Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Debridering – en uddelegeret kompetence

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Debridering – en uddelegeret kompetence"— Præsentationens transcript:

1 Debridering – en uddelegeret kompetence
Sårsygeplejerske Tina Brøchner Haderslev kommune

2 Haderslev Kommune 4 Sårsygeplejersker
Ny vidensbase - VAR – søgemaskine med over 360 evidensbaserede procedurer til brug i sundhedsvæsenet. Gennemgik alle procedurer vedrørende sår. Af procedurerne fremgik at hos diabetiske fodsår, arterielle sår samt tryksår må nekroser kun fjernes efter lægeord.!!!

3 Sår i Syd I Haderslev kommune arbejder vi efter sårbehandlingskonceptet ”Sår i syd”. ”Sår i syd” er en integreret del af sundhedsaftalen ml. Sygehus Sdj. og de 4 sønderjyske kommuner Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder. Vi arbejder efter overordnede guidelines for sårbehandling og herunder den delegerede kompetence for sårsygpl. der arbejder med borgere tilknyttet ”Sår i Syd”: - At udføre oprensning af sårbund vha. curette, skarpske, skalpel og/eller kirurgisk pincet og saks.

4 Sår i Syd Denne delegerede opgave arbejder sårsygeplejerskerne ud fra, men det gør kolleger også som ikke er uddannet sårsygpl. Vores(sårsygpl.) erfaring siger at kolleger udfører debridering efter individuel erfaringsgrundlag og kompetence – men er det korrekt ? Vi kontaktede ledelsen der kom med følgende svar: I lov om delegering – vejledning nr. 115 fremgår at det tillades at lægen overdrager udvalgte opgaver, hvis den der delegeres til har de aftalte kompetencer, og der udarbejdes en instruks til den, der delegeres til.

5 Det vil sige at: En kollega, der er sygeplejerske kan oplæres og regnes ift. Lovgivningen ikke som en medhjælp. Så hvis der forelægger en instruks på opgaven og sårsygeplejersken skønner, at den der delegeres til har kompetencen til at udføre opgaven, må vi gerne delegere til sygeplejersker, der ikke har funktionen som sårsygeplejerske.

6 Hvordan forholder vi os når:
I loven om delegering fremgår, at der skal foreligge en instruks – instruksen/proceduren siger debridering er lægeordineret. Basissygeplejersken henvises til instruksen/proceduren (VAR), der siger at debridering er lægeordineret. Ifølge ”Sår i Syd” er debridering en delegeret opgave til sårsygeplejersken. Sårsygpl. Er ikke ”inde over” alle sår. og delegerer derved i praksis ikke til basissygeplejersker. Hvad siger Rolf ??


Download ppt "Debridering – en uddelegeret kompetence"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google