Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mad på Arbejde Fremme af sund mad på arbejde Susanne Walter Johannessen, Fødevarestyrelsen Palle Nissen, R98 Arbejdslivskonference 2007, LO skolen Onsdag.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mad på Arbejde Fremme af sund mad på arbejde Susanne Walter Johannessen, Fødevarestyrelsen Palle Nissen, R98 Arbejdslivskonference 2007, LO skolen Onsdag."— Præsentationens transcript:

1

2 Mad på Arbejde Fremme af sund mad på arbejde Susanne Walter Johannessen, Fødevarestyrelsen Palle Nissen, R98 Arbejdslivskonference 2007, LO skolen Onsdag d. 20 juni

3 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen2 Hils på hinanden Hils på et par mennesker, som du ikke har talt med før her på konferencen Præsentér dig selv, hvor du kommer fra, hvor du arbejder, og hvorfor du har valgt netop denne workshop.

4 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen3 Workshoppens indhold Skal virksomhederne fremme sund mad – og har TR en rolle? Mad på arbejde – et eksempel på et projekt om at fremme sundheden på arbejdspladsen Hvordan har man arbejdet med at fremme sund mad på R98 De væsentligste erfaringer fra projekt Mad på Arbejde Hvad er TR´s rolle – erfaringer –Vi vil veksle mellem oplæg og diskussion

5 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen4 Hvorfor er sund mad på arbejdet vigtig? Vi spiser mellem 25-40% af vores daglige mad på arbejde Antallet af overvægtige danskere stiger eksplosivt – i dag er 47% overvægtige og 11% fede Livsstilssygdomme som type 2 diabetes og hjerte- karsygdomme er en belastning for dem det rammer og for samfundsøkonomien Ufaglærte og faglærte er hårdere ramt af disse livsstilssygdomme – de ryger mere, flere er overvægtige, har et højere forbrug af alkohol

6 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen5 Social ulighed i sundhed og sygelighed – nogle uhyggelige tal Kort uddannelse = mindre end 10 år (i %) Lang uddannelse = 13+ år (i %) Overvægt5240 Svær overvægt (fed) 2005: 17 1987: 10 2005: 9 1987: 2 Andel m. hjerte- kar sygdom 2005: 13 1987: 9 2005: 5 1987: 2 Andel m. langvarig sygdom 2005: 53 1987: 46 2005: 35 1987: 22

7 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen6 Hvorfor er sund mad på arbejdet vigtig? (2) Sundhedsfremme arbejdet ses som en del af arbejdsmiljøarbejdet I regeringens folkesundhedsprogram ”Sund hele livet” ses arbejdspladsen som en naturlig tilgang til at forbedre befolkningens sundhed Vi påvirker hinanden der hvor vi færdes, også på arbejde. Fremme af sund mad kan ses i forlængelse af arbejdspladsens øvrige politikker og arbejde, fx hvad angår rygning, alkohol, motion, stress

8 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen7 Skal virksomhederne fremme sund mad? – hvad siger medarbejderne? 93% af medarbejderne som har deltaget i projektet mener i høj eller nogen grad at arbejdspladsen skal være med til at fremme sunde kostvaner hos medarbejderne. 71% af medarbejderne mener i høj grad eller nogen grad at aktiviteter om sundhed får dem til at føle sig værdsat.

9 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen8 Kort om Mad på arbejde Samarbejdsprojekt mellem Fødevarestyrelsen, Fagforbundet 3F og Danmarks Fødevareforskning (DFVF), 2004-2005 Ca. ½ års intervention/aktiviteter på 5 arbejdspladser – 3 med kantine Aktiviternene drevet af arbejdsgrupper på arbejdspladserne – med støtte fra det centrale projekt Erfaringer samlet i ”Idemappen Mad på arbejde” Rapport ”Mad på arbejde – Metode, forløb og evaluering af projektet” DFVF maj 2005

10 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen9 Fremme af sund mad - et samarbejde Projekt Mad på Arbejde – et samarbejde mellem 3F og Fødevarestyrelsen. 3F har via den direkte kontakt til ufaglærte og faglærte banet vej for viden om sund mad fra Fødevarestyrelsen. Projektet har bygget på frivillighed og positive budskaber Projektet har reelt fremmet sunde spisevaner – mere frugt og grønt, mindre fed mad.

11 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen10 Eksempler på aktiviteter Udstilling og frugtordning Plakat til kunderne og info til kantinen

12 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen11 Træning og inspiration - madværksted Madværksted komponér din egen sandwich eller madpakke Komponér dit eget frugtspyd

13 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen12 Information - udstilling

14 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen13 Tema uge i kantinen

15 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen14 Mini-møde Vend dig til din sidemand. Fortæl: hvad mener du om oplægget? Er fremme af sund mad en opgave for TR? Hvorfor – Hvorfor ikke ? Brug 3-5 minutter

16 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen15 Hvordan har man arbejdet på R98? Palle Nissen, Fællestillidsmand

17 - PAUSE - Tid til at strække ben

18 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen17 Erfaringer fra projekt Mad på Arbejde Vigtig at medarbejderne bliver inddraget i projektet – specielt igennem tillidsrepræsentanterne Aktiviteter bygget på frivillighed Kantinepersonalet skal turde gå i dialog m. kunderne

19 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen18 Hvordan starte med at fremme sund mad? - Kom i gang og inddrag alle Nedsæt en arbejdsgruppe – involvér alle Ledelse –Bakker op, siger ok for tid og penge Kantinepersonale – kantineleder og personale –Det er deres hverdag det handler om –Skal synes det er en god idé Tillidsrepræsentanter Andre medarbejdere?

20 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen19 TR´s rolle – overordnet set Vurdere om der er interesse – og skyde projektet i gang Finde de rette deltagere i projektet Ambassadør for projektet – kan lytte til forslag og brok Bindeled imellem ledelse, medarbejdere, kantine og eksterne konsulenter Kan presse på at projektet kører Kan sætte aktiviteter i gang Kan bred projektet ud til at fokusere på sundhed generelt ” Det er en forudsætning at have en tillidsmand med i projektet. Ellers tror jeg de havde boykottet projektet. Men nu kan de komme til mig og brokke sig, og så går det”.

21 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen20 Inddrag alle parter Virksomheden definerer selv, hvad de ville gå i gang med Positive budskaber frem for løftede pegefingre Inddragelse af alle – højere grad af bæredygtighed og ejerskab

22 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen21 Inddrag alle i køkkenet Alle skal være enige og føle et ejerskab –Køkkenleder: ” Det skal komme fra hjertet af køkkenet, ellers nytter det ikke noget. Så kan man gøre alt med pjecer osv. Min måde at arbejde på er, at jeg nævner mine ideer en gang i mellem og så pludselig er vi klar alle sammen. Hvis det ikke får sin tid, så er der ikke noget engagement” De enkelte i køkkenet skal have et ansvar Der skal være en person, som brænder for projektet Søg inspiration eller rådgivning udefra

23 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen22 Få arbejdet om sund mad organiseret Skab en organisation omkring projektet Afklar: økonomi og tid? Hvem er tovholder for projektet? (indkalde til møder m.m.) Hvordan formidler I projektet ud til de øvrige medarbejdere? Er der brug for konsulent hjælp, kurser? Sæt aktiviteter i gang – bliv synlig. Små sikre successer

24 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen23 Tjekliste – før I sætter aktiviteter i gang Er der interesse blandt medarbejderne? Er TR / Sikkerhedsrepr. Med på ideen? Er der afsat økonomiske og tidsmæssige ressourcer? Er det muligt at reklamere for projektet? (fx personaleblad) Er det muligt at bruge personaleforeningen eller den faglige klub og gøre arrangementer del af deres tilbud? Hvordan følger vi op på tiltagene?

25 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen24 Lav en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et sæt fælles målsætninger om mad og måltider på arbejdspladsen. Hvad der spises og drikkes –Hvad tilbyder vi? –Hvad prioriterer vi? Rammerne for måltidet –Kantinens indretning –Buffet el. tallerkenservering Politikken skal være en en konkret hjælp i det daglige arbejde og handlingsorienteret

26 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen25 De tre T´er: Ting Tager Tid Køkkenleder: ” Vi får ikke længere negative kommentarer over, at de ikke får flæskesteg hver dag. Det er de kommet over. Det var det lange seje træk i starten” Køkkenleder: ”Jeg synes virkelig at der er sket meget i løbet af projektet. Men det er en tung kundegruppe, og det tager tid at skabe forandringer.”

27 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen26 Rollen som TR i Mad på Arbejde på R98? Palle Nissen, Fællestillidsmand

28 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen27 Mini-møde Vend dig til din sidemand. Fortæl: Hvordan kan jeg forestille mig at arbejde med at fremme af sund mad på min arbejdsplads? Eller sundhed generelt? Hvad vil jeg gå i gang med når jeg kommer hjem ? Brug 3-5 minutter

29 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen28 Idémappen – hvad kan den bruges til? Konkrete værktøjer, gode argumenter og inspiration til at fremme sunde madvaner på arbejdspladsen. Rettet til virksomheder med kantine og uden kantine. Kan bruges af både medarbejdere og ledelse Kan rekvireres hos 3F

30 Arbejdslivskonference 20. juni 2007 Susanne Walter Johannessen29 Idémappen Mad på Arbejde Sådan kan du få den tilsendt Idémappen er gratis og kan bestilles hos 3F på E-mail adresse: fagpolitisk-center@3f.dk Telefon: 88 92 10 11 eller 70 300 300 Rapporten ”Mad på Arbejde - Metode, forløb og evaluering af projektet” kan downloades på www.dfvf.dk Læs mere om kost på: www.altomkost.dk

31 - Slut for workshoppen og tak


Download ppt "Mad på Arbejde Fremme af sund mad på arbejde Susanne Walter Johannessen, Fødevarestyrelsen Palle Nissen, R98 Arbejdslivskonference 2007, LO skolen Onsdag."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google