Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Teoretisk Pædagogikum

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Teoretisk Pædagogikum"— Præsentationens transcript:

1 Teoretisk Pædagogikum
17-18 Skriftlighed i religionsfaget – idékatalog Helle Dreyer Møller, VUC Aarhus

2 Hvorfor skriftlighed? Styrke generelle studiekompetencer
Understøtte kursisternes faglige læring, formidling og skrivekompetencer Forberede på at kunne bruge faget i større skriftlige opgaver (f.eks. SSO, EP, SRP, B-projekt)

3 Skriftlighed kan foregå i mange medier

4 Teoretisk Pædagogikum
17-18 - men der kan være gode grunde til at genopfinde papir og blyant ind i mellem

5 Skrivning i hånden Anderledes kognitiv proces
Signal om ro og fordybelse Frihed fra distraktioner Langsomhed og taktil oplevelse kan styrke hukommelsen Anderledes muligheder for deling og formidling i klassen

6 Den skriftlige dimension - hvordan styrke kursisters skriftlige færdigheder i alle fagene – fælles opgave: Indtekster: (faglig viden ind i hovedet) fastholder, udvikler og afprøver faglig tænkning på øvebanen Udtekster: (faglig viden ud af hovedet) præsentation for andre, fokus på faglig diskurs, argumentationsfærdighed mm.

7 Eksempler: Indtekst: Brug 5 minutter på at skrive et resumé af dagens tekst Hurtigskrivning om fagligt spørgsmål: ’hvorfor har folkekirken så højt medlemstal, men så lav medlemsdeltagelse?´’ Nedskriv 3 temaer i lignelsen om de betroede talenter og begrund dine valg Diverse andre CL-øvelser med et skriftligt twist – kan varieres i det uendelige – fokus på skriftlighed som vej til kognitiv bearbejdning. Udtekst: Skriv analyse af Søren Krarups ’Næstekærlighed og kristendom’. Der skal perspektiveres til Luk 10,25-37 (1-2 sider) Mini-rapport efter ekskursion/feltarbejde

8 Flere eksempler på mindre skriftlige opgaver

9 Introtekst til kristendom, kernestof/baggrund:
Tid: 10 minutter individuel skrivning Papir/blyant Instruks: Skriv en introduktion til emnet ‘Kristendom’. Du skal forestille dig en læser, der ikke kender noget til religionen. Prøv at få så mange aspekter af både trosforestillinger og praksis med som du kan. Du kan f.eks. lade dig inspirere af religioners dimensioner, eller inkludere egne observationer eller erfaringer. Efterbearbejdning: Læses for hinanden i par. Foreslå tilføjelser til hinandens tekst og fremhæv én ting du syntes var særlig godt beskrevet. Lad eventuelt en eller flere læse deres bud højt for klassen. Formål: at aktivere forforståelse, styrke formuleringsevne, skabe tryghed omkring det at dele sine faglige observationer og deltage i en faglig samtale.

10 Postkort fra Paulus Galaterbrevet 5, 1-12: Du er Paulus og skriver et postkort til en lidt forvirret menighed, som bliver ved med at følge de gamle jødiske love. Forklar hvorfor de er på gale veje. Romerbrevet 5, 1-21: Du er Paulus og skal på et postkort forklare en ny menighed hvordan man bliver frelst som kristen og hvilket forhold der er mellem Adam og Kristus. Tid: efter vurdering, måske min. Skrives på papirlapper med blyant Efterbearbejdning: læses for klassen. Man kan evt. kåre den sjoveste, mest præcise, mest postkort-agtige etc. Formål: at skærpe forståelsen af en faglig pointe, her central teologi hos Paulus. Styrke hukommelsen gennem det taktile og humoristiske.

11

12 Skriv en billedtekst Til læreren: Udvælg et eller flere billeder med religionsfaglig relevans (f.eks. historisk Jesusfremstilling, miniature med Muhammed, billede af kaba’en, før- eller efterreformatorisk maleri, en hellig genstand, sted, malerkunst om den menneskelige tilstand etc) Udvælg mindst 3 fagord, som skal være med i teksten. Giv evt forskellige billeder til kursister i par Til elev/kursist: Skriv en overskrift til billedet og selve billedteksten med anvendelse af fagordene (8-10 minutter). Tjek om din sidemand kan forstå din tekst uden at have set billedet. Formål:  faglig formidling af grafisk information, træning af relevant anvendelse af fagbegreber

13 Begreber: circumambulation, overgangsritual, mytisk centrum

14 Hvad gjorde indtryk? Skriv i 2-5 minutter i slutningen af timen en kort tekst med din reaktion på dagens lektion(er). F.eks. Jeg lærte at… jeg var optaget af… det undrede mig at….det er vigtigt at huske at… Det skrevne skal ikke nødvendigvis gemmes eller deles med nogen. Formål: fokus på formålet med undervisningen, at kunne skelne mellem væsentligt og mindre væsentligt, refleksion over eget udbytte.

15 Bjergprædikenen - antitesernes etik i plakatform
Instruks: udtryk i plakat-form den etik, der kan udledes af Jesu antiteser i Bjergprædikenen. Brug jeres egne nutids-ord og gør budskabet tydeligt for et nutidigt publikum. Arbejd sammen i mindre grupper. Efterbearbejdning: Op at hænge i klassen, eller læses højt af forfatterne. Fælles overvejelser om hvorvidt etikken er godt repræsenteret.

16

17 Hvad blev sagt? Lyt opmærksomt. Undervejs nedskrives ord på papir - der må kun skrives enkelte ord/fraser, ikke hele sætninger. Når oplægget/filmen er slut, sorteres stikord, som derefter omsættes til en kort tekst om det man lyttede til (5-10 minutter) Efterbearbejdning: læs højt for hinanden i par, find 3 forskelle og ligheder. Formål: træne opmærksomhed overfor mundtligt oplæg eller filmmateriale. Øve notetagning mens man lytter.


Download ppt "Teoretisk Pædagogikum"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google