Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Edison -Et innovationsprojekt for klasse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Edison -Et innovationsprojekt for klasse"— Præsentationens transcript:

1 Edison -Et innovationsprojekt for 6.-7. klasse
Oplæg: Sine B. Martinussen, UU vejleder tlf I Vejle deltager ca elever/18 skoler om året i Edison. UU Vejle står for såvel planlægning som gennemførelsen af projektet.

2 Edison – blot ét af mange forløb udarbejdet af Fonden for Entreprenørskab - Young Enterprise:
Forståelsen af entreprenørskabbegrebet er udvidet. Innovationsundervisningen bliver en del af et fremtidsrettet dannelsesideal, da eleven får kompetencer til at se muligheder og skabe værdi i bred forstand, og samtidig redskaber til at kunne håndtere de mange udfordringer, der er forbundet med at være menneske i en globaliseret og foranderlig verden. Progressionsmodel: Handling, kreativitet, omverdensforståelse og personlig indstilling. Læs mere på

3 Innovation som læringsmetode i det obligatoriske emne Uddannelse & Job
Skolen etablere samarbejde med UU et tæt samarbejde med virksomheder, ungdomsuddannelser, arbejdsmarkedets parter m.fl. De grundlæggende kompetencer skal indgå i tværgående emner og problemstillinger, som grundlag for tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering. Undervisningen skal tilrettelægges så den imødekommer målsætningen om en længere og mere varieret skoledag, heriblandt varieret og anvendelsesorienteret undervisning, bevægelse, åben skole og understøttende undervisning.

4 Vejle Erhvervs-udvikliing
Ungdoms-uddannelser Virksomheder Grundskole Young Enterprise Edison Vejle Erhvervs-udvikliing Morten og Christian: Ungdomsuddannelser (HHX, HTX, SDE, STX. SOSU), Virksomheder (Visit Vejle, samarbejde med større virksomhed (dommere, sponsorer og sparring), unge iværksættere, YE (materialer, økonomi, national finale), UCL (interessefællesskab, dommere), organisationer (afhænger af emnet fx ældresagen), VE (økonomi, pr. internt og eksternt, gæstelærere), grundskole (skoleforvaltningen, økonomi, pr.) UCL Organisationer

5 Faserne i Edison: Lærercamp: Internat i slutningen af august
Faserne i Edison: Lærercamp: Internat i slutningen af august. Lærerne afprøver et innovationsforløb på egne krop og bliver rustet teoretisk og praktisk til facilitatorrollen. Elevcamp:4 klasser fra forskellige grundskoler samles på en ungdomsuddannelse en dag i september. Eleverne gennemfører et mini- innovationsforløb og får præsenteret årets tema af en fagperson indenfor området. Projektperiode: KIE-modellen samt sparring fra unge på ungdomsuddannelser, erhvervsfolk og egne forældre. Messer uge 47: Eleverne præsenterer deres ideer for lokale erhvervsfolk, der bedømmer ideerne , hvorefter pladserne går videre til Danish Entrepreneurship Award

6 KIE-Modellen Kreativitet: fx arbejde på Den Kreative Platform
Kombinere kendte ting, ord, begreber eller viden på en ny måde og bragt i anvendelse i en ny sammenhæng. Innovation: Er kreativitet der italesættes, systematiseres og belyses fra flere perspektiver. Ideerne tilskrives en værdi fx om hvorvidt en idé er nyttig og værdifuld for andre. Entreprenørskab: Er det handlende aspekt hvor det gælder om at være foretagsom og føre innovationerne – de gennemarbejdede og værdifulde ideer - ud i livet.

7 Kreativt flow – sådan! Lav mange fejl! Frygt ikke at fejle! Fejl = mønsterbrud! Fokuser på kreativitet – accepter alle ideer (sig ”ja”)! Dit succeskriterium er at de andre får gode ideer! Brug din viden og din erfaring! Vær i nu´et og vær spontan! Styrk den divergente tænkning! 3D øvelser – at arbejde i tre dimensioner! (Krop, sprog og indstilling)

8 I innovative læringsforløb: - omsættes tillært viden til anvendelige kompetencer, hvilket rummer mulighed for at påskønne og anvende praktisk viden, eller den viden der kan transformeres til en værdifuld handlen i praksis. - fokuseres der på en klar systematik, når der arbejdes med kreativitet, konkrete opgaver, værditilskrivning af ideer, udmøntning og formidling. - arbejdes med korte deadlines, tydelige rammer og et afgrænset tema, hvorved der gives rum til at eleverne kan fokusere på og fordybe sig i processen.

9 Kirketerps foretagsomhedsdidaktik Succesoplevelser: Krav om handling indenfor nærmeste udviklingszone. Banduras autentiske mestringsoplevelser Vikarierende rollemodeller: Personer der kan anvise næste trædesten. Saravathys effectuation Omgivelsernes påvirkning: Anerkendelse af aktiv foretagsom adfærd. Damasios Somatiske markører Emotionel/fysiologisk viden om sig selv: Hvem er jeg (karakterstyrker) og hvem kender jeg? Banduras self-efficacy Planlægning af foretagsomhedsfremmende læringsprocesser:

10 Bill Law’s karrierelæringsteori Didaktiks analyseapparat af hvilken læring og færdigheder der er basis for handling fx til at træffe kompetente valg: At opdage - få nok indtryk, information og kontakter til at komme videre. At ordne – information på en meningsfuld måde for at blive klar over forskelle og uligheder. Sammenligne, bemærke og opdage sammenhænge. At fokusere – vide hvem og hvad man skal være opmærkom på og hvorfor. Mærke og tjekke hvad er virkelig vigtigt (for mig og for andre). At forstå – vide hvordan noget fungere og hvilke handlinger, der synes at føre til hvad. Forklar og begribe. Adaptability.

11 Life Design – Savikas karrierelærings teori
”Unge kan ikke planlægge livet, men må i stedet forberede sig på livet”. Vejlederens vigtigste arbejde er at hjælpe den unge med: - at forstå og designe deres liv, ved at de skaber deres egen biografi hvor den vejledte er forfatter og vejlederen er redaktør. livsretnings-kompetence og livshistorie-strategier I U&J kan evt. bruges skema til selv-rating af karriere-tilpasnings-færdigheder, som test-, refleksions – og evalueringsværktøj: 1. Opmærksomhed, 2. Kontrol, 3. Nysgerrighed, 4. Selvtillid, 5. Samarbejde og 6. Samfundsfølelse.

12 Karrierelæring/refleksion U&J udgør et særligt læringsrum, hvor karrierevalgsprocessen kan foldes ud og vejledning ved at forbinde skolelæring med læring udenfor skolen. Udfordringen er at få skabt sammenhæng for eleverne i disse processer og derfor er refleksionen af stor betydning. Knud Illeris’ definition: ”Refleksivitet er at lære sig selv at kende, at forstå sine egne reaktioner, tilbøjeligheder, præferencer, stærke og svage sider osv. som forudsætning for at træffe meningsfulde valg og dermed til en vis grad tage styringen af sit eget livsforløb”. Lærere og UU må i samarbejde iscenesætte særlige ”rum”, hvor refleksion kan finde sted i fællesskab og/eller hos den enkelte.

13 LINKS


Download ppt "Edison -Et innovationsprojekt for klasse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google