Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Partnerskab om Mindre Madspild

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Partnerskab om Mindre Madspild"— Præsentationens transcript:

1 Partnerskab om Mindre Madspild
Møde 5 3. november 2016

2 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

3 Formålet med dagens møde
At præsentere projekter om madspild der gennemføres i 2017 Udveksle erfaringer og netværke på tværs af værdikæden Inspirere til samarbejde og informere om Københavns kommunes madspildsindsats Afklare ønsker til Partnerskabets virke i 2017

4 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

5 Tilskuds-projekter / Miljøstyrelsen / Titel på præsentation
Lone Lykke Nielsen Jord & Affald / Miljøstyrelsen / Titel på præsentation

6 Tilskudsprojekter om mindre madspild
1. Reducering af madspild gennem anvendelse af sensorteknologi Ansøgere: Green Network, DELTA, UdviklingVejen, Rema 1000 Kolding, Kvickly Vejen og Vejen Champignon Formål: Projektet vil danne grundlag for, at ny sensorteknologi anvendes på tværs af værdikæden til at angive fødevarers faktiske og aktuelle friskhed overfor forbrugeren med det formål at minimere madspildet. Tidsplan: 2. november 2016 – 1. juni 2017

7 Tilskudsprojekter om mindre madspild
2. Mindre madspild i værdikæden ved udvikling af emballagesystemer til produkteksponering, kommunikation og logistik med fokus på detailhandlen. Ansøgere: Teknologisk Institut, DS Smith, Rema 1000, Läntmannen Schulstad Formål: Formålet med projektet er (med brød som case) at fremme viden hos forbrugerne om emballagens nødvendighed og betydning ift. produktets holdbarhed, samt udvikling af sekundære emballageløsninger, som tillader flere pakkestørrelser Tidsplan: 1. december 2016 – 30. november 2017

8 Mindre madspild i værdikæden ved udvikling af emballagesystemer til produkteksponering, kommunikation og logistik med fokus på detailhandlen Søren Østergaard Helle Antvorskov, Mette Herrefoss og Karina Kjeldgaard-Nielsen

9 Projektdeltagere Teknologisk Institut, Emballage
DS Smith, Packaging Division REMA1000 Danmark Lantmännen Schulstad

10 Baggrund Længere holdbarhed af fødevarer er helt central for at minimere madspild hos forbrugerne, da længere holdbarhed giver forbrugerne længere tid til at nå at spise maden, før den bliver dårlig. En dokumenteret løsning er små pakkestørrelser, men det medfører en række udfordringer dels omkring emballage og logistik og dels omkring forbrugeradfærd. Dette projekt vil udvikle og afprøve en emballage, som tager hensyn til disse udfordringer.

11 Projektet Målsætningen er, at forbrugerne i højere grad skal vælge den emballage, som passer til deres behov, ved at øge information om madspild vs. emballage Og ved at øge synligheden af produktsortimentet i butikken. Hurtigere vare-flow hos butikken vil betyde længere restholdbarhed hjemme hos forbrugeren og derved mindre madspild samt mindre spild i butikken. Brød anvendes som case.

12 Tilskudsprojekter om mindre madspild
3. Reduktion af madspild i detailkæder via dynamisk stregkode Ansøgere: Landbrug og Fødevarer, GS1 og Dansk Erhverv Formål: Iværksættelse af forundersøgelse til afdækning af muligheder og barrierer ved udbredelse af den dynamiske stregkode til hele butikssektoren. Den dynamiske stregkode giver automatisk rabat til kunderne på datokritiske varer Tidsplan: 2. november 2016 – 30. november 2017

13 Tilskudsprojekter om mindre madspild
4. Mindre madspild hos Aarhus Universitets studerende Ansøgere: Studenterhusfonden Formål: Lære de studerende ved Aarhus Universitet om brugbare tips og redskaber i forbindelse med reduktion af madspild, der giver en målbar adfærdsændring i universitets kantiner og i de studerendes hjem. Tidsplan:1. januar 2017 – 31. september 2017

14 Tilskudsprojekter om mindre madspild
5. Unge mod madspild - højskolerne bruger Rub & Stub Ansøgere: Rub & Stub Formål: Praksisorienteret workshop om madspild på 12 danske højskoler, som vil reducere madspildet. Projektet er både rettet mod elever og køkkenet, ligesom det inddrager lokal overskudsmad. Tidsplan: 2. november 2016 – 30. november 2017

15 Tilskudsprojekter om mindre madspild
6. Reduktion af madspild i food service via øget anvendelse af 2. sorterings grøntsager Ansøgere: Teknologisk institut, Østerkrog Gartneri og Rootconsult Formål: Projektet har til formål at reducere spild af fødevarer i primær produktionen gennem fokus på øget afsætning af 2. sorterings grøntsager. Elementerne i projekterne er bl.a. beskrivelse af kvalitetskrav, praktiske forsøg i kantiner samt udvikling af koncept for handel direkte mellem producent og køkken. Tidsplan:2. november 2016 – 30. november 2017

16 Tilskudsprojekter om mindre madspild
7. Madspildsreducerende afsætningsmodel Ansøgere: Københavns Madhus Formål: Udvikling af en afsætningsmodel for restprodukter fra mel- og grøntproduktion til foodservice-køkkener. I første omgang afsættes restprodukter til 4-5 produktionskøkkener fra 2-5 økologiske producenter. Desuden etableres et samarbejde med en grossist med henblik på at udbrede og afprøve konceptet i grossistleddet. Fremover vil den udviklede model kunne bruges af andre. Tidsplan: 1. januar 2017 – 30. november 2017

17 Tilskudsprojekter om mindre madspild
8. Respekt For Maden - en madspildsreducerende kampagneindsats på tværs af værdikæden, rettet mod forbrugerens madspild Ansøgere: Landbrug & Fødevarer, COOP, REMA1000, De Samvirkende Købmænd Formål: Udvikling af en bred oplysningskampagne rettet mod forbrugeren om madens vej fra jord til bord udrulllet bredt via fødevarebranchens mange medier og platforme. Formålet er at skabe en holdningsændring hos de danske forbrugere så der opnås større respekt omkring fødevarerne. Kampagnen inddrager aktører fra mange led af værdikæden. Tidsplan: 2. november 2016 – 31. august 2017

18 Tilskudsprojekter om mindre madspild
9. ”For resten” relanceres Ansøgere: Forbrugerrådet Tænk Formål: Udvikling og relancering af app'en "For resten" så den bliver mere tidssvarende. Udover den nuværende funktion med "Tips til restemad", skal app'en indeholde funktioner såsom: "Hvordan skal det opbevares?", "Kan det fryses?", "Holdbarhed" etc. Desuden skal der gennem dialog med primær producenter indsamles og formidles viden om specifikke produktgrupper. Tidsplan: 2. november 2016 – 30. november 2017

19 Tilskudsprojekter om mindre madspild
10. Multifunktionel boks til opbevaring, frysning og opvarmning af restemad Ansøgere: Teknologisk Institut, Imerco og RPC Superfos Formål: Forøgelse af madresters værdi i husholdninger ved at udvikle og teste en multifunktionel opbevaringsboks til opbevaring, frysning og opvarmning i microovn af restemad. Producent og forhandler inddrages, og boksen afprøves i to fokusgrupper med forbrugere. Tidsplan: 1. december 2016 – 30. november 2017

20 Mindre spild af restemad ved brug af smart multifunktionel opbevaringsboks, som giver nem og lækker opvarmning i mikrobølgeovn Søren Østergaard Alexander Bardenshtein, Helle Antvorskov, Karina Kjeldgaard-Nielsen, Lars Skjold Frederiksen og Sune Carlsen

21 Deltagere Teknologisk Institut, Emballage IMERCO Superfos Emballage

22 Baggrund Hjemme hos forbrugerne er restemad en af de største årsager til madspild. Der findes mange gode apps og kogebøger, som fortæller om hvordan man bruger sine rester. En hypotese er dog, at madrester ikke bliver spist, fordi det er for besværligt at tilberede eller at det ikke bliver lækkert efter opvarmning. Dertil kommer, at meget tilbehør ofte ender direkte i skaldespanden, fordi det har lav værdi hos forbrugerne.

23 Projektet En løsning kan være, at tilbyde en multifunktionel opbevaringsboks, som både kan opbevare, fryse og giver perfekt opvarmning i mikrobølgeovn. Hurtig og lækker opvarmning vil øge værdien af resten, fordi den får en specifik rolle i et nyt måltid. Funktionaliteten for opbevaringsboksen vil tage afsæt i et koncept Teknologisk Institut har udviklet og som giver optimal opvarmning af alle typer flerkomponent-måltider (kød, grønt, kartofler/pasta, sauce mv.) i mikrobølgeovn.

24 Koncept for opvarmning
Opvarmningskonceptet er unikt, fordi opvarmning af flerkomponent måltider typisk er en udfordring både kulinarisk og sundhedsmæssigt for forbrugerne. Konceptet skal fokusere på den halvdel af den voksne danske befolkning, som spiser madpakke, teenagebørn, som pga. fritidsaktiviteter ikke spiser med familien og enlige.

25 Tilskudsprojekter om mindre madspild
11. Nationalt videncenter om madspild Ansøgere: PlanMiljø og Stop Spild Af Mad Formål: Projekt om et videncenter til indsamling og kvalitetssikring af eksisterende data om madspild samt kortlægning af erfaringer med tiltag til reduktion af madspild. Organisationsanalyse samt afklaring af langsigtet finansiering af vigtige projektaktiviteter. Bredt projekt med stor opbakning i værdikæden. Tidsplan: 2. november 2016 – 30. november 2017

26 Tilskudsprojekter om mindre madspild
12. Wefood – konsolidering og skalering Ansøgere: Folkekirkens Nødhjælp og Rub&Stub Formål: Analyse af vækstpotentialet for Wefood samt kompetenceløft af frivillige, der skal hjælpe med at konsolidere og skalere Wefood butikkerne (butikker, der sælger overskudsmad til 30-50% af prisen på den oprindelige vare). Desuden åbning af min. 2 nye Wefood butikker i projektperioden samt uddannelse af kernefrivillige til madspildsambassadører. Tidsplan: 2. november 2016 – 1. september 2017

27 Tilskudsprojekter om mindre madspild
13. Madoverskud Ansøgere: Dansk Folkehjælp Formål: At opbygge en brugervenlig elektronisk platform, som er bindeled mellem 5 frivillige uddelere og madoverskudsmodtagere, at etablere et pilotprojekt i Odense samt løbende at tilbyde 50 familier overskudsmad. Projektet er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og Spotmarked.dk, der ønsker at opbygge en alliance af producenter, tør-/køle-/fryselagre, grossister, transportører og frivillige og dermed reducere mængden af datokritiske varer, der bliver smidt ud. Tidsplan: 2. november 2016 – 30. november 2017

28 Tilskudsprojekter om mindre madspild
Følgegrupper Der nedsættes følgegrupper til alle projekter. Måske bliver I inviteret til at deltage i en eller flere følgegruppe. Hvis I er interesserede i at deltage i følgegruppen til et konkret projekt, så meld gerne tilbage til Miljøstyrelsen eller projektansøger snarest.

29 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

30 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

31 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

32 Workshop Gruppe 1: Storkøkkener Hotel og Restaurantskolen
Compass Group Kost- og Ernæringsforbundet Horesta Teknologisk / Mette Fvst / Gregers Gruppe 3: Detailhandel Coop / Signe Dansk Supermarked Dansk Erhverv De Samvirkende Købmænd Forbrugerrådet / Vibeke MST / Nis Gruppe 2: Fødevareproduktion Kommunernes Landsforening Landbrug & Fødevarer Arla Teknologisk / Søren EFKM / Rose MST / Lone Gruppe 4: Forbrugerne Coop / Ditte Forbrugerrådet / Camilla fødevareBanken Stop Spild af Mad MST / Mette Marie Fvst / Camilla

33 Workshop ”Hvilke ønsker har du til formen for partnerskabets arbejde fremover?” På partnerskabsmøderne: Præsentationer fra medlemmer Eksterne oplæg Workshops Netværk Mellem partnerskabsmøderne: Temagrupper Workshops Andre aktiviteter

34 Workshop ” Hvilke emner ønsker du at partnerskabet skal fokusere på i 2017?” Emner fra : Barrierer i lovgivningen Tilskudsmuligheder Inspirationscases og gennemførte projekter Præsentation af medlemmers indsatser Projektudvikling Bedre datakilder

35 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

36 Mødets agenda 09.30: Velkomst, årskonference mødets formål samt program /v. Nis Christensen, Miljøstyrelsen, og Mads Werge, PlanMiljø 09.40: Præsentation af projekter der har opnået støtte fra Miljøstyrelsens pulje til mindre madspild. /v. Lone Lykke Nielsen, Mette Marie Nielsen og Partnerskabsmedlemmer 10.30: Netværk og samtale: Poster præsentation af initiativer om madspild; projekter, initiativer og virksomheder som arbejder med madspild 11.20: Københavns Kommune præsenterer deres store madspildsprojekt. /v Stine Knudsen, Københavns Kommune 11.40: Workshop: Hvilke ønsker har partnerskabsmedlemmerne til aktiviteter i 2017? /v. Mads Werge, PlanMiljø 12.10: Opsamling og prioriteringsproces 12.25: Next step og farvel og tak 12.30: Møde afsluttes

37 Partnerskab om Mindre Madspild
Møde 5 3. november 2016


Download ppt "Partnerskab om Mindre Madspild"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google