HYGIEJNEN Opdagelsen af bakterien omkring 1860 gav forklaringen på mange sygdomme og medførte mere sterile hospitaler og ønsker om rent drikke-vand og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
EGAA GYMNASIUM 2014 DIGITALE DELINGSVÆRKTØJER. INDHOLD • Organisation • Samarbejde, Gruppeskrivning og grupperapporter, projektarbejde • Feedback: lærer-elev.
Advertisements

Myastenia gravis.
Livets Ord November 2008.
Nonne historie.
På hospitalet var der en alvorligt syg patient. Familien var samlet i ventesalen, og endelig kom en træt og bedrøvet læge ind: -”Jeg er ked af at skulle.
At betragte kvindens bryster er godt for mandens helbred
Bevar naturen – begynd at kompostere
Katastrofen – årsager og konsekvenser
Irak Krigen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Antibiotika og antibiotikaresistens
Velkommen til vores side!!!
Alle soldaterne i delingen var kaldt til samling, da der var
Gavnlige mikroorganismer
Opstandelsesfest.
Befolkning Hvorfor får man mange børn i nogle lande og få i andre lande? Hvad betyder det for et land, at der er så mange overvægt af gamle og overvægt.
Erindring Da jeg i 1948 etablerede mig i Ålbæk som selvstændig Vognmand, var der især én ting som trak – det var den lille hyggelige havn, hvor jeg også.
Livet på landet & i byen Julie & Sonya.
Det du kommer til at se og opleve i dag er en helt ny teknologi indenfor ernæring. Med denne teknologi er det muligt at opleve fordele allerede indenfor.
Kommunikation / it.
Befolkningsvæksten i et land, definition
Æbler har været populære i mange tusind år.
Evolution.
Kapitel 4 – nogle citater
Hvad er mikroorganismer?
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Hvad er mikroorganismer?.
Ambassadør for Vidunderlivet
Men vi kan godt gøre en forskel.
Bespisningen af de fem tusind Da apostlene vendte tilbage, fortalte de Jesus om alt det, de havde gjort. Han tog dem så med og trak sig tilbage til en.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk
»En mand havde to sønner
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Samarbejdsøvelse En lille øvelse, hvor man samtidig får lejlighed til at vise sin kreativitet.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
USA’s højesteret og love omkring adskillelse.
Samson Og Dalila.
Historien om Jesus’ fødsel
Affald og genbrug.
I dag er det sidste skoledag - hurra, hurra, hurra!
En dag da Leo var på til skole, så han to drenge som lige havde malede med graffiti. Det synes Leo er sejt, De to drenge gå forbi Leo og går mod skolen.
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Penicillin.
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Futureavenue Fremtidens by.
Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?
Nikoline Bjørn Knudsen
Sildig Opvaagnen Noter.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Kvinders Valgret.
Reformation.
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Reformation.
Engelsk matematiker, fysiker og astronom
Jellingestenen.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Problemstilling hvordan? Den daglige undervisning! Prøven!
FJERNER ALLE LUGTGENER 2 modeler: 200 eller 500 mg/time
Livets Ord December 2017.
Jordens historie Fra big bang til nu.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Præsentationens transcript:

HYGIEJNEN Opdagelsen af bakterien omkring 1860 gav forklaringen på mange sygdomme og medførte mere sterile hospitaler og ønsker om rent drikke-vand og kloakering. Også i hjemmene fik det betydning. Husmødrene lærte nye rutiner med hensyn til madlavning og rengøring. Louis Pasteur Bakterier og mikroskop Lokum, WC og kloakering Støvsugning og elektrisk madlavning

Bakterier og sygdom I 1878 gjorde franskmanden Louis Pasteur rede for, at mikroorganismer var ansvarlige for sygdom, forrådnelse og gæring. Han hævdede samtidigt, at kendskabet til disse organismer ville gøre det muligt af forebygge sygdomme gennem udvikling af vacciner. Den tyske læge Robert Koch videreførte Pasteurs arbejde. Gennem sit mikroskopiske arbejde fik Koch identificeret de forskellige bakterier og deres betydning for forskellige sygdomme. Dermed var bakteriologien blevet til en regulær videnskab. I 1882 afslørede Koch den bakterie, der førte til tuberkulose, året efter den der førte til kolera. Han kunne samtidig konstatere, at kolerabakterien overførtes via forurenet vand. I 1891 udvikledes en vaccine mod en af tidens plagsomme sygdomme, difteri. Mange vacciner, så dog først dagens lys mange år senere. Penicillinen blev opfundet i 1928. Kochs tegning af tuberkel-bacillen Robert Koch

Mikroskopet Pasteur, Koch og deres kolleger gjorde flittigt brug af mikroskopet. Mikroskopet afslørede eksistensen af en fantastisk og hidtil usynlig verden. Ved hjælp af mikroskopet blev det påvist, at der findes et utal af levende mikroorganismer, der ikke kan ses med det blotte øje. Det første mikroskop menes at være opfundet omkring år 1600 af den hollandske brillemager Zacharias Janssen. I årene efter blev mikroskopet stadig forbedret, ikke mindst af hollænderen Antonie van Leewenhoek. I 1677 opdagede han eksistensen af bakterierne, en opdagelse af betydning for biologien. 200 år senere begyndte man med Pasteurs forskning at forstå betydningen af disse små væsner. Carl Zeiss mikroskop 1879

Lokum, WC og kloakering I midten af 1800-tallet var det på tale at kloakere København. Sagen blev igen taget op i 1880erne. Læger og byplanlæggere talte for et kloak-system, som gjorde det muligt at benytte wc’er i alle byens lejligheder. Systemet med afhentning af latrin-tønder anså man for uhygiejnisk. Et af de første wc’er anno 1884. Baggård med tre lokummer og en vandhane til mange lejligheder, København 1910

På Lokum i København Tønderne skvulpede ofte over under transporten gennem gaderne. Værst var dog, at ¾ af latrinen, trods forbud, blev hældt ud i rendestenen og ned i regnvands-kloakken. Med den øgede befolkning bredte stanken sig mere og mere. I 1893 blev det besluttet at lave et sammenhængende kloaksystem, der førte skidtet langt ud i Øresund. Wc'et blev nu mere almindeligt, selvom det var dyrt. Frem til 1950 var det stadig ikke ualmindeligt at skulle i gården på spanden. Latrinvogn med lokumstønder i 1906. Latrinen blev brugt til gødning på markerne rundt om København

Støvsugeren - bacillens fjende I 1910 begyndte firmaet Fisker og Nielsen at fremstille støvsugere. I deres reklameskrift kunne man læse: ”Lægevidenskaben, der har føjet Sejre til Sejre, har opdaget Aarsagerne til de fleste Sygdomme og viist, at en Mængde af disse skyldes Bakterier, der ubarmhjertigt og uden Skaansel angriber Menneskene… Hygiejnikere overalt i Verden anerkender Støvsugning som den eneste rationelle Rengøringsmetode.” I Dansk Sundhedstidende årgang 1896 kunne man læse: ”Det er Kvinders Pligt og Kald at holde Hjemmet uangribeligt rent, propert og hygiejnisk, saaledes at Manden ikke foranlediget af Hjemmets Uhygge drives til Værtshusene.”

Elektriciteten - Den rene energi I 1930 var det endnu ikke almindeligt med et el-komfur i danske hjem. I skriftet ”Elektrisk Mad” fra 1930 forsøger forfatteren at overbevise kvinderne om, at de bør gå over til elektriske husholdningsapparater. Af en lang række fordele fremhæves: 1) Forøget Hygiejne i køkkenet, fordi luften ikke forurenes af forbrændings-produkter, 2) Mindre rengøring af køkkeninventaret. ”Hvor mange smaa, søde, friske Kvinder, der baade havde Lyst og Mod på Husarbejdet, er ikke i Løbet af faa Aar blevne forvandlede til trætte, gnavne, sjuskede Husmødre. Hvorfor? Fordi Arbejdet i Køkkenet og med Hjemmets Rengøring – slider på både Humør og Kræfter, saaledes at det er Arbejdet, der behersker dem, og ikke dem, der behersker Arbejdet.”