Østens religioner og kosmologi – forskelle og ligheder Samsara (Hind. + buddh) Det kosmiske spiralkredsløb 1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Livets Ord November 2008.
Advertisements

At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Marmorkirken Symboler II
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Kære Venner Dette er mit sidste show. Jeg har truffet en meget vigtig beslutning. Jeg har været igennem mange prøvelser og trængsler, men sagen er, at.
Livets Ord April 2012.
I er verdens lys Det skal handle om lys i dag og om det at være et lys. Her i efteråret og hen over vinteren, så er lyset noget af det vi allernemmest.
Hallo…. her kommer lige noget, der helt sikkert vil fascinerer dig!
Opstandelsesfest.
Jesus kalder, for at velsigne Søndag den 9. september 2012.
Ny tidsalder - ny religiøsitet?
At være magtesløs med den magtesløse
Mat.5:1-2 Jesus klatrede op på et bjerg..
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Hvordan giver man levendevand til sin næste? Dialog mellem Jesus og den samaritanske kvinde ved brønden i Joh Kærligheden formidles til msk ved.
Å.
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
”Kaldet til kærlighed”
Paulus’ brev til de kristne i Efesus
Findes det onde? Billederne er taget af Marcel Cohen.
”Religion er opium til folket”
”Kaldet til kærlighed”
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
Det gamle og det nye menneske. Ef 4, v17 Det siger jeg da og vidner om i Herren: Lev ikke længere som hedningerne, tomme i deres tanker, v18 formørkede.
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Introduktion til Kongen og hans Rige
Loven om bekymringer Matt 6,
Livet i Helligånden TEMA: Pinse TEXT: Rom. kap. 8 MÅLGRUPPE: kristne og endnu ikke kristne FORMÅL: At forstå og kalde os til at praktisere fællesskabet.
Kommunikation mellem mennesker
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
En befriet fange Romerbrevet kapitel 5-8.
Kate-QUIZ-mus.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Forsager vi hykleriet og al dets væsen?. Tag jer i agt for de skriftkloge, som gerne vil gå omkring i lange gevandter og lade sig hilse på torvet og sidde.
Chr. Viktor Rasmussen IT-Universitetet april 2009 Målgruppeanalyse Målgruppeanalyse Metode 4 Farer og fejlkilder.
7 bevidsthedstilstande
Lidelsens problem (teodicé)
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Moses 3. del.
Dommen og Evangeliet …………….. 1.Mosebog 3:8-13 Ved aftenstid hørte de Gud Herren gå rundt i haven. Da gemte Adam og hans hustru sig for Gud Herren mellem.
Oplysningstiden - Det oplyste menneske.
Technology as material in design Johan Redström 2005, Design Philosophy Collection Two.
Lad tanker og drømme flyve - Søren Kierkegaard for alle
Relations kompetencer
Pythagoras.
Jesus på korset Lektion 1: Hvorfor alt det blod? Lektion 2: Hvordan blev det en sejr?
Kosmologiens Historie. Begreberne Kosmologi – er læren om universet og dets udvikling Astronomi – er læren om himmellegemerne (primært Solsystemet) Astrologi.
Stjernerne Fødsel, liv og død.
Kun på grund af Din nåde 1, S1
“Gud kommer og frelser jer” (Esajas 35, 4)
Længsel Temadag om menneskets følelser
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Verdens Bedste Mor Forår 2017
Herre, vi vil stille mindes dine ord, dele dine gaver
Den religiøse dimension
729_ O, Gud ske lov for håbet 1, S1
Bevidsthed Naturens trappestige
Præsentationens transcript:

Østens religioner og kosmologi – forskelle og ligheder Samsara (Hind. + buddh) Det kosmiske spiralkredsløb 1

Kredsløbet Ligheder: -Række på række af reinkarnationer -Man genfødes i fysisk materie, så længe, der er ”dårlig” karma at indløse/man ikke er færdigudviklet og dermed et billede på Guddommens mentalitet -Livet er lidelse/ den fysiske tilværelse er kulminationen af mørke (indvikling i materien) -Igennem urbegæret er jeg’et rodfæstet i materien – men det treenige princip gør, at jeg’et evigt er knyttet til materien

Kredsløbet Forskelle: -Man kan genfødes i mange forskellige kroppe fra liv til liv afhængig af karma (insekt, menneske)/man genfødes som samme køn og race (menneske, dyr) -Jeg’et (X1) evigt knyttet til materien (X3)/ jeg’et er frigjort fra materie i Moksha/Nirvana -Moksha/Nirvana er en evig tilstand, hvorfra man ikke skal genfødes (= ét spiralkredsløb)/alt liv er bevægelse og man genfødes derfor på et tidspunkt i en ny spiral

Gud findes i alt og alle Pan-teisme Gennem det tre-enige princip vil X3 altid have noget X1 i sig Atman/brahman (salt) Her i den fysiske materie indeholder vi alle et kim af det guddommelige/verdensaltet – ved at erkende dette (gennem meditation) kan vi få dette kim til at vokse (erkende sindets natur) Alt er et genskin af det guddommelig/verdensaltet = hind.: vis af guder/buddh. = enhed/verdensalt

X1/Moksha/Nirvana X1 indeholder alt i sig og derfor ophæver det sig selv – X1 = ”noget som er” Moksha/Nirvana – den metafysiske virkeligheden kan kun beskrives gennem modsætninger, da det i sin essens er ubeskriveligt Buddha = den oplyste

Buddhismens fire sandheder om lidelse: 1.Livet er den lidelse, som er indeholdt i fødsel, alderdom, sygdom, død, at være forenet med hvad der er ukært og at være skilt fra hvad man har kært (slukke sit begær, arbejde med taknemlighed) /En del af lidelsen skyldes perspektivprincippet iflg. Martinus – vi ser tingene fra et fysisk perspektiv og ikke fra et kosmisk årsags-perspektiv

Buddhismens fire sandheder om lidelse: 2. De tre rod-årsager der fører til lidelse/smerte er uvidenhed, had og begær. Dette stemmer godt overens med Martinus, der viser os, at det såkaldte mørke og lidelse skyldes uvidenhed 3. Buddha påviser at selv lidelse/smerte kun er midlertidig = lidelsens ophør/Martinus: liv = bevægelse = evig forandring/intet er varigt

Buddhismens fire sandheder om lidelse: 4. Den ædle otteleddede vej fører til lidelsens ophør/Nirvana/Moksha, hvorfra man ikke skal genfødes: Ret forståelse, ret sindelag, ret tale, ret handling, ret vandel, ret stræben, ret opmærksomhed, ret fordybelse

Buddhismens fire sandheder om lidelse: Ud over at elimenere sin dårlige karma, opøver man (bl.a. Gn. Meditation) sin bevidsthed til at komme på bølgelængde med universets kærlige grundlove. Men igen siger Martinus, at man her skal være opmærksom på, at der ikke er nogen genveje, men at man selv må gå igennem erfaringen/lidelsen for at blive slebet til. Men buddhismen har i høj grad fat i sindelag, tænkemåde og ønsker/begær, og Martinus skriver 503 Msk. Ønsker forkert + handler forkert = mørke/død i stedet for lys/liv