Kvalitetssikring af læggekartofler Henrik Pedersen AKV Langholt Gravsholtvej Vodskov
Læggekartoflens historie Frasortering Kartofler for små til salg, eller en del af kulen sorteres fra Avl af læggekartofler Anvendelse af læggekartofler fra et særskilt areal Officiel kontrol af læggekartofler Godkendelse fra Plantedirektoratet Sikkerhed for god kvalitet Kontrol for sygdomsforekomst og dyrkningsfejl Sunde læggekartofler med højt udbyttepotentiale Håndtering, der sikrer god grokraft Læggekartofler målrettet mod specielle egenskaber
Gode læggekartofler ! Lille forekomst af sygdomme Lille forekomst af fysiske fejl God grokraft
Læggekartofler - Sygdomme Forekomst af Sortben Forekomst af virus Forekomst af Fusarium og phoma råd Rodfiltsvamp –En følge af alle andre svækkelser –Skjult infektion
Læggekartofler - Fysiske skader Kraftig afspiring Varmeskade Kvælning Underafkøling Mekaniske skader Kemiskader
Udbytte af forskellige partier læggekartofler Oleva 2005 (djf – læggekartoffelkvalitet 2005)
Antal stængler og antal knolde
Fremspiring Oleva
AKV’s kvalitetssikringsprogram Markinspektion Minimum 2 besøg: Emner: Virus, sortben, orden, optagetid Knoldprøver Udtagning af knoldprøve fra hvert parti Emner: Virus, skader, råd mv. Lagerinspektion 3-4 besøg Emner: Lagerfugt, temperaturlogning, spiring, rådforekomst, færdigvarekontrol
Demonstration af læggekartofler fra AKVs kontrolmark 2006 Stamps per plantStarch Yield CompanySortnumber% tubers/ha starch/ha 12262Kuras3,1519, Kuras4,1818, Kuras3,4119, Kuras3,8119, Average3,619, Stamps per plantStarch Yield CompanyVarietynumber%tubers/ha starch/ha 1027Kuras2,9719, Kuras2,7617, Kuras2,7316, Kuras3,2418, Kuras2,6217, Kuras2,6415, Average2,817,
Gode læggekartofler - Grokraft Passende fysiologisk alder –Ikke for unge –Ikke for gamle Andre påvirkninger af læggekartoflen –Varme - kuldepåvirkning –Kvælning - for høj CO2/ethylen i lager ?
Lager / sortSirtemaJaerlaBintje Desiree Astarte Koldt og varmt Varmt og koldt Udbytte ved forskellige lagertemperaturer hkg kartofler pr. ha Koldt og varmt: 8 uger med 4°C og 8 uger med 20°C Varmt og koldt: 8 uger med 20°C og 8 uger med 4°C Forsøg ved Wageningen universitet
Fysiologisk Alder
Fysiologisk alder i marken
Orienterende undersøgelse AKV Forskellig påvirkning af læggekartofler i dyrkning/opbevaring 2006/07 og lægning i 2007 Tid forOpbevaringUdbytte LedN-niveausorteringefterårhkg/hastiv.%hkg stiv. Rel. 1NormalEfterårKøligt53023,1122,398 2NormalForårKøligt54722,9125,1100 3NormalEfterårVarmt52522,8119,696 4NormalForårVarmt50222,9114, %EfterårKøligt53623,0123, %ForårKøligt57322,8130, %EfterårVarmt56023,1129, %ForårVarmt50023,3116,493 *) *) Der blev ikke opnået så stor forskel i efterårstemperatur som ønsket pga. det milde efterår
Orienterende undersøgelse AKV Udbytte ved forskellig efterårsopbevaringstemperatur og sorteringstidspunkt Tid forOpbevaringUdbytte sorteringefterår hkg/ha stiv.%hkg stiv. ForårKøligt56022,8127,7 ForårVarmt50123,1115,7 EfterårKøligt53323,1123,1 EfterårVarmt54322,9124,3
Orienterende undersøgelse AKV Udbytte ved forskelligt avlssted, sorteringstid og opbevaringssted DyrkningSortering OpbevaringUdbytte Le d StedTidStedTypehkg/hastiv.%hkg stiv.Rel. 11Efterår2Udeluft56123, Forår1Køl52223, Forår2Udeluft51723,
Kartoflers grokraft –Bedre styring forventes at have stort udbyttepotentiale –Kræver kendskab til, hvad vi kan gøre –Kræver kendskab til sorters forskellighed –Skal være enkelt at styre –Målbarhed?