Afklaring Ekspertpanelet peger på begrebet "Semantisk interoperabilitet" som et møde mellem den strukturede verden og den kaotiske verden, på en måde så.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HUNDE SPEED km h 34,4 HUNDE SPEED km h 34,1 HUNDE SPEED km h 32,8 HUNDE SPEED km h 31,9 HUNDE SPEED km h 31,8 HUNDE SPEED km h 30,9.
Advertisements

Automatiseret GUI-test Lars Kjølholm Testnet maj 2009.
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Den der discipler … arbejder så meget på, at få de åndelige babyer til at vokse ____________________ ____ At han glemmer, at de først må______________.
Funktioner Grundbegreber.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hjemmesidekonstruktion Tjekspørgsmål 1.Hvad er et markup-sprog – hvad bruges det til? 2.Hvad er forskellen mellem et markup-sprog og et scriptsprog? 3.Hvad.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Blu-ray Mystery Shopping Analyse 6. Maj 2010
Digitalisering i Praktiken Workshops den 9. februar 2007
Dansk term- og vidensbank Hanne Erdman Thomsen Dept. of International Business Communication Copenhagen Business School 1
Communication & Design ODEUM e-Plan Landinspektør Martin Høgh Urban Planning and Transport.
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
TEST 3 modul 1 20 spørgsmål. Du skal klikke med musen på det rigtige svar, så kommer du automatisk til næste spørgsmål Klik for start.
Strategi Interoperabilitet Web service – nye standarder danZIG-mødet Leif Andresen Biblioteksstyrelsen.
”Religion er opium til folket”
Holstebro Frimenighed At være en Jesu discipel. Discipel En der er i lære, men mere end det. Norm for lære og liv Den mundtlige tradition blev overleveret.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
PROGRAM Introduktion til internettet Hvad er en PC? Musetræning
SEO PÅ AU.
Bjergprædikenen (26) Rigets konge Matt 7,28-29.
Statistik.
Velkommen til E-business

Fra Internet til semantisk web via taksonomier AF:Hosein Askari ITST.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Introduktion til Access (Access, del 1)
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
1 Dagens gang Repeter systemvalg Gennemgang af klasser og strukturer (kap. 3+4 OOA+D) Tavle opgave Gruppe opgave til næste gang.
VEJLEDERNES FORHÅBNINGER FRA BRANDMAND TIL ARKITEKT AFKLARING AF EGEN VIDEN: HVAD KAN JEG? AFKLARING OG AFGRÆNSNING AF ROLLEN KONTRAKT : DIALOG OMKRING.
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
Indhold Kort om sundhedsprofilen Hvad kan man bruge sundhedsprofilen til? Udvalgte data Hvordan skal den læses? Kommunikationsstrategi 2.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
1 Algoritme til at løse knude P-center problemet Algoritmen brugte set covering problemet Virker derfor kun til knude problemer Vi vil alligevel bruge.
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
klasse Livet på godt og ondt - Lidelsen - Adams Æbler
Lær at søge bedre på nettet
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Det semantiske web Costanza Navarretta Center for Sprogteknologi, Københavns Universitet
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Mød Aalborg Universitet
MSBuild & Team Build i C#/C++ solutions VSTS ERFA d. 25 November.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
1 USB Gennemgang af installering af USB driver til ICT. Er fortaget på Windows XP.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Grunde til at jeg elsker dig
Birgit Mikkelsen FC FIRST CLASS. Birgit Mikkelsen FC Hvad? Hvordan?
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Oplæg.
Fundamentale datastrukturer
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
Geokommunikation - visualisering af geografiske data.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Udvalg for kommunikation.
10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
Fremstilling af Simple WEB steder [ITPL] Foråret 2004
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
On the Essential Contexts of Artefacts or on the Proposition that ”Design Is Making Sense (of Things)” Af Klaus Krippendorff 1989.
23. juni 2015 Det Semantiske Web Mads Carlsen. 23. juni 2015 Problemer med det nuværende Internet Ingen semantiske specifikationer. Søgning giver mange.
 Formål: kendskab til hovedforskellene på de tre fakulteter (i AT1-AT7 udbygges jeres viden)  Fremgangsmåde – tre-trins-læringsraket: 1. Oplæg v. Jan.
Præsentationens transcript:

Semantic web og semantisk interoperabilitet - Status og perspektiver Rune Stilling, RDFined

Afklaring Ekspertpanelet peger på begrebet "Semantisk interoperabilitet" som et møde mellem den strukturede verden og den kaotiske verden, på en måde så systemerne automatisk udtrækker struktureret information, så den kan bruges disciplineret. Semantic Interoperability is the ability of two or more computer systems to exchange information and have the meaning of that information accurately and automatically interpreted by the receiving system.

Semantisk interoperabilitet Fundamentalt om viden (semiotik, semantik, vidensrepræsentation) Viden på computere Håndtering af flertydigt sprog Semantic Web Semantisk interoperabilitet Pointer: Videnhåndtering på computere er baseret på teorier om menneskets sprog Den semantiske udtrykskraft i traditionelle IT-systemer har været ret begrænset Fremkomsten af internettet har øget mængden af computerlagret viden dramatisk (desværre) for det meste i et flertydigt sprog Samlet er behovet for at kunne udtrykke mere komplekse sammenhænge semantisk entydigt vokset Ligeledes er der kommet et stort behov for at kunne entydiggøre flertydigt sprog

Definitioner Semiotik: Læren om tegn Semantik: Læren om betydning (kommunikeret via sprog) Første afdeling om viden, som er svær størrelse at gribe fat om, dog er der generel enighed om, at viden er noget som kan repræsenteres i et sprog. Med semantikken forsøger man så at udvikle sprog eller beskrivelser, der er mere entydige end naturligt sprog. Pointen med første del af oplægget er, at man har skabt OWL og ontologier som en slags populærudgave af den formelle semantiks mere entydige vidensbeskrivelser. I stedet for formel semantik kalder man så området vidensrepræsentation. Når man således har et sprog, hvor man entydigt kan referere til verden, kan man også beskrive nogle handlinger og regler for den viden, og det er der computere kan være en hjælp.

Den semiotiske trekant

Betydning

(Formel) semantik John is going to Boston by bus

... fortsat Tom believes that Mary wants to marry a sailor

Kommunikation?

Vidensrepræsentation

... fortsat

... fortsat

Viden på computere Form: Tekst, billeder, lyd, film Indhold: Entydigt, organiseret, struktureret (databaser, skemabaseret) Flertydigt, uorganiseret, ustruktureret (dokumenter) Man har i mange år brugt metoder og tanker fra den formelle semantik indenfor computervidenskab, nogle gange mere, nogle gange mindre bevidst. I denne verden går det i øvrigt under betegnelsen første ordens logik. Når computerer beskæftiger sig med menneskelig viden ud over det bassale, såsom matematik, er entydighed helt centralt. Denne entydighed er til stede i struktureret indhold især i databaser men også i dokumenter, der følger en bestemt entydig struktur. Når denne entydighed er til stede er det muligt at få et computerprogram til at operere på meget store samlinger af viden. Dette er typisk, hvad der sker i større databasesystemer, såsom regnskabssystemer, medarbejderdatabaser, CRM-løsninger, etc.

Entydigt indhold - database

... fortsat

Entydigt - Skemabaseret

... fortsat

... fortsat

Flertydigt - Fritekstdokument I Fyrrerne boede mine Forældre paa Toldbodvejen. Det var ikke saa underligt, at jeg i den Fritid, der levnedes mig fra Skolen, søgte ud paa Toldboden, hvor det friske Søliv vinkede. Den Gang var ikke Dampskibsfarten udviklet saaledes som nu. Forbindelsen med Provinsstæderne skete hovedsagelig ved Sejlskibe, som derved havde gode Indtægter. De førte ikke alene Gods, men ogsaa en Mængde Passagerer. Hvor ofte har jeg ikke staaet paa Toldboden og set Provinsjagter gaa ud af Løbet. Paa Dækket stod Passagererne ved Siden af deres Madkurve, thi Skibet leverede dem ikke Proviant. VILHELM ROHDE: ”FRA LIVET PAA KØBENHAVNS TOLDBOD OMKRING FYRRERNE.”

... fortsat

Videnhåndtering på computere Entydig Flertydig Næsten uendelig hukommelse  Tilgængelig for mange på samme tid Hurtig indsamling Hurtig fremfinding  Automatiske beregninger/analyser Semantisk interoperabilitet ()

Fremfinding i flertydig viden Hip hop CDs from Texas Artists Hip hop CDs from Texas Artists

Genveje til entydiggørelse Statistisk beregning af relationer Google page ranking Automatisk klassifikation Frasesøgning Simpel tekstanalyse Ordbogsstøttet søgning Ordbogsstøttet kontekstafklaring Manuel opmarkering Eksempelvis dublin core, m.fl.

Semantic Web Formål: Metoder: Entydiggørelse af flertydigt indhold på Internettet (”Web of data”) Metoder: Udvikling af entydigt sprog til vidensrepræsentation (RDF/RDFS/OWL) Manuel opmarkering Udvikling af software til understøttelse af semantisk indhold

Automatisk opmarkering I Fyrrerne boede mine Forældre paa Toldbodvejen. Det var ikke saa underligt, at jeg i den Fritid, der levnedes mig fra Skolen, søgte ud paa Toldboden, hvor det friske Søliv vinkede. Den Gang var ikke Dampskibsfarten udviklet saaledes som nu. Forbindelsen med Provinsstæderne skete hovedsagelig ved Sejlskibe, som derved havde gode Indtægter. De førte ikke alene Gods, men ogsaa en Mængde Passagerer. Hvor ofte har jeg ikke staaet paa Toldboden og set Provinsjagter gaa ud af Løbet. Paa Dækket stod Passagererne ved Siden af deres Madkurve, thi Skibet leverede dem ikke Proviant.

... fortsat - entity extraction

... fortsat

... fortsat - relation extraction

Eksempler på SI Sundterm TDC kundeservice IT- og telestyrelsen Twine Politik 3.0

Pointer Videnhåndtering på computere er baseret på kognitive og lingvistiske teorier om menneskets sprog Den semantiske udtrykskraft i traditionelle IT-systemer har indtil nu været ret begrænset Fremkomsten af Internettet har øget mængden af computerlagret viden dramatisk (desværre) for det meste kun tilgængeligt i et flertydigt sprog Samlet set er behovet for at kunne udtrykke mere komplekse semantiske sammenhænge entydigt vokset Ligeledes er der kommet et stort behov for at kunne entydiggøre flertydigt sprog Langsomt er der ved at indfinde sig en erkendelse af nødvendigheden af et fælles sprog for computerbaseret videnshåndtering

Tak for opmærksomheden :o)