Perspektiver og visioner i forædlingen af korn og raps i Danmark Hvordan vælger man mellem resistens og kvalitet (foder eller brød)? Hans Haldrup.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Muligheder og udfordringer for sortsudvikling i nicheafgrøder
Advertisements

Afgrøde og sortsvalg under hensyn til foderværdi
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Nordsjællands Landboforening
Hvor stor forenkling vil koen acceptere?
Cerealia Mills, Danmark Cerealia Mills - en del af Lantmännen.
Erfaringer med dyrkning og kvalitet af lupin
Vekselvirkning mellem svampe, kvælstof og dyrkningsteknik
Martin Mikkelsen Landscentret Planteproduktion
Hvad vil grisen ha’?? Gitte Hansen Svineproduktionskonsulent
Hvilke muligheder har du som økologisk landmand?
HENRIK MØLLER Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Jordbrugsteknik
Valg af sort Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004.
Effekt af tidlig såning af vintersæd på kvælstofudvaskningen
S:\OH\PowerPoint skabelon farvet baggrund.ppt 1 Forskelle i foderværdien af danskdyrkede vinterhvedesorter v. Else Vils cand. agro. Landsudvalget for Svin.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Ghita Cordsen Nielsen Sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer,
Nyt om dyrkning af byg til malt
Mulig merpris ved eksport ?
Hvad har forædlingen bidraget til af udbyttestigninger i korn
Side 1 Nyt fungicid fra Bayer CropScience … på vej Flemming Larsen.
Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm.
Hvordan tegner fremtiden for eksport af korn fra Danmark
Markedsudsigter for økologisk planteavl Thomas Vang Jørgensen Landscentret I Økologi.
Driftsøkonomiske Muligheder for en Reduceret Pesticidanvendelse Indlæg på 1. Danske Planteavlskongres 2004 Jens Erik Ørum FØDEVAREMINISTERIET FØDEVAREØKONOMISK.
Proline ® - erfaringer fra afprøvningerne 2003 Klaus Heltbech, Bayer CropScience.
Steen Randers Knudsen, Kornkvalitetschef Dyrkningskrav til korn – en nødvendighed ?
Reduceret jordbearbejdning
Valget mellem udbytte og kvalitet – et eksempel i raps. Rapsforædling for kvalitet og udbytte Morten Helt Poulsen Dow AgroSciences Field Station Abed Abedvej.
Landskonsulent Jon Birger Pedersen
Traditionel forædling og anvendt bioteknologi
Økologiske landsforsøg med kornarter og –sorter
Kvalitet og slætantal i kløvergræs Karsten A. Nielsen VFL, Planteproduktion.
Hvordan praktiseres optimal svampebekæmpelse i korn? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Mine erfaringer med reduceret jordbearbejdning
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Hvilke fungicider er bedst til hvilke sygdomme?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Risikostyring med finansielle instrumenter og handel med råvarer Landmand, cand.agro. Hans Luunbjerg,
”Tilpas markplanen” (efter EU-reformen) v/ Ole Schou Planteavlskonsulent LandboCentrum.
Dansk Landbrugs Grovvareselskab a.m.b.a. Kvalitetsparametre på eksportmarkedet, er malterierne ens. Fremtidens krav?
Svampestrategier ved forskellige prisniveauer Ghita Cordsen Nielsen, Landscentret Planteproduktion.
Værktøj til risikovurdering af Fusariumtoksiner i hvede. Stud. agro. Jens Due Jensen Institut for Plantebiologi Stud. agro. Kristian Skytte Institut for.
Forsøg med svampe- og skadedyrs- bekæmpelse i 2007 Ghita Cordsen Nielsen Landscentret Planteproduktion Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion.
1 Forsøgsresultater med fungicider i hvede Lise Nistrup Jørgensen Danmarks JordbrugsForskning, Flakkebjerg Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Sådan optimerer jeg balancen mellem mark og stald. Gårdejer Ole Larsen.
Landskonsulent Martin Mikkelsen Landscentret Planteproduktion
Aktuelt om sygdomme i korn
Majsdyrkning til ensilering og modenhed
Forsøg med kornarterne 2009
Muslinger og søstjerner - foder der flytter?
Landskonsulent Michael Tersbøl Landscentret, Planteavl
Efterafgrøder – sorter og forsyning Koldkærgaard, 30. November 2009 Ole Grønbæk.
Havre – Sorter og Afskalning
PERSPECTIVES IN RELATION TO DANISH CONDITIONS KARSTEN ATTERMANN NIELSEN LANDSKONSULENT, SEGES.
Fra Muld til Mund.
Svampestrategier ved forskellige prisniveauer
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Etablering af raps og valg af sort
Udsædsmængder og såtidspunkt i vinterbyg
AKS avlermøde.
Seneste resultater fra Landsforsøgene
Er der flere penge i frø end i korn og raps?
Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
Valg af græssorter og dæksæd for nyt udlæg
Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm.
Nyt om dyrkning af kløvergræs
Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn
Demonstration af efterafgrøder med dybt rodnet
N/ha sen såning efter 20 sep Gylle kan anvendes indtil
Mel og kornets opbygning
Præsentationens transcript:

Perspektiver og visioner i forædlingen af korn og raps i Danmark Hvordan vælger man mellem resistens og kvalitet (foder eller brød)? Hans Haldrup

Hvede produktion og forbrug i Danmark

Hvede til mel Forbruget af hvede til mel i DK er ca.: t Til brød bruges ca. 2/3 af hveden ca t. Til ikke hævebrød dvs. kiks, lakrids, kager sovs, kød mm. Bruges ca. 1/3: tons

Hvor kommer hveden fra til mel produktion?

Prioritering Det danske areal med kvalitetshvede er for lille til at kunne finansiere et kvalitetsforædlings- program. De maksimale licensindtægter vil være ca. 2,5 mill. kr fra melmarkedet mod 32,5 mill. kr. fra fodermarkedet. Derfor kan et hvedekvalitetsforædlingsprogram kun begrundes med et udenlandsk marked som mål

Pajbjerg Pajbjerg har i mange år forædlet for bage- og andre kvaliteter i hvede Vi har nu Torrild på sortsliste i Tyskland som en A-hvede og Skagen forventes optages som E- hvede i marts

Tyskland hvedemarked Opformeringsareal 2005 E-12 %Elite bagekvalitet A-46 %Superbrød B-31 %Discountbrød / Intervention C- 10 %Foder I Tyskland bruges 60 % af hveden til foder!

Tyskland hvedemarked Hvedeareal ha. Gennemsnitsudbytte 75 hkg/ha Produktion mill t. Opformeringsareal ha Certificeret udsæd t.

Resistens Sygdomsresistens er en tvingende nødvendig egenskab i en ny sort Resistensen er med til at bestemme en sorts udbytte og ikke mindst stabiliteten af udbyttet Sygdomsresistens er med til at holde udgifterne til fungicidbehandling nede, og er en væsentlig faktor i bestræbelserne på at opfylde kravene om en reduceret anvendelse af fungicider

Resistans og udbytte Derfor er sygdomsresistensforædling en af de vigtigste egenskaber vi arbejder med, og den vil, og skal altid have høj prioritet i et korn forædlingsprogram. Sygdomsresistens og kvalitet til bage/industriformål eller foder kan ikke stå alene, det skal kombineres med et højt udbytte i sorten. UDBYTTE

Pajbjerg resistensforædling Ved Pajbjerg er prioriteringen af sygdommene 1. Septoria 2. Meldug og gulrust 3. Fusarium, brunrust og knækkefodsyge

Foderværdi Mellem den dårligste og den bedste sort var der knap 5 % forskel i foderværdi til svin (FEsv) De samme sorter er gode på alle lokaliteter Der er stor stabilitet i rangfølge over årene Tendens til at sorter med rug kromosom er dårligere

Foder EFOS analyser gennemført ved Monsanto, Landsudvalget for Svin, Sejet Planterforædling og Pajbjerg blev præsenteret på Cerealienetværkts årsmøde 2005, 3-4. november 2005 Alle resultaterne pegede i samme retning, der er betydelige sortsforskelle i sorternes foderværdi målt med EFOS og EFOSi (Enzym Fordøjelig Organisk Stof efter ileum(tyndtarmen)).

Foder Else Vils, Landsudvalget for Svin, foreslog på dette møde, at udbytterne af korn i fremtiden skulle præsenteres både som kg kerne/ha men også som antal foderenheder/ha Før forædlerne og sortsafprøvningen bruger for mange ressourcer på EFOS og EFOSi er det nødvendigt at der gennemføres fodringsforsøg på svin, for at være helt sikker på, at in vitro EFOS analyser virkelig afslører reelle forskelle for sorternes foderværdi.