Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den fremtidige læreruddannelse i Island NLS Styrelsesmøde Akureyri 2006 Elna Katrín Jónsdóttir.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den fremtidige læreruddannelse i Island NLS Styrelsesmøde Akureyri 2006 Elna Katrín Jónsdóttir."— Præsentationens transcript:

1 Den fremtidige læreruddannelse i Island NLS Styrelsesmøde Akureyri 2006 Elna Katrín Jónsdóttir

2 KÍs Standpunkt,,KÍs tredje kongress forlanger/kræver at undervisningsministeren (endelig) sætter i værk en forlængelse og forstyrkelse af læreruddannelserne i Island således at de kan sammenlignes med læreruddannelserne i andre europäiske land.” (marts 2005)

3 “Fremtidsudvalget” Ministeren nedsatte et udvalg den 2. marts 2005 som afgav betænkning(forslag) til ministeren i marts 2006.Ministeren har ikke taget stilling til sagen i sin helhed men har offentlig udtrycket sig positivt vedr. forlængelse af læreruddannelserne. Udvalget fik i opdrag at fremsætte forslag om læreruddannelsen í Island i fremtiden. To repræsentanter fra universiteterne der uddanner lærere, en for KÍ, en for Islands Kommunalforening og to fra Undervisningsministeriet, derunder formanden.

4 Udvalgets opdrag At fremsætte forslag om læreruddannelsen i fremtiden. At se kritisk på og fremsætte forslag om revision af alle uddannelsesprogrammer for lærere i førskoler, grundskoler og videregående skoler ( gymnasie- og erhvervsuddannelse). At tage sig af spørgsmål om kvalitet og krav som bør stilles til uddannelserne.

5 Forslag/betænkning til ministeren At uddannelserne til lærere, studievejledere og skoleledere i børnehave, grundskole og ungdomsuddannelserne forlænges således at MA- grad eller en universitetsuddannelse på 5 år bliver minimumskravet. En forlængelse på to år for uddannelsen af f ø rskolelærere og grundskolelærere og generelt en forlængelse på ét år af uddannelsen af lærere i ungdomsuddannelserne. Bestemmelserne om uddannelsen til alle tre skoletrin formuleres i en og samme lov, og at erhvervsbetegnelsen og erhvervsrettighederne for f ø rskolelærere/-ledere beskyttes ved lov.

6 Forslag 2 At der udstedes rammer for læreruddannelsen, og at undervisningsmyndighederne fører tilsyn med at universiteterne efterlever rammebestemmelserne. Rammebestemmelserne skal bestå i bestemmelser om minimumsfærdigheder som lærere skal besidde for at opnå ret til at have undervisning som erhverv. Målet med dette her er at forsikre lærerprofessionens uddannelsesstatus

7 Forslag (3) At der oprettes et Undervisningsråd (Teaching Council) Teaching Councils i Skotland og Irland er institutioner oprettet ved lov til at varetage ledelse og (hoved)målsætning for forhold angående grunduddannelse, videregående uddannelse og efteruddannelse af lærere, praktikordninger for lærerkandidater, attestering af undervisningskompetence, oprettelse og vedligeholdelse af fortegnelser over alle fungerende lærere og skoleledere, kvalitetskontrol m.m. Rådene besættes af mange instanser, og flertallet i dem består af lærere og skoleledere.

8 Forslag 4 At der bliver oprettet og indført regler eller arbejdsprocesser vedr ø rende “probation” og “induction” dvs. hvordan (og om) nye lærere tiltræder professionen og opnår ret til at have undervisning som erhverv.

9 Indflydelse fra det europäiske samarbejde Bolognaprocessen og koordinering af definitoner for studier og eksamen. Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications European Qualifications Framework (EQF) a meta framework. Hierarchy of 8 levels. Lærernes placering i dette systemet + NQF?

10 Universiteterne er allerede kommet i gang med radikale forændringer Islands læreruniversitet har revideret alle læreruddannelsesprogrammer. Fra og med efteråret 2007 træder den nye studieordning med femårige uddannelser i kraft. En vigtig del af forændringerne er at man ikke mere uddanner lærere for de forskellige skoletrin i adskilte programmer og at man både tilbyder linjer med højere grad af specialisering eller fordybning og linjer med bredere uddannelse. Pädagogikum for lærere i videregående skole på Islands universität defineres allerede nu som en del af mastersprogrammet. Universitätetn tilbyder nu et mastersprogram for lærere M.Paed.

11 Argumenter for forlængelse af læreruddannelserne i Island Læreruddannelserne i Island på 3 eller 4 år er blandt de korteste i Europa. Gennnemsnittet i OECD land er 4 år for grundskolelærerne og 5 år for videregående. I mange land har man i en eller anden form en udvidelse af praktikum med håndledelse og rådgivning for nye lærere som kan anses for at tillægges studietiden.

12 Fordybelse og udvidelse af lærerspecifisk og faglig uddannelse..er nødvendig på grund af større og flere krav til lærerprofessionen. Det kræves samtidig mere uddannelse i de enkelte fag og at lærerne kan flere ting. Lærernes rolle har ikke bare forændret sig men de har snarere fået mange nye roller i et langt mere kompliceret og mangfåldigt arbejdsområde i skolen i det 21. århundrede.


Download ppt "Den fremtidige læreruddannelse i Island NLS Styrelsesmøde Akureyri 2006 Elna Katrín Jónsdóttir."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google