Fremstilling af Urtesnaps og Likør

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Til finalen Stofmængde Hvor meget? Reaktioner Hvad vejer det?
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Gryde med filter og taphane
Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
Temaaften #2: Mæskning.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Kært barn har mange navne -
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
Teknik event i det mørke Jylland IV, 16. Januar 2010GPSmap 60CSx vs. Oregon 550T 1 GPSmap 60SCx vs. Oregon 550T  Baggrunden for dette indlæg  Skærmen.
Bevar naturen – begynd at kompostere
Surdej til rugbrød.
Honninghøsten.
Honninghøsten.
Slagterkurvens sensorik
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Vejret Vandet i luften.
Smag, sensorik og chokolade
Afkobling af stivelsesstøtte
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Tagformer i forskellige lande
Perlehønebryst Frisk blomme
Supper Purésuppe Veloutésuppe Cremesuppe Consommé Kolde supper
Menu teori.
om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Nu er det Humletid.. Sept også i haven! Erfa.møde om humle, DK-humle, humlearoma m.v.
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Velkommen.
Velkommen til vinsmagning. ALSACE Robert & Astrid Muhlberger er 4. generation i Muhlbergers historie Ejendommen er på 13,5 ha. Deres filosofi er at udvikle.
Annex 2: Røde vine Centre d’Information des Vins du Roussillon Vignobles et grands crus du Roussillon På opdagelse blandt Roussillons vine.
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
SPIRITUS Hvordan laves det?.
Spørgsmål: 1 Hvad er en knallertansvarsforsikring? Svarmuligheder: Ja
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Anneks 3: Tørre AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Mr. Raggys prøveeksamen
Anneks 4 til 7: De Naturligt Søde AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
Rengør og desinficér en gærtank med horolith
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
Regnskoven i Sydamerika
Høst og opbevaring af kernemajs
Sensorik Struktur: Møde på midten. Opgaven er :”Hvad er sensorik ?”
Biodiesel and bioethanol
Professionelt espresso koncept Mastro Lorenzo sælges udelukkende på det professionelle marked. Konceptet er udviklet målrettet til caféer og er krydret.
Aktivitet 2 Duft- og smagsforsøg.
Lavet af: Emil, Amanda, Simon og Marie.
HOTDOG.
HOTDOG.
Tema 2, Workshop 2 – opgave 3:
Landmænds forurening af drikkevand
Øl og mad tirsdag den 29. august 2017
Rørte og piskede masser
Forsøg til Håndværk og Design
Tagformer i forskellige lande
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Hos Mai-Britt og Mogens
MWL smagning 2. marts 2018 Hos Lisbeth og Olav Ved Mads MWL.
[Mælkebøtte] Beskrivelse: Hvor:
Basis Økologi.
05. Oktober 2018 hos Lisbeth og Kjeld
Præsentationens transcript:

Fremstilling af Urtesnaps og Likør Hjemme- Fremstilling af Urtesnaps og Likør Tricks og opskrifter Bjørn Christensen Urte/Kryddersnapse entusiast

Hvorfor hjemmelavede snapse/likører? Hvordan: metodik, udstyr, overvejelser Opskrifter

Hvorfor lave snaps/likør? Det er sjovt! Den gode smag – og smagsintensitet !!! Smags sammensætninger der ikke kan købes. Glæden ved at lave noget unikt – Kulturhistorisk aspekt!

Hvad er Urtesnaps og likør ? Udtræk af planter/aromastoffer i en ethanol-sukker opløsning Likør:i EU: Min. : 15% ethanol Min. : 100 g/L invert-sukker Brugt som medicin fra 1250 - Brugt som nydelsesmiddel fra 1350 – Klostre (Benedictine, Chartreuse) Adel – (Katherina af Medici) Fra 1780’ erne også for borgerne. Sukker blev ‘billigt’! Rørsukker - Roesukker

Udstyr/metoder (til maceration/infusion) Rene syltetøjsglas m. tætsluttende låg Patentlågs glas, 1 – 2 l, Måleglas En målepipette / 20 ml engangssprøjte En dråbepipette En nøjagtig vægt (0.1 – 1 g) Masser af vodka eller anden neutral spiritus Sukker/Honning/Kandis-sirup Kaffefiltertragt/filter Tragt/ bomuldsvat Flasker til opbevaring af den færdige likør

Friske urter/Tørrede urter: Tørrede urter mister flygtige aromaer- tungere mere bitre stoffer tilbage. Eks.: Strandmalurt aromatisk bitter ved frisk plante – stærkt bitter ved tør plante Lavt vandindhold - ikke fortyndet snaps Blade/stængler friske planter 1-5 dage Udtræk/Trækketider: Stor plantemængde kort tid – elegant let smag af flygtige aromaer Mindre plantemængde længere tid mere tung voldsom bitter smag

Rod Blomster Angelica rod Roden høstes bedst i vinterhalvåret – så mest smag og kraft. Lang trækketid , 1uge  kræver lang lagring Eks.: Mælkebøtte, Febernellikerod, alant, angelica Blomster Høstes lige ved udspring Nektar - lette elegante duftbilleder - Kort ekstraktion 2-5 dage. Ofte kort holdbarhed Eks.: Viol, Rose, Hvidtjørn

Frugter og bær Nøgleord : Aroma og sødme. Pas på med vandholdige bær. Havejordbær versus skovjordbær Pluk når aromaen er mest intens. Brug høj alkoholprocent – der er vand i bær ! Med eller uden sten ?? Trækketid 2 uger – flere måneder - ½ år – flere år (valnød). Smagsprøver! Bær/frugtsnapse kan med fordel eftersødes.

Ekstraktionsvæske: 35 – 45% alkohol Ofte kaldet ’snaps’ her det samme som Vodka Brøndum (som at male på et eksisterende maleri! Rom Gin Jo højere alkohol % - jo flere bitterstoffer ekstraheres Ekstraktionstid - jo længere jo flere bitterstoffer. Lav periodiske smagsprøver. Blandingssnapse Udtræk hvert smags emne for sig: forskellige urter/droger har forskellige udtrækstider Lav essenser – og lav blandinger herfra.

To slags likør Afhænger af extractions metoden Infusions / macerations likører typisk frugt-likører Destillerede likører: typisk meget aromatiske likører på krydderier

Extraction af smagsstoffer  tinctur = alkoholisk extract Målet er så stor smagsintensitet som muligt uden forstyrrende smagsnoter  tinctur = alkoholisk extract Osmose /Findeling/ cellesprængning Maceration: Lav-temperatur extraction og blødgøring af emnerne Infusion: Udtrækning af smagsemner ved højere temperatur Percolation: Extraction med meget varm alkohol. Jvf gammeldags kaffemaskine/ espresso maskine. Meget kraftig extraction kan erholdes Distillation: Alkohol og smags-emner co-distilleres (forbudt i DK hvis ikke licens)

Extraction ved tilstedeværelse af sukker 100 200 g/L giver et andet smagsbillede Lavere vandaktivitet (mere ‘krudt i alkoholen') Ændrede osmotiske forhold

Ekstraktionsvæske: 35 – 45% alkohol (eller stærkere) Vodka, Rom, Gin, Weinbrand o. Lign Varierende alkohol Conc  varierende extract smag Ekstraktionstid - jo længere jo flere bitterstoffer. Lav periodiske smagsprøver. Ekstraktions temperatur. Her stuetemperatur Blandinger Udtræk hvert smags emne for sig: forskellige urter/droger har forskellige udtrækstider Lav essenser – og lav blandinger herfra.

giver sødme/fylde/konsistens Sukring/sødning: giver sødme/fylde/konsistens Sucrose: som krystaller eller som 65% – 75 % sirup 100 g sukker + 45 ml H2O + (lidt) citronsyre. Simrer i 15 min Glucose: Tør glucose eller glucosesirup Disse 2 sødetilsætninger er smagsneutrale Kandis/brunt sukker/Ahornsirup: Har egensmag Honning: Har egensmag. Giver ofte uklarheder. Filtrering ofte svær. For kraftig sødme kan balanceres med citronsyre/-saft. Nogle bruger glycerol for øget fylde: snyd ???

Lagring : Minimum 14 dage – 3 uger Frugt og blomsterlikører: max 6 måneder Andre likører: > 6 mdr. I mørke (ellers mørkfarvning) Ved jævn, ikke for høj, temperatur (stue/kælder), (ellers overdreven oxidering) Lav smagsprøver af og til – ;-)

OPSKRIFTER http://www.guntheranderson.com/liqueurs.htm http://italianfood.about.com/library/rec/blr0116.htm http://www.liqueurweb.com/

Havtorn snaps. Prof. Globs yndlingssnaps Afklippede bær trækker i vodka i 3 måneder eller mere Filtreres – tilsmages med sukker/sirup Bliver bedst når bærrene har fået frost. Frys afklippede grene med bær og afrisp bærrene i frossen tilstand

Strandmalurt/ Havemalurt En gren ( eller 3-5 kviste) trækker i en 1/1 flaske vodka i 24 timer. Kan drikkes umiddelbart men vinder ved lagring i 14 dage - 3 uger. Kan gemmes. God til sild

Blomsterne giver en aparte dram - Kræver tilvænning. Rønnebær Snaps Dæk rønnebærrene med vodka og lad den trække i en 14 dages tid. ‘Snapsen’ skal fortyndes til farven er lys. Lad gerne lagre 1 – 2 år. God til blanding – gir fylde og smags-kontrast. Blomsterne giver en aparte dram - Kræver tilvænning.

Frugterne fyldes ½ - i et glas og der fyldes helt op med vodka. Bøg – Bog (frugter) Frugterne fyldes ½ - i et glas og der fyldes helt op med vodka. Trækker i 2-4 måneder Knopper tages lige før løvspring en håndfuld til 2-3 dl vodka. Trækker 3-5dage (smag)

Mosebryg 1 håndfuld lyngknopper/blomster, 100 porseblade, 4 klaser rønnebær (i fryser 1 døgn) og 1 flaske vodka. Trækker i 3 døgn, filtreres og er klar. God som likør 41567607

Slåen Gin Slåenfrugter er små sure og beske, men når de har fået frost bliver de sødere. Du kan evt lægge dem i fryseren et par dage for at frembringe dette. Opskrift. 600 ml slåen 100 g sukker, 750 -1000 ml gin Nogle få nelliker En lille stang kanel Krukken lukkes tæt, vendes for at blande indholdet og lagres mørkt og køligt. Vendes hver dag i de 2 første uger, derefter 1x/uge. Vent mindst 3 måneder NYD!

Generisk bær-likør opskrift 450 g bær/frugt 750 ml 40 – 45 % vodka Findel evt. frugten Læg i glas Tilsæt vodka/sprit Lad stå køligt mørkt Omryst/omrør min1 x pr. uge Filtrér/sigt Til 700 ml ekstrakt tilsættes 300 g sukker. Lad modne i 2- 3 mdr (mørkt og svalt) Dekanter til ny flaske Eftersød evt.

Hindbær eller brombær likør 250 g bær, ¼ vaniliestang (skåret op på langs) og 500 ml vodka trækker i 2-3 måneder. Filtreres og tilsættes sukker til ca 200 – 300 g/L

Valnødde likør Brug grønne nødder. Skæres i mindre stykker og trækker i ¼ -2 år. Fyld kun glasset 4/5 op , åbn låget med mellemrum. Modningsprocessen kræver ilt. Bemærk det spektakulære farveskifte gennem udtræksprocessen. Eftersød til passende sødme Valnødde-Kaffe likør Brug grønne nødder. Skæres i mindre stykker. Tilsæt en håndfuld groft knuste kaffebønner og en kogende lage af 500 g sukker + 500 ml H2O. Glasset skal være halvt fyldt. Fyld op med vodka eller ‘Slavebrandy’. Gammelt råd: Sæt op i juli/aug. Smag første søndag i advent

Eftersødes til 200 – 300 g sukrose/L. Porse Blade kan bruges i hele sæsonen – men smagen varierer gennem året. 1 deciliter blade til 1/1flaske vodka. Trækker 2-3 dage. Man kan med fordel fremstille essens. Fyld syltetøjsglas med blade hæld vodka over træk i 3-5 dage. Rakler bruges om foråret før løvspring: 1 håndfuld rakler i 250 ml vodka i 3-5 dage Eftersødes til 200 – 300 g sukrose/L. Skal lagre flere måneder

Skov og Naturstyrelsens JuleSnaps Dette skal du bruge : ¾ l vodka 2 økologiske appelsiner (prik mange huller I dem) 70 stk. hugget sukker, 60 gr. hele kaffebønner, 3 knuste kryddernelliker og 3 knuste kardemommefrø. Læg i et stort glas, hæld vodka over og luk glasset tæt.  Trækker i ca. 5 dage og filtreres. JuleSnapsen er færdig og den smager som den bedste likør. Skål og God Jul.

Ekstrakter: Eksempelvis - Nellike Kanel Stjerneanis Kardemomme Peber (Chili) Rosmarin Basilikum Citron Orangeskal Vanilie Lav vellagrede, filtrerede ekstrakter. Kan bruges til kreéring af nye snapse Bruges dråbevis (pipette) ved tilsmagning af andre snapse – nye smagskombinationer. Lad blandingen hvile mindst 1 uge inden endelig bedømmelse !

RESUME Brug høj sprit-styrke ved extraction. Man kan altid tilsætte Ekstra vand. Brug evt sukker ved extractionen Prøv forskellig sødning – og sødemidler Prøv med forskellige extractionstider og temperaturer Brug kun førsteklasses råvarer Stol ikke på disse råd – forsøg selv det giver som regel det mest vellykkede resultat