Dr. Eyjólfur Guðmundsson Inntektsfordeling i værdikæder for sjømat Fiskeri- og havbruksnæringens verdiskapende betydning i de nordiske land Trondheim Oktober 11 – 12, 2006 Dr. Eyjólfur Guðmundsson Dean and associate professor Faculty of Business and Science University of Akureyri
Indtægtsfordeling i værdikæde for nogle fiskeriprodukter Hvordan opdeles indtægterne gennem værdikæden? Er værdikæden forskelige mellem arter og/eller lander? FAO rapport Frank Asche, Universitet I Stavanger, Norge Max Nielsen, Fødevarøkonomisk institut, Denmark ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0564e/a0564e00.pdf
Også..... Hvordan er den Islandske værdikæde for torsk i dag!
Metodologi Værdikæde analyse ”Price spreads” Business litteratur Fokusere på værdiaktiviteter i hver lænke i værdikæden ”Price spreads” Ag. Econ. Litteratur Fokusere på proportionen som hver del har i værdikæden.
Værdikæde for sjømat Primary forarbejdning Secondary Fangst Handel Wholesale Handel Kunde Fangst/forarbejdning Handel
Fire værdikæder
To fiskerier, data 2000/2001 Torsk – Island Nile Perch – Tanzania Kald vandt North Atlantic Hvidfisk Fersk og frystet Skip og fly EU og USA Nile Perch – Tanzania Varm vandt Lake Viktoria, East Afrika Hvidfisk Fersk og frystet Fly EU og USa
Værdikæde for torsk, Island Restaurants Catering Wetfish/freezer trawlers Processor Export companies Wholesaler Retailers Gillnett/longline Fish market Processor Restaurants Catering Hook and line Containers Foreign Fishmarkets Retailers
Verdikjede for torsk
Værdikæde for torsk
Fartøj kostnader - torsk
Processing costs – Torsk Data source: Statistic Iceland and own data
Værdikæde for torsk - trawlfiskeri Islandske fiskeri firmaer – ca. halvedelen
Værdikæde for Nile Perch, Tanzania Segment 1 FISHERS (fishing grounds) Segment 2 FISH COLLECTORS/BUYERS (at landing sites or mid-water purchase) Segment 3(b) LOCAL MARKET (BY PRODUCTS) Segment 3 (a) PROCESSING ESTABLISHMENTS Segment 4 INTERNATIONAL MARKET e.g. EU Regional markets
Samnenligning af torsk og Nile perch Tanzanian firmaer ejer mindre en 30%
Stor forskel! Islandske fisker for del af en storre fangst max 1000 kg per fisker per dag i Island max 50 kg per fisker per dag i Tanzania Islandske firmaer sælger direct til retail Firmaer i Tanzania sælger til ”wholesalers”
Stor forskel... Det er ikke spørgsmålet om hvor stor del af værdikæden fiskerne har men heller hvor effektive de er at fange sin fisk og sælge den for høj pris.
Islandsk værdikæder for torsk Head Fillet Skrei – 183 ISK/kg Cut-offs Block fryset – 122 ISK/kg Other cuts I.Q.F. – 368 ISK/kg Loin Fersk - 622 ISK/kg
Islandske værdikæder for fersk torsk Fersk torsk med højeste export verdi Harvest and auction Cutting and packaging Airfreight Distribution Consumptioin 12 - 24 timer 18 – 24 timer 30 – 36 timer 36 – 48 timer 48 – 96 timer Tid fra fangst í timer Verdien findes i at sælge fersk produkter der skal avleres på den tidspunkt som kunden bestemer
Værdikæde for torsk, Island Restaurants Catering Wetfish/freezer trawlers Processor Export companies Wholesaler Retailers Gillnett/longline Fish market Processor Restaurants Catering Hook and line Containers Foreign Fishmarkets Retailers
Værdikæde for torsk Processor/exporter Retailers Fish market Wetfish/freezer trawlers Processor/exporter Retailers Gillnett/longline Fish market Processors Foreign Fishmarkets Hook and line
Konklusion Ikke stor forskel i værdikæden mellem torsk fra Island og Nile Perch fra Tanzania Stor forskel i effektivitet og control af værdikæden Islandsk industry kan spile med i den globaliserede verden Tanzanian industry har ikke muligheder til at spile med uden at forændre sig. Fiskeri control Know - how Storre forændringer i de islandske værdikæder Maximere verdiskapning i hvert trin på værdikæder med hensyn til hele verdikæden og andre værdikæder Globalization er allrede at forændre Islandsk fiskindustri