetets professorer var censorer – dvs. de bestemte, hvad folk måtte læse, og de forsøgte at beskytte befolkningen mod at læse ting, som var i strid med det, de selv mente. Ludvig Holberg havde det som mange andre forfattere gennem historien: Han kunne ikke lade være med at skrive. På trods af trusler fra de sultne løver (præsterne og biskopperne), kongens sværd og alle lande og rigers forbud, skrev han komedier og historier, der gjorde grin med samfundets indretning: Holberg ville gerne diskutere! Derfor gjorde han grin med ”de dumme” og ”de kloge” – Dengang talte de uddannede latin eller fransk. Derfor indgår der mange latinske og franske åneord i Holbergs tekster. Dengang var det manden der bestemte i huset, konen skulle bare passe børn og lave mad! - Dette forhold satte Holberg også spørgsmålstegn ved.

Oplysning: Ludvig Holberg mente at: Bønderne skulle have en uddannelse, så de kunne blive ”oplyste” (lighed = få de samme rettigheder) I stedet for at gøre hvad Gud, kongen og biskopperne sagde – burde folket lære at bruge deres egen fornuft, og de burde have ret og frihed til at tænke selv. Hvis vi bruger vores fornuft, får vi et bedre samfund og et bedre liv.

Niels Klims underjordiske rejse

Landet: Qvamboja