MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november 2013. Mit oplæg handlede om global madkultur.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Transitionsmodellen og virkeligheden
Advertisements

Januar 2014 / MG & RO AT-EKSAMENSOPGAVEN UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres Vejledning om valg af emne og fag 6Arbejd selv.
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af.
Naturgeografi Jordens og livets udvikling samt menneskets tilpasning set i et geologisk og aktuelt samfundsmæssigt perspektiv Altså handler geografi om.
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
PEST Analyse værktøj.
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Hvor står vi nu, og hvor er vi på vej hen? Timbuktufonden
Indsamlingsmetoder.
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Samfundsvidenskabelig studieretning Team Danmark
Regionernes rolle Foto: Ole Malling Oplæg til møde i Friluftsrådet d. 29. oktober 2011.
Dannelsens indhold i det senmoderne samfund
Historie •Sejlklubbens formand nævner behov for bedre faciliteter i sin beretning på efterårsgeneralforsamling, 2002 •Generalforsamlingen er positivt stemt,
International Økonomi A
Hans Peter Wolsing iværksætterkoordinator SKYD IKKE DIG SELV I FODEN Nordjyske Medier 17. nov
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Strukturændringer og psykologens roller, udfordringer og dilemmaer i den sammenhæng Erik Huper, psych. aut.
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Mad, Måltider og Pædagogik
Globalisering og internationale forhold
Internationalisering i og udenfor Danmark: Udover studieretningsfagene samfundsfag, matematik og psykologi inddrages andre fag, så oplagte tværfaglige.
Kulturforståelse niveau C
Der er penge i kommunikation Mikkel Skovborg konsulent Dansk Industri.
ALMEN STUDIEFORBEREDELSE AT Hvad er det nu AT er? AT er et samarbejde mellem fag inden for og på tværs af gymnasiets tre faglige hovedområder:
Efteråret 2014 / MG & RO AT UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 35IntrolektionVejledning om valg af emne og fag 36Frist for valg af emne og.
Finanskrisen Verdens største og mest komplekse økonomiske krise
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Uddannelsesniveau og erhvervsudvikling - lokalt og regional
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
________________________________________________________________________ Møde med foreningerne 6. oktober 2011 Landsbyvisions-modellen ”Byrådet ønsker,
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.

AT eksamen ”Mad og mennesker”
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
1 Den græske tragedie og Euroen Claus Vastrup, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet 2. Juni 2010.
Nye veje for landbruget i producentperspektiv Fremtidens landbrug – barrierer og muligheder.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
1. lektion: Danmark i verden
SFU Hillerød 2008 JULEMANDEN ER RØD!. SFU Hillerød 2008 Kvartaler med hvert politisk emne Teori del, praktisk del og afsluttende del Grupper med særlige.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Hvad bringer fremtiden ?. Det er svært at spå om Skørring Å.
Introduktion til Den Kolde Krig
V. Ole Thomsen, Koncerndirektør, Region Midtjylland
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab? Samfundsvidenskabs empiri, teori og metode. Ellere rettere metoder.
Ethos analyse af Camilla, Thor, Peter og Jens. Analyse af troværdighed Kompetence Sikker Sproget indeholder få grammatiske fejl Ekstravagant sprogbrug.
Lokaldrevet udvikling. Strategi Et Vendsyssel - i balance. LAG Nords væsentligste opgave er at sikre bosætning i hele aktionsgruppens område. Det er derfor.
Danmark i 1. Verdenskrig Oplysningskampagne. Nærhed og danskernes deltagelse Medie: Plakater/kampagner på opholdspladser for offentligtransport Kampagnen:
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Kapitel 10: Global og regional ulighed
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Globalisering ANNE ROSENDAHL KRISTIANSEN 1.B NGH.
Andelsselskaber i en global økonomi vs. Fortællingen om Andelslandet Danmark Dansk Energi 11/ Mads Mordhorst Associate Professor Historie, CBS.
Flygtninge i verden.
Menneskets forhold til naturen – i samfundsvidenskabeligt perspektiv
Europaparlamentsvalg Europas unge
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Emne: Produktion (med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget)
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

MADHISTORIE

De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november Mit oplæg handlede om global madkultur og om forskellige metodetilgange til det madhistoriske og madkulturelle felt. Geert A. Nielsen

Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010)

For nogle år siden, da jeg begyndte på dette projekt og ville jeg fortælle folk, at jeg arbejdede med gamle kogebøger, var den almindelige reaktion en hånlig latter. Kogebøger! Hvilket emne for et seriøst akademisk arbejde. Når alt kommer til alt, historiefaget beskæftiger sig med ”vigtige” emner – politik, krige, katastrofer, økonomiske forhold – ikke med mad. Men så udviklede jeg et ”cocktail party-svar”: Mennesker, vil jeg sige, behøver to ting for at overleve – mad og sex. Uden sex kan vi kun overleve en generations tid; uden mad måske kun tre dage eller tre måneder, såfremt nogen kan skaffe vand. Hvor lang tid ville vi ikke kunne leve uden politikere, generaler og økonomer? Carol Gold i Danish Cookbooks , Seattle 2007

FØDEVAREHISTORIENS RØDDER Dagligliv i Danmark – Troels-Lund-traditionen Annales-traditionen – den økonomiske og sociale historie med inddragelse af mentalitets- og kulturhistoriske aspekter Den nye madhistorie – efter den kulturelle storm og den sproglige og antropologiske vending

DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer

Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …

MADFELTETS KULTURELLE KODER Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER

FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD

Fokus på madens kulturelle grammatik Middelhavs-treklangen

Fokus på madens kulturelle grammatik Den germanske treklang

Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter

Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden

Mellem sult og overflod Den moderne madhistorie – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.

Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem … velfodrede sultende og overmætte

Velbekomme!