Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Patientforeningernes rolle i fremme af forskningen Torben Grønnebæk Formand Kontaktudvalget.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvor står vi nu? udkast til en fremtidsvision. Det ved vi allerede Enorm praktisk viden om indsatser En del ’slutmålinger’ og slutmålingsredskaber Mange.
Advertisements

Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Når to mennesker gør det samme… …og så alligevel ikke.
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
1 OECD efterlyser en indsats for fremtiden Overordnede problemstillinger: • Hovedstadsregionen er en lille metropol i et internationalt perspektiv • Vi.
Hvor skal vi hen? Hvilken fremtid har misbrugspsykologien og hvilken rolle skal psykologer spille indenfor misbrugsbehandling?
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Diabetes – en sygdom i vækst
Kan Netværkstedet drives som socialøkonomisk virksomhed?
Fordele, muligheder og udfordringer ved direktivets implementering i forhold til Universitetshospitalet i Aalborg. Morten Noreng Lægefaglig Direktør.
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
EU og det danske sundhedsvæsen
Ekspertudvalget om fattigdom Hvor er udvalget i sit arbejde? Torben M. Andersen.
Opgaven jeg fik stillet
Nyt fra sekretariatet Mette Bryde Lind.
Skolebestyrelsens årsberetning 2012
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Mad, Måltider og Pædagogik
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
’I patientens fodspor’ - test af en app. Hvad går det ud på? ●’I patientens fodspor’ består af to muligheder: ●At gå fysisk i en patients fodspor ●At.
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
2. Kommissionen og lobbyismen 3. Lobbyisme i teori og praksis
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Vellykket og visionær rehabilitering Hvad kræver det… mere? Åben opgavefordeling og systematisk pårørendeinddragelse 1.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Indvielse af Center for Kliniske Retningslinier
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Modul 4 Teamsamarbejde Hvis der er tid kan man prioritere at bruge mere tid på dette modul end på det foregående, da den ekstra tid kan anvendes på øvelserne.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Innovationsaccelererende Forskningsplatforme (IAFP) - i relation til landbrugets videre udvikling Greta Jakobsen, Medlem af Det Strategiske Forskningsråd.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
DSKB’s Generalforsamling Vision og strategi 24. Maj 2011.
Muligheder og begrænsninger i arbejdet med inklusion i dagtilbud Reforma 14 – dagtilbud d v. Tom Ritchie UCC.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
Er nutidens kræftsygepleje rettet mod fremtiden FSK Landskursus 8.november 2014 Birgitte Grube European Oncology Nursing Society Past President.
Offentlige goder, succeskriterier og ledelsesformer
26. MAJ 2011 AARHUS UNIVERSITY LIBRARY - idé og baggrund PRÆSENTATION AF METTE THUNØ AARHUS DEN AARHUS UNIVERSITET.
Generel introduktion til kræftområdet Hans Peder Graversen, cheflæge Afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Regionalpolitik EUROPA-KOMMISSIONEN December 2004 DA Forordninger 1 Samhørighedspolitik ( ) Kommissionens nye forordningsforslag Den 14. juli 2004.
RECTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS UNIVERSITET REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN UNIVERSITETERNE I FREMTIDEN.
Velkommen Første seminardag om RKV Den 23. februar 2010 i Silkeborg.
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT I ucl.dk I UNIVERSITY COLLEGE LILLEBAELT Arbejdsmøde den 8. november 2011.
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
1 ▪ Sundhedsaftaler og forventninger til det fremtidige samarbejde  Sundhedsaftalerner er indberettet til Sundhedsstyrelsen.
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
Status og perspektiv for Jens Peter Kampmann. Institut for Rationel Farmakoterapi Kriterier for rationelt valg af lægemidler. April-maj 2004 Den Nationale.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
FORSIDEVARIANT 2 1 DEN PRÆSHOPITALE INDSATS KREDS MIDTJYLLAND - 7. APRIL 2015 GRETE CHRISTENSEN.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Forskningsvilkår på museerne Danmarks Jernbanemuseum Odense den 1. marts 2016 Arrangeret af ODM og ODMs forskningsudvalg i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.
Sundhedsdataprogrammet Præsentation DRG-konferencen 2015 Ved Malene Højsted Kristensen, sekretariatschef Sundhedsdataprogrammet Sundheds- og Ældreministeriet.
Beskrivelse af strategisk projekt: Prioriteret forskningsportefølje Strategi Indsatsområde: Forskning og Samarbejde Programejer: Tomas Joen Jakobsen.
Oplæg til Immun Defekt Foreningens Landsmøde 17. April 2010 Samarbejdet, foreningsarbejdet og meningen med det hele… v. Lene Jensen, direktør.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Lupus in Denmark. Lupus i Verden, Europa og på telefonen Kirsten Lerstrøm Kontaktperson Hovedstaden Gigtforeningens Diagnosenetværk for SLE Lupus DK
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Dokumentation, evaluering og evidens
Struktur og status for DCCC
Den ny social- og sundhedsassistentuddannelse
Thomas Senderovitz, direktør
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Præsentationens transcript:

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Patientforeningernes rolle i fremme af forskningen Torben Grønnebæk Formand Kontaktudvalget for mindre Sygdoms- og Handicapforeninger

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder At samle på sjældne frimærker

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Myelomatose

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Adenomatøs polypose

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Wilson

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Uidentificeret

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Hvad er det sket på det sjældne område? •Center for små handicapgrupper dannet i 1990 •Dannelse af nye foreninger •Sundhedsstyrelsen har fra midten af halvfemserne haft et udredningsarbejde i gang •2001 rapport om den fremtidige organisering af diagnostik, behandling, kontrol og erfaringsopsamling

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Lægemidler til sjældne sygdomme •16. december 1999 tiltrådte Danmark den europæiske forordning 141 om lægemidler til sjældne sygdomme •Patienter, som lider af sjældne sygdomme, bør have adgang til lige så kvalificeret behandling som andre patienter •Der ligger en opfordring til medlemsstaterne om at tage relevante initiativer

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Danske Initiativer •I COMP’s første rapport fra 2001 over nationale initiativer står der for Danmark: •Nærmest ingenting •Og i den næste står der heller intet!

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder Hvad er der sket på forskningsområdet for sjældne sygdomme? •Ingen overordnet politik og strategi eller incitamenter på sjældne området •Forskningen som alligevel foregår er stort set med et par enkelte undtagelse præget af enkeltpersoners indsats •Der er behov for en national strategiplan til at virkeliggøre forordningen

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder En national strategiplan for forskning i sjældne sygdomme Vi er et lille land, men lidt har også ret!! •Vi har en del ressourcer: •En række enkeltpersoner, ildsjælsforskere •Nogle få institutioner som hovedsageligt forsker i sjældne sygdomme •En række små perspektivrige ”orphan virksomheder” •Sygdomsorganisationer med viden og kompetence •Lad os slå disse ressourcer sammen, vi kunne lade os inspirere af Holland, de har faktisk ikke så mange flere ressourcer at gøre godt med.

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder En national strategiplan for forskning i sjældne sygdomme II •Hvem forsker i hvad? •Komplekse problemstillinger, som ofte kræver tværfaglig og helhedsorienteret perspektiv i forskningen •Lille antal kræver nye metoder •Betydelig forøgelse af den organiserede danske forskning •Systematisk import af viden via kobling til internationale projekter

Forskning i sjældne sygdomme i Danmark - Barrierer og muligheder I stedet for at have vores frimærker i hver vores cigarkasser så synes jeg at vi skal investere i et fælles album og se om ikke vi tilsammen kan få en samling med en masse serier. Jeg er sikker på at de andre i Europa godt vil bytte med os, hvis vi har noget at bytte med! Og det har vi selvfølgelig, hvis vi vil!!