DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fremtidens velfærdsudfordringer og handicaporganisationerne
Advertisements

Carsten Jensen Institut for Statskundskab
Reform af førtidspension og fleksjob
Borgernes barrierer for brug af IT
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Risici for fremtidens velfærdssamfund
Tekst starter uden punktopstilling For at få punkt- opstilling på teksten (flere niveauer findes), brug forøg listeniveau For at få venstrestillet tekst.
Oplæg Debatmøde arr. Enhedslisten i Vanløse
Udfordringer for det danske velfærdssamfund
Befolkningsvæksten i et land, definition
Økonomisk styring Kapitel 14.
Arbejdermuseet, København 12. marts 2014 Rasmus Nørlem Sørensen
Danmark har behov for en anden skattepolitik
Den Europæiske Gældskrise Hans Martens. Var det en Euro krise?
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
Viden der virker Inge Steen Mikkelsen 21.nov. 08 Er der brug for en offentlig VEU-indsats? NCK-konference.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
 1800tallet og frem til 1920erne Sociale problemer i industrialiserede byer -> små velfærds-tiltag Frygt for revolutioner -> små velfærds-tiltag Fx aldersrente,
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Thomas Bredgaard, Lektor, Ph.d. Konference, Aalborg stadion, 13 januar 2012.
”KONFERENCE FOR HANDICAPRÅDENE I REGION HOVEDSTADEN” Nødvendigt med en politisk debat ”Nulvækst” kræver omtanke Handicapområdet er et vækstområde og må.
Økonomiske politikker
Obligatorisk Ungdomsuddannelse SFU 5/3-11 Vejle Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Pressen og Danmarks Statistik Statistisk Forening, marts 2006.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Forebyggelse – en del af løsningen eller en del af problemet ?
Introduktion til Velfærdsteknologi Aabenraa Kommune april 2014
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Af: xxx yyy Velfærd.
DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Udvikling, bistand og forretning Lars Engberg-Pedersen 6. november 2009.
Den digitale vision for Danmark - muligheder og udfordringer for finansielle virksomheder Forsikringsforeningen, 8. oktober 2013 Direktør Lars Frelle-Petersen.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
3.lektion: De økonomiske mål
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
OPERATE A/S – JESPER BROCHMANDS GADE 10 – 2200 KØBENHAVN N – TLF – Forandringer i kommunerne KL kommunikationsdøgn 2013.
Stedet som indgang til digital forvaltning
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
3.lektion: De økonomiske mål
1 Budgetorientering 13. oktober 2010 v. Borgmester Flemming Eskildsen Kulturcenter Limfjord.
Oplæg UNGDOMSKONFERENCE REGERINGENS ”VELFÆRDSREFORM” - UNØDVENDIG OG USAMMENHÆNGENDE Økonom, cand. Scient. Adm., sekretariatschef Henrik.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
FARMA SF 2011 Det Farmaceutiske Fakultet Forskningsformidling ”Formidlingsforpligtigelses -ja tak” Sven Frøkjær 23. marts 2011.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Velfærdsstatens udfordringer
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Lolland Kommunes udfordringer. Udfordring 1: Faldende indtægter.
Opgave 1 En velfærdsstat er en stat der tilbyder offentlighjælp til sociale ydelser. Der blev i 1933 lavet 4 lovkomplekser, som skulle sikre borgerne økonomiskstøtte.
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De danske sundhedsudgifter – en tikkende bombe under velfærdsstaten? Indlæg baseret på vismandsrapport om dansk økonomi, efterår 2009 Danske Regioners.
Udviklingen på arbejdsmarkedet – med særlig fokus på de unge v/ Palle Christiansen, regionsdirektør BR Midtjylland.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
Befolkningsudvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune
Orientering omkring Budget
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Præsentationens transcript:

DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014

Lektor i socialt arbete - socialpolitik, Malmö Högskola Daniel Ankarloo Lektor i socialt arbete - socialpolitik, Malmö Högskola daniel.ankarloo@mah.se

Krise og panik Sverige Danmark ”Dagens svenske finansie- ringsmodel /…/ har to mulige slutninger. Enten risikerer den at brage sam- men under voksende behov, eller også tvinges borgerne til mødet med brutale be- sparelsesprogrammer, der kun giver et minimum af den service tilbage, som engang blev lovet.” (Eva Cooper, Timbro, 2011) ”Vi kan ikke både fastholde et veludbygget velfærds- samfund og samtidig omsætte de ekstra leveår i ekstra år på pension. Det hænger ganske enkelt ikke sammen.” (Velfærdskommissionen 2005)

Derfor er der ikke råd til velfærd ”Ældrebyrden” ”Alt for få i arbejde – alt for mange på overførselsindkomster = forsørgerbyrden stiger. Truslen mod de offentlige finanser: ”der er permanent underskud” Globaliseringen og den svigtende konkurrenceevne ”Det moralske skred” – hvor der tænkes for lidt på pligt og for meget på ret.

Forsørgerbyrden ”De demografiske forskydninger, der med stor sikkerhed kan forudses, er betydelige. Frem til 2040 bliver der færre erhvervs- aktive i forhold til antallet af personer, der skal forsørges. Færre til at forsørge flere betyder øget finansieringspres på personerne i arbejdsstyrken for at opretholde niveauet for overførsler og offentlige serviceydelser.” (Velfærdskommissionen)

Stadig bedre offentlige finanser Den offentlige nettogæld i Danmark, 1998-2013, procent af BNP

Udlandsgælden der forsvandt Danmarks nettogæld over for udlandet

Stabile udgifter for pensioner Offentlige pensionsudgifter i alt 1980-2012, procent af BNP

Stabile udgifter for offentligt forbrug Offentligt forbrug 1980-2012, procent af BNP

Ingen byrde! ”Der er således ingen sammenhæng mellem stigningen i antallet af ældre og de to udgiftsposter på statens budget, hvor de ældre først og fremmest forventes belaste stats- budgettet. En eventuel sammenhæng synes overraskende nok at være af negativ karakter” (Mathias Meijer 2005) ”Vores økonomiske bæredygtighed [er] øget, på trods af at vi har haft en stigning i andelen af ældre mennesker i befolkningen. Og det er altså sket som et resultat af, at de gode kræfter, den økonomiske vækst, er steget hurtigere end de tyngende kræfter.” (Lars Tornstam 2014)

Det private truer det offentlige!

Professor Nina Smith kommissionær over det hele ”Det er et reelt problem for velfærds- samfundet, at mange af os med tiden er blevet meget optaget af vores rettigheder, og for lidt optaget af vores pligter.” (interview i Berlingske Tiderne 2014-02-15).

Kraftigt faldende dagpengeudgifter Arbejdsløshedsdagpenge 1980-2012, procentandel af BNP Nina Smith melder ud

Faldende udgifter for kontantydelser Kontantydelser 1989-2012, procentandel af BNP ”Dovne Robert” skaber panik

To billeder ”Hvis vi ikke gør noget – falder det hele sammen” Det officielle Det reelle ”Hvis vi ikke gør noget – falder det hele sammen” Der er et finansie- ringsproblem - der truer velfærdsstaten ”Reformer er nødvendige - selvom vi ikke kan lide dem” Hvis vi ikke gør noget – sker der ikke noget Der er en tro på et finansieringsproblem – der truer velfærden Reformer vi ikke kan lide - er ikke nødvendige