Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ledelse gennem skolens naturfagslærere i projekt Naturlig-Vis

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ledelse gennem skolens naturfagslærere i projekt Naturlig-Vis"— Præsentationens transcript:

1 Ledelse gennem skolens naturfagslærere i projekt Naturlig-Vis
Oplæg Big Bang 2017

2 Intentionerne Flere med undervisningskompetence
Alle naturfagsundervisere i et professionelt læringsfællesskab Alle skoler har en naturfagsvejleder

3 Undervisningskompetence
Her er nogen skoler helt i mål og andre noget fra, især hvad angår N/T – men her forsøges skabt tilbud med naturvejledere som holdundervisere At have undervisningskompetence giver sikkerhed, myndighed, omstillingsparathed og et stort fagligt og fagdidaktisk repertoire til at imødekomme eleverne og leve op til fagets mål og dannelsesintentioner Med lektionsstudier kan kompetenceopbygningen fortsætte og udbredes til flere

4 Professionelle læringsfællesskaber
Giver lærerteams der har: Fælles visioner og værdier Skarpt fokus på elevernes læringsudbytte Reflekterende dialoger med kolleger i gruppen Deprivatisering af praksis Tæt og udbygget samarbejde

5 Citat fra lærer ”I begyndelsen kunne vi godt stikke lidt til hinanden og blive irriterede over hinandens måder at være på, men efterhånden lærer man jo at sætte pris på det de andre kan og gør og nu handler det ikke så meget mere om at dupere de andre og fortælle hvor god man er, men mere om at kunne finde eller komme med gode ideer eller kunne finde ud af hvorfor noget ikke virker. Nogen er altså sindssyg gode til at observere og andre har så fed en måde at være sammen med eleverne på. ”

6 Lektionsstudier Er den mest krævende samarbejdsform, men også den der har det største potentiale hvad angår: Udvikling og ændring i undervisningspraksis Udvikling og ændring i samarbejdsform Tryghed, støtte og gensidig respekt Udfordrings- og omstillingsparathed Og generelt forøget professionel kapital

7 Udvalgte citater ”jeg ville aldrig have turdet dissekere ko-øjne, hvis jeg ikke havde prøvet det af med min gruppe” ”Vi bruger vores udeareal alt for lidt og jeg har altid været lidt nervøs for om jeg har kunnet styre eleverne, når vi kom ud. Men det er jeg ikke længere nervøs for, efter at vi har prøvet det nogen gange sammen”

8 Udvalgte citater ”Jeg synes, at det er svært at få alle elever med i undervisningen, men når vi har planlagt et forløb så grundigt som vi gør med P-CKemaet og får talt om, hvordan vi skal skrive læringsmål og Tegn på læring og får det brugt aktivt i timerne, så bliver det tydeligere for eleverne hvad de skal og hvordan de kan gøre det på hvert deres niveau og jeg oplever flere aktive og glade elever. Jeg er begyndt at bruge det meget mere, når jeg synes, at jeg har tid til det. Men det er jo noget man skal øve sig på. ”

9 Udvalgte citater ”I begyndelsen tænkte jeg, at det der ”pis-skema”, det får jeg da spat af, men nu har jeg flere gange oplevet, at vi får nogen rigtig grundige samtaler om mange faglige og didaktiske ting og får gravet det spadestik dybere. Det gør altså at man begynder at tænke undervisning på en lidt anden måde. ”

10 Udvalgte citater ”Jeg synes, at vi har det hyggeligt sammen og at jeg har mange gode kolleger. Vi er også gode til at bruge hinanden til at få læsset problemer af, men det er sjældent, at jeg når frem til nogen måder, som jeg kan tackle problemerne på. Det synes jeg, at vi så småt nærmer os i min lektionsgruppe. ”

11 Naturfagsvejlederens rolle®
Distribueret ledelse Forandringsagent Kollegial sparringspartner Uformel mellemleder ”Team-koordinator” Procesleder Naturfagsvejlederen – lederen af den lærende organisation Er en del af og udenfor ledelsen Er en del ag og uden for professionen

12 Naturvejlederens kompetencemål
Kan udøve og integrere naturfagsvejledning i skolens daglige virke og undervisning i tilknytning til den enkelte skole Kan igangsætte og stimulere den faglige debat, samt igangsætte udviklingsarbejder med henblik på at forbedre skolens naturfagsundervisning Kan udvikle og vedligeholde en evalueringskultur med afsæt i naturfagsrelevante problemstillinger for udvikling af naturfag i egen skole Kan varetage udviklende, rådgivende, koordinerende og styrende funktioner i forbindelse med skolens undervisning i naturfag Kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogisk udvikling og aktiviteter inden for naturfaglig undervisning med henblik på at kunne vejlede kolleger og ledelse

13 Ledelse gennem skolens resursepersoner/vejledere
Kræver fokus på at udvikle tillidsfulde og omsorgsbårne relationer. Medfører 3 ledelsesmæssige dimensioner: Kontraktliggjort tillid (skriftlig funktionsbeskrivelse som også kolleger er bekendt med) Tillid til kompetencer (vilje til at stole på egne og andres kompetencer og villigheden til at ville hjælpe andre til at blive kompetente) Kommunikationsmæssig tillid (tydelige, hensynsfulde, åbne og jævnlige kollegiale refleksionsprocessor)

14 Naturfagsvejlederne, mulige arbejdsopgaver:
Er sparringspartner for ledelse og lokale resursepersoner, fx vejlederkolleger, i forhold til skoleudvikling Støtter op om koordination og organisering i etablering af lektionsstudiegrupper i samarbejde med skolens ledelse under skoleårets planlægning Foretager vejledning og support til studiegrupper, kollegateams og fagteams på egen skole Samarbejder med naturfagskolleger om udarbejdelse af sammenhængende læseplaner for at hjælpe med overgangen fra natur/teknik til udskolingsfag og overgangen fra udskoling til ungdomsuddannelserne Støtter og rådgiver udvalgte kolleger og vikarer Faciliterer undervisning, fagdage og temauger som fremmer interessen for naturfag blandt lærere og elever Deltager i netværksmøder med naturfagsvejledere fra Stevns, Faxe og Køge kommuner Følger med i og udbreder nyeste fagdidaktisk forskning, udviklingsarbejde og naturfaglige events inkl. årlig deltagelse på Big Bang

15 Naturfagsvejleder – en balancegang
Legalitet: synliggørelse af formelle krav og forventninger, samt rettigheder og magtbeføjelser: ”vores ledelse har været god til, når der skal introduceres noget nyt, at det er dem der er på og siger det første gang, så bliver det tydeligt, at vi også bare er ansat” Legitimitet: Hvordan vejlederens position opfattes og tildeles betydning og opbakning af kollegerne. Graden af tillid og accept.

16 Citat fra lærer ”Altså det betyder rigtig meget at man går hele vejen og gør det som man skal, ellers får man ikke en lektion som er ordentlig gennemtænkt og så står en kollega der med en ret umulig opgave. Det har vi fundet ud af, at det kan vi ikke være bekendt. Men da vi så gjorde det rigtigt og fik afprøvet det tredje gang, så var man simpelthen så glad og vi er ikke længere i tvivl om, at det her giver rigtig meget. ”

17 Naturfagsvejlederne kender til mange vejledningsformer og samarbejdsmuligheder
Individuelle Kooperative Subvision Supervision Coaching Re-design Co-undervisning (to- lærere ordning) Lektionsstudier (co- teaching)

18 Rådgiver eller vejleder
Mervidende Giver råd og anviser måder Udstikker kursen Udstikker mål Dagens hjælper Vejledere Lyttende og samler op udviklingsorienteret Inkluderende og udfordrende Medudvikler Inspirerer

19 Hvordan kan naturfagsvejlederen ?
Udvikle og styrke naturfagslærernes undervisningskompetence? Udvikle og styrke naturfagslærernes sociale kapital? Udvikle og styrke naturfagslærernes beslutningskapital?

20 Citat fra lærer ”Det er rigtig dejligt, at vi har en naturfagsvejleder, som sørger for at vi får tid og mulighed for at mødes koncentreret. Hun har været rigtig god til at få det aftalt med ledelsen. Det er rigtig svært at være kreativ fredag eftermiddag kl. 15 efter en hård arbejdsuge”

21 Oplæg til samtale Har I spørgsmål eller kommentarer omkring lektionsstudier? Har I spørgsmål eller kommentarer omkring naturfagsvejledning? Har I spørgsmål eller kommentarer omkring efter/videreuddannelse og PCK?


Download ppt "Ledelse gennem skolens naturfagslærere i projekt Naturlig-Vis"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google