Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VE-anlæg Solceller (Case og opgave).
Advertisements

Hvad hedder det ????. Hvad hedder det ???? Portvin.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
UU-Aalborg Evaluering af brobygning og intro 2013/14 Velkommen UU-Aalborg Ungdommens Uddannelsesvejledning.
DIN ØKONOMI Når du får job og lejlighed
ADR (AUTOMATIC DELIVERY REWARDS ) (Nyt program - 1. september) LifePak ® (eksempel) – 72,40 PSV 401,60 DKK med 5 % rabat= 381,52 DKK (68,78 PSV) Fragt.
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Vedvarende energi til husstande
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
Konsulent Ole Møller Hansen
Kan innovation måles – EXHAUSTO har gjort det i flere år
CLOU Prisliste Priserne er beregnet til privat salg og er inkl. Moms
Boblende nydelse og luksus
Analyse for Ældre Sagen: Trafikundersøgelse: Cykel, cykelhjelm mv Rapport Marts 2010.
Futures og optioner på Københavns Fondsbørs
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
INDHOLD Hvordan virker brændselsceller
Rioja - Smag vinene der gjorde Spanien kendt Vinskolen, torsdag den 24. januar V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2007.
Velkommen til DGF’s 92. årsmøde og generalforsamling.
Ny metode til sikker diagnosticering af manganmangel
Velkommen til vinsmagning. ALSACE Robert & Astrid Muhlberger er 4. generation i Muhlbergers historie Ejendommen er på 13,5 ha. Deres filosofi er at udvikle.
Aficionados Diñamarca …vintur Frankrig Vintur til Frankrig Hvilke område og vine Hvornår Overnatning Transport Budget …uddannelse ?
Annex 2: Røde vine Centre d’Information des Vins du Roussillon Vignobles et grands crus du Roussillon På opdagelse blandt Roussillons vine.
F RANSK V INLOV Vin de Table Vin de Pays VDQS AOC Cru Classe systemet.
På opdagelse blandt Roussillon vinene. På opdagelse blandt Roussillon vinene - 2 Geografisk Placering Roussillon: Den østlige del af departementet Pyrénées-orientales.
Kan Bordeaux klare konkurrencen fra ”de nye vinlande” ? 3 udfordringer til Bordeaux.
BORDEAUX THE WORLD’S FINEST WINES. HISTORIEN I 1600-tallet begynder Haut-Brion som de første at arbejde med forbedringer af vinen. I 1600-tallet begynder.
Problemer med at bruge tympanometri? Slagelse og Middelfart okt.-nov
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
Vinsmagning Hasserishave, d. 19/
HUSKESPIL – den lille tabel
Danish Malting Group A/S Dansk maltbygkvalitet – har den en fremtid? Kim Jørgensen
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Anneks 8: Geografi, geologi og produktion ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru Vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Grønne regnskaber Søren Kolind Hvid Landscentret | Planteavl.
Tican koncernen.
Anneks 3: Tørre AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Etablering og vækstregulering af vinterraps
Anneks 4 til 7: De Naturligt Søde AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Har hvedegalmyg betydning i Danmark ?
Hvordan er det gået med økologisk vinterraps i 2003? Konsulent Peter Mejnertsen Landscentret Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Beretning Gdr. Henrik Høegh, Holeby Landsudvalget for Planteavl.
Lauritz B. Holm-Nielsen, Rektor Statsbiblioteket-AU kick off-møde, 22 marts 2006 A A R H U S U N I V E R S I T E T Aktuelle udfordringer til de Videregående.
Fakta om efterlønsreformen Fakta om 16. januar Joan Hansen Efterløn og Kurser Tlf.:
Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04.
1 Opgave 26 ”Lineær Programmering - Slackværdi ” Kjeld Tyllesen Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
22 år med succes med biogas til kraftvarme Lemvig Kommune Danmark
Matematik B 1.
Etablering af raps og valg af sort
”Lineær Programmering - Maksimering”
COTES DU VENTOUX CONTRA CHATEAUNEUF DU PAPE Er de store pengene værd?
Grunde til at jeg elsker dig
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Resultater af avlskontrollen med læggekartofler 2005 Landskonsulent Lars Møller Fælleskontrollen med.
Kvælstofbalancer på kvægbrug Konsulent Søren Kolind Hvid Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning.
1 vare på 2 markeder, samme pris
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Sicilien Fra Bulk til Kult Vinskolen 17. august 2006.
Historik: Grundlagt 1948 Produceret tomater siden 1976 Leverer til GASA indtil 1980 Starter levering til Nordgrønt, men fra 1985 leverer vi direkte.
Udsædsmængder og såtidspunkt i vinterbyg
Lauritz B. Holm-Nielsen, Rektor Rotary 3. marts 2006 A A R H U S U N I V E R S I T E T Skal uddannelser handles på et marked - globalt og lokalt – og hvordan.
Landskonsulent Christian Haldrup
Hvordan praktiseres optimal svampebekæmpelse i korn? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Terroir Smagning.
Præsentationens transcript:

Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006

” Spain represents one of the wine World’s most exciting areas. The country is enjoying a qualitative revolution in wine. Yet every year, the number of high quality Spanish wines increases, and my tasting this year were the most exciting in 26 years.” Citat: Wine Advocate, 30. juni Parker om det nye Spanien Vinskolen 2006

De kendte områder Rioja Ribera del Duero Navarra Penedes Priorato Vinskolen 2006

Spansk vin i Danmark Markedsandel på 14,7% opgjort i volumen i Højere end Gammelt og alligevel ukendt! Markant mindre litteratur om spansk vin end om fransk og italiensk. Kun 12 sider i Hugh Johnson’s årbog. Det moderne gennembrud er kun 10 år siden (Pingus 1995) Spanien er traditionelt no. 2 efter Frankrig herhjemme (pt. Chile) Problemer med image: - Sherry fra ”mormor’s skab” - Cava (en billig og måske kedelig ”Champagne”) - Konsumvin i massevis - Ikke samme mad/vin tradition som Frankrig & Italien Vinskolen 2006

Masies D’Avinyó, Abadal 60% Cabernet Franc, 40% Tempranillo 4 mdr. fransk & amerikansk eg Grundlagt i 1983 Fornuftig mix af spansk og international stil – frugt og tannin - til god pris. 88 p Guia Penin for den dårligere 2002 Bedste producent i DO jf. Guia Penin 3 serier: 2 andre 87 – 90+ RP (uden tempranillo) Pla de Bages Vinskolen 2006

Pla de Bages 50 km Nordvest Barcelona. Midt i Catalonien Egen D.O i 1995, men dyrket i århundreder Kun 350 hektar udlagt til vin! 400 – 500 mtr.: Tilpas kølige nætter Tempranillo, Cabernet F. + Cabernet S. Tidligere en del cava + hvidvin (picapoll) Vinskolen 2006

La Cava (lacava.dk) Theis (theis-vine.dk) Vinens Verden (wine.dk) Laudrup (laudrupvin.dk) Sigurd Müller Vinhandel (smv.dk) Philipson Wine (philipsonwine.com) El Cava (vinogtapas.dk) L’Esprit du Vin (esprit-du-vin.com) Læs også På spansk Specialister i ny Spanien Vinskolen 2006

Catalonien Vinskolen 2006

Costers del Segre Vila Corona, crianza, merlot, Lille vingård – 7,35 ha. 9 mdr. fransk eg. Grundlagt 1993 Ligger omkring byen Lérida på begge sider af Segre floden ca. 100 kilometer vest for Barcelona. Som det eneste sted i Spanien har man fået tilladelse til kunstvanding. »Nybyggerne« har plantet 1000 ha med de klassiske druer. Her dominerer Cabernet Sauvignon og Merlot, og sammen med Tempranillo har det givet en fantastisk succes på eksportmarkederne. Vinskolen 2006

De senere årgange 2001: RP 2002: RP 2003: RP 2004: RP 2005: Gode forventninger! Hovedregel: Nord for Madrid. Vinskolen 2006

Utiel-Requena Ligger ca. en times kørsel inde bag Valencia. 110 producenter. God, vellagret rødvin som er til at betale. Også meget store mængder meters høje. Somrene kan være ekstrem varme. Om vinteren er frostgrader ikke noget særsyn. Der produceres rigtig megen vin; ofte med den lokale bobal men også Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. På grund af det varme klima og svingningerne mellem dag- og nattemperaturer modnes Tempranillo meget hurtigt, både på fad og flaske. I dårlige år er der risiko for ”kogt” og ”marmeladeagtig” vin Vinskolen 2006

Tempranillo: Ull de Lebre, Tinto Fino, Cencibel, Tinta Roriz, Tinta de Toro, Ojo de Liebre, Tinto del Pais hektar Garnacha - Grenache (mest plantede) Bopal – hektar Monastrell De internationale: CS, merlot, CF Syrah – kommende modedrue? Mange lokale typer og kloner Druer Vinskolen 2006

Bodegas Estefania Tilenus, Pagos de Posada Grundlagt mdr. på 80% fransk og 20% amerikansk eg. 2001: 93 - Wine Advocate #159 (Jun 2005) ” One of the finest values I have tasted from this appellation. The singel vineyard Pagos de Posada was fashioned from year Mencia vines planted on the slate hillsides and aged in 70% new French oak. Reminiscent of a Pinot Noir on steroids. Red Burgundy fanatics should give this stunning, distinctive, singular effort a try.” Citat RP. 90 p hos Guia Penin Af Food & Wine Magazine kåret som en af "20 Best New Wineries in the world" i oktober Bierzo Vinskolen 2006

Bierzo Helt oppe i Castilla-León’s nordvestlige hjørne i et råt, bjergrigt landskab grænsende op til Galicien. Bjergene samler skyerne, og man får megen nedbør ha. 450 – 1000 mtr. Kult. Alvario Palacio og fætter (1998) får æren af RP ”Noget af Spaniens mest spændende vin” – Søren Frank 65% af alle dyrkede druer er Mencia 45 producenter. Kun 6% eksport! Vinskolen 2006

Bodegas An Negra, Anima Negra Grundlagt 1994 Vinos de la Tierra (som Vins de Pays i Fr.) Ikke rated af RP (!!) Fremhæves i Guia Penin – 91 P for 2001 Domineres af druen Callet. Lokal drue ”Italiensk” smag – syre og anelse bitter. Adskiller sig klart fra aftenens andre: Hvad siger ”italienerne”? Mallorca Vinskolen 2006

Produktion siden 1771 DO (Binissalem) siden Først kvalitet de senere år. Få kvalitetsproducenter – kun 5 nævnt i Guia Penin. Mallorca Vinskolen 2006

Vino de Mesa Vino de Mesa er ordinær bordvin fra Spanien, uden nogen anden oprindelsesgaranti og ofte uden årgang. Svarer til den franske Vin de Table Vino Comarcal / Vino de la Tierra M odstykke til den franske Vin de Pays og er altså landvin fra et bestemt område. Er vine fra områder (ofte kult), der venter på at blive DO kategori. Denominacion de Origen (DO) Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at reglerne overholdes. Denominacion de Origen Classificada (DOC) Introduceret i 1991 og sammenlignes DOCG fra Italien. Kun for Rioja. Officielt er forklaringen at DOC er reserveret distrikter, der kan vise en lang og udbrudt tradition for højeste kvalitet. Typisk krav om korkprop! Den spanske klassifikation Vinskolen 2006

Montsant Celler de Capcanes, ”Cabrida”, Montsant 100% Garnacha – flere kloner! 90 – 103 år gamle vinstokke 900 mtr. o/h 16 hl/ha og 16 mdr. ny fransk eg 4800 flasker 94 RP – Wineadvocate 152, p Guia Penin Vinskolen 2006

Montsant Grænsen mellem Priorato og Tarragona. Tidligere del af D.O Tarragona Først egen D.O i 2002 Kombination af spanske og internationale druer 650 mm nedbør årligt / lavt udbytte Stil som Priorat med endnu til lavere pris Celler de Capcanes er både størst og bedst! Moderne spansk stil 250 ha. Vinskolen 2006

Lagring (røde vine) Vino Joven med ingen eller kun kort fadlagring. Crianza. Egetræ i min. 6 måneder. Mange DO’ere kræver minimum 12 mdr. på fad. Sælges efter to hele kalender år. Reserva. Mindst 1 år på fad. Mindst 3 år på bodega’en – sælges efter 4 år. Gran Reserva. Mindst 2 år på fad. Mindst 3 år på flaske. Tidligst sælges i sit sjette år. Kun særligt gode år. Et fad skal være mindre end 1000 ltr. og kun US eller fransk eg (efter DO-reglerne). Vinskolen 2006

Finca Sandoval 2001: : 92 (94 i Guia Penin) 2003: 93 - Wine Advocate #159 (Jun 2005) - Robert Parker: "A barrel sample of the 2004 Finca Sandoval (83% Syrah, 9% Mourvedre, and 8% Bobal) may be even better than the 2003 as it revealed beautifully fragrant aromas that surpassed those of its predecessor." 2004: 93 – Wine Advocate # 166 (august 2006) Finca Sandoval 2004 Vinskolen 2006

84% Syrah, 9% Mourvedre, 7% Bobal Knap 10 ha 19 hl/ha Fransk eg 11 mdr. 60% nye franske fade og 40% førsteårs fade 2001 var husets første årgang Syrah kloner fra Beaucastel Bedste producent i DO jf. Guia Penin Finca Sandoval 2004 Vinskolen 2006

400 km syd for Barcelona og ca 150 km inde i landet. Næsten midt mellem Madrid og Valencia. 34 producenter – kun 16 i Guia Penin 95% handles lokalt – bare 5% til eksport Kun meget få vine til DK Bobal, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Merlot, Monastrell, Syrah. Er det mon pre-kult? Vinskolen 2006 D.O Manchuela

Peter Sisseck Vinskolen 2006

Quinta Sardonia Quinta Sardonia Sardon de Duero % Tinto Fino, 22% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 5% Petit Verdot, 5% Syrah, 2% Malbec og 2% Cabernet Franc. Ny fransk eg 18 mdr (aftappet ultimo april 2005) 400 mtr. fra Duero-floden i mtr./h Alle andre druer end Tinto Fino plantet i 1999/2000. Biodynamisk produktion var første årgang. Guia Penin: 94 P. – men smag vinen før Robert Parker! Spaniens bedste Vinos de Mesa jf. Guia Penin. Vinskolen 2006

Bedste vin Pris i forhold til kvalitet Tak for i aften! Vinskolen 2006

Bodegas Estefania Tilenus, Joven, Bierzo, – 100 år gamle vinstokke. 100% Mencia. I mangel af sjatter! Vinskolen 2006

Finca Terrerazo Bodega Mustiguillo – maks fl./år Highly Recommended Decanter, marts point i The Wine Spectator 65% Bobal, 20% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon. Lagret 17 måneder i nye franske egetræsfade fik 94 p hos Guia Penin Vinskolen 2006 Utiel-Requena