Hvad er korruption? En kort introduktion

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Advertisements

Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Livets Ord November 2008.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Kulturmøder og kulturforskelle
… som skulle arrangere en løbekonkurrence.
Prutte-typer.
Thomas. B. Pedersen Lærer: Martin Glud
Indsamlingsmetoder.
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
Måske er I bedste venner i et år,
Unge & IT. Kampagne og rekruttering af rollemodeller.
Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A.
Hvor der er fokus på klimaet.
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
Mindre grimt, tak.
Å.
Engelbert H – og den sidste chance
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Livets Ord Juli 2009.
Vil du godkende eller afvise en forespørgsel om en fuldmagt?
Vil du se detaljer om en fuldmagt, du har givet?
Verdens 7 underværker….
Vokse gennem venskab!.
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Grænseoverskidende sundhedsydelser - en EU beslutning Oplæg ved Ole Christensen Medlem af Europa-Parlamentet (S)
Relationer – børn og voksne
FRA BIKS TIL BUSINESS Vækstmuligheder for kvindelige selvstændige - OPGAVER Århus september 2010.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Er solidaritet gammeldags? af Christine Antorini Sekretariatschef for Forbrugerinformationen Tidligere MF for SF.
Samfundslære: Styreformer
SF Ungdom Ved..
Globalisering Rige og fattige lande
Forsager vi hykleriet og al dets væsen?. Tag jer i agt for de skriftkloge, som gerne vil gå omkring i lange gevandter og lade sig hilse på torvet og sidde.
DEMOKRATI SOM POLITISK ANSVAR – POLITISKE STRATEGIER ER NORDEN DEMOKRATIETS PARADIS?
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Forstærkningssystemer i institutionsarbejdet V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
De socialt faglige rammer – Reden International I arbejdet med udenlandske kvinder i prostitution og (potentielle Oplæg af Malene Muusholm – konstitueret.
Fordomme om malerfaget.
Middelalder Stratego.
Disposition Præsentation af emne Mobning
BAR Jord til Bord Psykisk arbejdsmiljø i landbrug, skovbrug og anlægsgartnerier Undersøgelsen er gennemført for Bar Jord til Bord i perioden september.
Økonomi og Demokrati.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Vædderen Af Cecil bødker.
Introduktion til Den Kolde Krig
Korruption i øjenhøjde Erfaringer fra Maputo, Mozambique Morten Nielsen PhD stipendiat DIIS og Københavns Universitet.
Hvis du vil have, at en anden skal kunne handle på dine vegne i en digital løsning, kan du give en digital fuldmagt. Det kan eksempelvis være, at du skal.
Finanskrisen, der blev til en økonomisk krise
E-biz 2014 Idé – Koncept – Navn Varer – Målgruppe
Sådan bruger du præsentationen
Hvordan man bekæmper mobning
Kom godt i gang med dit EU- projekt. Step 1: Lav en projektskitse Step 2: Undersøg støttemulighederne Step 3: Læs program-dokumenterne +tidl. støttede.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Hej 7. klasse… Jeopardy.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
Juridisk Forening, 28. november 2011 Dias 1 Korruptionsproblemets årsager og konsekvenser – internationalt og nationalt Morten Broberg Det Juridiske Fakultet.
CHRISTIAN BJØRNSKOV AARHUS UNIVERSITET OG IFN, STOCKHOLM Økonomisk frihed og tillid giver Danmark velstand 1.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Jeopardy om verdensmålene
PengeSpillet 2018 #Pengeuge Til arbejdshæftet "Viden om penge"
Jeopardy om verdensmålene
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Præsentationens transcript:

Hvad er korruption? En kort introduktion Transparency International Danmark 2011

Oversigt Denne præsentation giver en kort introduktion til emnet korruption. Efter at have læst denne præsentation vil du have en basal forståelse for hvad korruption er, hvor det forekommer og hvad skade det gør. Præsentationen gennemgår: Definition af korruption Eksempler på korruption Årsager til korruption Konsekvenser af korruption Hvor er der mest korruption?

misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld Definition Nævn ordet "korruption" for en tilfældig dansker, og vedkommende vil sandsynligvis fortælle dig, at det er noget negativt, noget fordækt og noget ulovligt. Transparency International definerer korruption som misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld Det betyder, at man er korrupt, når man bryder en regel for at opnå noget selv. Et eksempel – en politimand vælger ikke at udskrive en fartbøde mod at få penge fra en bilist, der har kørt for stærkt. Bilisten misbruger altså sin magt (dvs. betroede myndighed) til at få penge til sig selv (dvs. for egen vindings skyld). Bilisten er i øvrigt også korrupt, idet han slipper for sin straf ved at bryde loven.

Eksempler Bestikkelse og smørepenge er de mest klassiske eksempler på korruption: Bestikkelse Bestikkelse er, når man betaler for at vinde en kontrakt eller bryde en regel. Det er korruption i den reneste form. For eksempel kan man i visse lande betale en dommer for at slippe for straf. Det kan også være, at nogen betaler for at vinde en vigtig kontrakt, eller en terrorist kan bestikke politiet for at få adgang til et terrormål. Smørepenge Smørepenge er, når man betaler for at komme foran i køen. Denne slags bestikkelse er for eksempel, når man må betale småbeløb for at få embedsmænd til at gøre deres arbejde eller for at de gør det indenfor en realistisk tidsramme.

Eksempler Andre former for korruption: Underslæb Tyveri af offentlige midler begået af offentlige ansatte. Der er altså tale om at betroede folk selv tager af kassen, eller at de bruger offentlige midler til eget forbrug. Bedrageri Det er bedrageri, når en offentlig ansat snyder borgere eller firmaer for egen vindings skyld, eller hvis offentlige ansatte er involverede i det sorte marked. Nepotisme Unfair begunstigelse af familiemedlemmer, venner og bekendte, når der skal besættes stillinger eller tildeles offentlige midler.

Årsager I Danmark er vi vant til, at samfundet fungerer. Hvis du ringer til politiet, hjælper de dig. Hvis du bliver syg, kommer du gratis på hospitalet. Hvis du skal ud at rejse, kan du få et pas. I fattige lande er tingene ofte meget sværere. Måske vil politiet kun hjælpe dig, hvis du betaler dem penge. Måske kræver lægen en stor gave før han indlægger dig. Måske skal du betale penge under bordet for at få et pas. Hvorfor bliver disse folk korrupte?

Årsager Årsag nr. 1: Lav løn I fattige lande får offentligt ansatte tit meget lav løn. Måske for lidt til, at de kan give deres familie mad på bordet. Derfor kræver de betaling fra borgerne. Årsag nr. 2: Alle de andre gør det Hvis alle de andre tager imod bestikkelse bliver det normalt. Årsag nr. 2: Grådighed Det kan også være, at folk bare er grådige. Måske personen, der tager imod bestikkelse bare drømmer om en ny bil og ikke tænker på konsekvenserne. Årsag nr. 4: Lav risiko Hvis det er normalt at bestikke og politiet ikke er særligt effektivt er risikoen for at blive fanget på fersk gerning meget lille. Det kan få nogen til at tage chancen.

Konsekvenser Der er blandt eksperter i dag enighed om, at korruption næsten udelukkende har store, negative konsekvenser: Lavere økonomisk vækst Udbredt korruption betyder, at investeringer bliver mere risikable, hvorfor udenlandske investorer vil holde sig væk. Samtidig vil mange butikker vælge at gå under jorden for at undgå at skulle betale til korrupte embedsmænd. Undergraver demokrati Hvis politikere er korrupte, stoler folk ikke længere på dem. Hvis der er al for lidt tillid til politikere kan det ende med, at folk ikke længere vil stemme ved valg overhovedet. Ulighed Hvis korruption er udbredt vil der være en tendens til, at

Hvor er korruption værst? Transparency International udgiver hvert år en liste, som viste hvor korrupte verdens lande er. Hvert land får en score fra 0 (ekstremt korrupt) til 10 (ingen korruption). Listen hedder Corruption Perception Index. Verdens mest korrupte lande: Somalia Burma (Myanmar) Afghanistan Verdens mindst korrupte lande: Danmark New Zealand Singapore INGEN KORRUPTION EKSTREM KORRUPTION