Geografi C Vejr og Klima, time 3.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Velkommen til en aften med meteorologi ved Lars Nielsen
Advertisements

JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Hvordan hænger det egentlig sammen?
Til logbogTil SatteliteEye Is og klima Sammenhæng mellem havis og lokalt klima? NV-øvelse i naturgeografi med Philip Jakobsen 2007.
Vejret i Danmark - En oversigt.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Vind, vejr og klima 1 Introduktion til vejr og klima Atmosfæren
Vejret Vandet i luften.
Termisk energi Anders og Patricia.
Vand 2 Nedbør.
Vinden dannes.
Klima.
Klima De store sammenhæng
Tværfagligt undervisningsforløb
Atmosfæren.
Holluf Pile Skole, 9. c Uge 3 Mandag og fredag: 8.00 – 9.30
Dynamiske lavtryk Varmfronter Koldfronter
Ændringer i vejr og klima
Lyn og torden.
Udgangspunktet er, at der ikke findes nogen rigtig ledelsesform
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
ENSO – El Niño-Southern Oscillation
Drivhuseffekten og Jordens klima.
Energi 4 Klimaændringer Naturlige variationer Menneskets bidrag
Klimaændringer – kort version
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Øvelse Udvælg et websted som du/I mener har en dårlig informationsarkitektur (gruppe eller individuelt)
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Termisk energi En gennemgang af termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene. Ea, Sofie og Eva.
Og andre klimafænomener
Regnskoven.
stilhed Hvorfor er stilhed så svært at have med at gøre?
Daves Hoszowski TEC htx
Jordens klimazoner Inddeles i fire zoner: Tropisk klima:
Lyd og lufttomt rum.
Väder- och Klimatförändringar
Hvordan kan man læse dette regnestykke? -7 – 3
Vandets vej fra hav til land
Energi - hvad er det?.
Jeopardy Tidszoner Jorden Vejret Jorden m.m.
Udledninger og råderum
Regnskoven i Sydamerika
Objektorienteret Netværkskommunikation Præsentation 28: Eksamen.
SÆLG DIN SESSION. God overskrift Kort, sigende og interessant. Maks. 55 anslag med mellemrum Perspektiverende beskrivelse Hvorfor er dette emne interessant.
JOBVÆKST Mariagerfjord Værktøj til analyse og formulering af Vækst/Forretningsstrategi.
Sortlegeme stråling Niels, Thomas og Peter. Generelt om sortlegeme stråling Er udstråling fra et perfekt sortlegeme, der er i termisk ligevægt Ved højere.
Meteorologi.
Erfaringer fra næsten 2 år med 2.w, NAG
GeoIntro – Jordens klima Earth rise… Mads Faurschou Knudsen Institut for Geoscience Aarhus University October 5, 2015.
Klimaændringer – af Otto Leholt – Jan 2007 Klimaændringer Naturlige og menneskeskabte Præsentationen kan ses på
Klimatologi (2/3) Vejledning til klimaklassifikation og klimaanalyse opgaven mv ligger på
Antarktis Satellit Billed.
Cesilie, Mia, Emilie, Anna Marie og Patrick
Lavet af Ajla og Kirtsine
Naturlige og menneskeskabte
Tema og apparatur i undervisningen
Noter til Klimatologi otto.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Naturvidenskabelig metode
Polarklima.
Lærevejledning - damptryk
Principperne ved trigonometrisk nivellement
Global opvarmning Noter.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Klima under forandring
Noter til Klimatologi otto.
Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.
Climate Change, STX Fysik C
Præsentationens transcript:

Geografi C Vejr og Klima, time 3

Spørgsmål 1.Hvor stor er vinkelt 1? Den er 23 grader, husk at den er målt efter jordens drejning om solen. 2.Hvad kaldes denne breddegrad? Ekvator, og den er 0 breddegrad. Den længste breddegrad. 3.Hvilke breddegrader er dette, og hvad kaldes de, og hvad definere de? Den nordlige og den sydlige vennekredes, breddegraden er 23 nordlige og sydlige breddegrad. 4. Hvad kaldes disse breddegrader, og hvad definere de? Nordlige og sydlige polarcirkel 5.Hvad er solhøjden (i grader) her og hvad kaldes det når solhøjfen er netop dette antal grader? Solen står i zenit, dermed er solenhøjden er 90 grader. På hvilken halvkugle er der sommer på overstående illustration? Der er sommer på den nordlige halvkugle . Hvilken årstid vil der være, et halv år semere emd dem illustartion viser, på den sydlige halvkugle? Sommer, for efter et havl år har jorden roteret en halv omgang. Hvad kaldes den dag med hhv, højest og lavest solhøjde i DK? Sommersolverv og vintersolvverve Hvornår er solhøjden størst den længste breddegrad altså ekvator? Ved jævndøgn. Hvornår vil solhøjden være 90 grader på den 12 breddegrad?

Kyst og Fastlandsklima (laves af alle) http://www.klimadiagramme.de/ Find gode eksempler på fastlands klima og kystklima Forklar hvorfor kystklima opstår Forklar hvorfor fastlandsklima opstår

Havstrømme Varme og kolde Hvilken indflydelse kan de have på Kystklimaet ? Find eksempler

Vinde Forklar tilblivelsen af termisk højtryk Forklar tilblivelsen af termisk lavtryk Forklar hvordan vinde bevæger sig imellem høj og lavtryk

Vinde del 2 Hvorfor er vinde afgørende for det globale klima ? Hvilken indflydelse har det for det polare klima ? Hvilken indflydelse har det for ørkner ?

Strålingsbalancen Forklar om indstråling og udstråling. Hvor er der der mere udstråling end indstråling ? Hvad er Albedo ? Og hvilen indflydelse har det på strålings balancen ?

Årstidsvariation og døgnvariation Hvad skyldes årstidsforskelle i temperatur ? Hvad skyldes døgnforskelle i temperatur ? Hvorfor er forskellene større nogle steder end andre ?

Varme og vejr Forklar hvor på jorden det er mest sandsynligt at der vil opstå termisk højtryk. Forklar hvor det er mest sandsynligt at der vil opstå termisk lavtryk. Tegn på tavlen hvordan vindretningerne er imellem høj og lavtryk, ved jorden og i højden.

Høj og Lav tryk Hvorfor falder trykket med højden Hvorfor er varm luft lettere end kold ? Forklar hvad sø- og landbrise er ? Hvordan fordeler høj- og lav tryk sig på globalt plan ? (i teorien) og hvorfor ? Hvorfor falder trykket med højden?l ufttrykket ved jordoverfladen bestemmes af den mængde luft der over det pågældende sted. Dette kaldes luftsøjlen. Derfor er luften tyndere jo højere man stiger indtil det udligner sig til atmosfæren. Hvorfor er varm luft lettere end kold? Molekylernehastigheden stiger når luften er varm, omvendt trækker molekylerne sig sammen når luften afkøles. Dermed stiger varm luft til vejrs og kold luft vil dale. Derfor får man højtryk og lavtryk. Forklar hvad sø- og landbrise? Sø- og landbriser skyldes forskelle på temperaturen af luften på land og på havet. Eksempel: hvis luften over land er varm – vil den stige til vejrs, samtiddig hvis luften over havet er kold vil den dale, derfor vil luften på havet udfylde lufthullet på land og omvendt. Grunden til at der kan være temperaturforskelle er at vand har en højere varmekapacitet end land. Hvordan fordeler høj – og lavtryk sig på globalt plan? På grund af jordens rotation afbøjes alle bevægelser (vinde) på den sydlige havlkugle afbøjes de mod venstre, og omvendt på den nordlige havlkugle afbøjes de mod højre. Denne kraft kaldes for Corioliskraften. Cotioliskraften har størts betydning for processer der har lang udstrækning og tager lang tid. Eksempel: Hvis man kaster en boldt over en kort afstand vil man kunne kaste i en lige linje, der vil ikke være nogle problemer med at gribe den, da det er en så kort afstand at jordens rotation ikke når at påvirke processen. I modsætning til hvis vi forestiller sig man kaster en bold fra danmark til ekvartor, bolde dreje af mod højre pga jordens rotation.

Afslutning Send det i skriver til Mads.bangsoe@rysensteen.dk Jeg sætter det sammen og sender det ud til jer alle.