Energi-effektivisering

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vi har et rigtig godt tilbud så konverter til fjernvarme nu.
Advertisements

VE-anlæg Solceller (Case og opgave).
FREMTIDENS LEVENDE LABORATORIUM Thomas Hune, Insero Software.
Kan der spares på lyset?. 450 lamper  Der er ca. 450 lamper på hele skolen og ca. 300 er lysstofrør.
Intro – små anlæg Klassificering af energibesparelser
Indsatsområdet ”Naturvidenskab for Alle” Naturvidenskab for Alle •Målet •Projektet tilbyder •Planer for næste års indsats •Eksempler på pilotprojekter.
Projektering og styring.
Grønt flag grøn læreruddannelse
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere.
BGs evalueringsstrategi
29. september 2008 Jasper Hedegaard Bojsen Teknologidirektør Microsoft Danmark Grøn IT.
Roskilde Gymnasium Grøn skole Planer for året. • Genbrugsdage – – glemt tøj?? – lommeregnere/pc’er/mobiler??? • Kortlægning af energi- og vandforbrug.
Danmarks første CO 2 neutrale skole Projektudkast #4, februar 2009.
Energispareplan 2012 Center for Kommunale Ejendomme Energiteam.
Solcelleanlæg – for private
Carbon20 projektet i Green Cities Kommunerne. CARBON 20 | 28. FEBRUAR | 2011 | INDLÆG | DEN GRØNNE DAG Carbon20 projektet har til formål: - at udbygge.
Grønt Flag Grøn Læreruddannelse GFGL. 27/08/10 Det Grønne Flag er hejst på Zahle Ved en flaghejsningsceremoni fredag den 27. august overrakte Børne- og.
Carbon 20, Herning Coach Janne Uldall 19. juni 2012
Rådgiverseminar Schneider Electric Danmark A/S 1 Den globale specialist i energiovervågning video – inspiration - produkter.
VE-anlæg Introduktion.
Installationer Introduktion.
Smart Grid - IT møder Energi v/Göran Wilke, Exergi Innovation og rådgivning
Børnehuset Kregme Børnehuset Kregme Instruktions møde
ESCO Energy Service COmpany
NORDHAVN ENERGIPARTNERSKAB
Kollektivhuset Høje Søborg
Klassificering af energibesparelser Beregningsværktøj for håndværkere og rådgivere.
DONG Energy 85/15 Jakob Askou Bøss Vice President DONG Energy
Installationer Varmt vand.
Luft- og vand varmepumpe
Velkommen Elevrådet – EUC Syd. Fysiske rammer  Sikkerheden  Indeklima  Eventuel  Toiletforhold Fysiske rammer.
Effekt og energi De fossile brændsler kul, olie og gas udgør hovedparten af det danske energiforbrug Vedvarende energi udgør 18 % Selvforsyningsgrad toppede.
Frederikshavn Boligforening ”en hjertevarm og glad bolig, åben mod verden, og ikke helt firkantet”.
Internationalisering er en naturlig del af studieretningsfagene engelsk, fransk og samfundsfag, da der stiftes bekendtskab med sprog, samfundsforhold.
Energy Management 9. Marts Energi, Danisco, Grindsted Martin K. Madsen, Fabriksdirektør Danisco, Grindsted.
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted.
Væksthuse, fotosyntese, lys og farver
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
IT og praktik på Høje Kolstrup Skole Menu IT som en del af praktikken Hjemmesider Farvel og tak.
Indretning af serverrum Det grønne serverrum Inservio a/s Rådgivende ingeniører med serverrummet som speciale.
Velkommen Til Rentable Energioptimeringer
Klimaplan 2025 Favrskov Kommune
Værdi gennem partnerskaber Steen Skriver Salgschef.
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Klimaproblematikken i børnehøjde Ejerskab og handlekompetence.
Se.dk/bigblue 1 SE Big Blue Fordi energireduktion skaber værdi og synergi.
APV Lindved Skole Januar Rengøring SFO Undervisning.
Bevar Andkær Skole Møde den Det vi ved om lukning af Andkær: Økonomi udvalget har den 7. april vedtaget en budgetstrategi, som skal føre frem.
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Projekt - Rent vand i en økologisk kommune Undervisningsprojekt for skoler i Lejre Kommune.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
AffaldVarme Aarhus Aarhus Katedralskole Kan du holde varmen? Samarbejde mellem AffaldVarme Aarhus og Aarhus Katedralskole.
ALBERTSLUND KOMMUNE Klima, Energibesparelser & Samarbejder Direktør Niels Carsten Bluhme Miljø- og teknikforvaltningen Front House Workshop 16. juni 2011.
Ole Michael Jensen SBi/Ålborg Universitet Energisparerådet
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Beboernes hverdagspraksis: En afgørende parameter Konference om bæredygtighed i byggeriet AAU-CPH, SBi, 28. januar 2013 Kirsten Gram-Hanssen, Statens Byggeforskningsinstitut.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Ole Dall Seniorkonsulent, Cand. Techn. Soc. Syddansk Universitet Center for Energi- og Miljøeffektiv teknologi Miljønetværkernes klimatjek.
Energirigtig bygningsrenovering - hvad venter vi på ! Seminar 20. marts 2007 Det Økonomiske Råd Poul Pedersen Bygningsingeniør Beskikket Bygningssagkyndig.
Klima – energianvendelse – energiforbedringer - anvendelsesorienteret naturvidenskabsundervisning Formål at etablere et skolenetværk mellem 2-3 gymnasier.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
CO 2 Historie Energi- effektivis ering Solceller Grønne cykler Samarbejdspa rtnere NV- undervisni ng AT-forløbØkonomi Regnvand i toiletter CO2- udvalget.
Bæredygtighed og produktionsoptimering :. Overordnet program:  Definition af bæredygtighed  Definition af besparelser  Gennemgang af matrix  Strukturering.
Energibesparelse på Middelfart Gymnasium og HF
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
Velkommen til HTX Fremtidens tekniske gymnasium
KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Energi-effektivi-sering
Præsentationens transcript:

Energi-effektivisering CO2 Historie Energi-effektivisering Solceller Grønne cykler Samarbejdspartnere NV-undervisning AT-forløb Økonomi Regnvand i toiletter CO2-udvalget

CO2-udvalget Udvalget består af pedeller, sikkerhedsrepræsentant, elever og lærere. Vi holder frokostmøder med dagsorden og referat ca. hver 3. uge samt enkelte længere møder. I starten af året planlægges hvilke områder og projekter, der skal arbejdes med i løbet af skoleåret, og de udvalgsmedlemmer der har lyst, går i gang med nogle af projekterne. Eleverne rapporterer til elevrådet om CO2- arbejdet og til skolens elever via skolebladet. Pedellerne orienterer om CO2 arbejdet til skolens bestyrelse og samarbejdsudvalg. Lærerrepræsentanterne orienterer resten af lærerkollegiet – og udvalgets referater ligger også på skolens hjemmeside.

Historie CO2-udvalget blev startet i 2009 på foranledning af nogle lærere med støtte af skolens bestyrelsesformand med formålet at gøre skolen mere CO2-venlig via målbar energieffektivisering og etablering af energibesparende tiltag. Skolens energiforhold inddrages i undervisningsforløb. Det første år fik vi eksperthjælp udefra og tog på nogle ekskursioner for at få inspiration til at lave CO2-besparende arbejde på skolen. I 2013 modtog vi Helsingør Kommunes Miljøpris.

Energi-effektivisering Der er gennem udvalgets levetid gennemført en meget lang række energibesparende og miljøforbedrende tiltag – her nævnes nogle: Belysning: udskiftning af armaturer, spare pærer, LED-spots, LED-lamper i flere fløje, bevægefølere og akustiske følere i samtlige rum Ventilation: hele ventilationsanlægget er udskiftet med et nyt energibesparende og effektivt anlæg Varmt vand: varmepumpe, ny el-vandvarmer som reserve Varme: sensorregulering af varmtvandsfremføring, udskiftning af diverse pumper, efterisolering af rør, renovering af gasfyr, termografering og udskiftning af gamle termoruder Elforbrug generelt: ændring af server og serverrum samt køling, optimering af IT- standby og shut down procedurer, diverse el-målere Vand: regnvandsopsamling til toiletskyl Papir: håndklædeautomater

Solceller Skolen har i 2010 etableret et solcelleanlæg på 120 m2, hvorved en af skolens fløje reelt er CO2-neutral. I forbindelse med indvielsen af solcelleanlægget blev der blandt skolens elever afholdt en designkonkurrence for et logo for den CO2-neutrale afdeling. Solcellerne er tilkoblet et display, som løbende viser el-produktionen. Informationerne på displayet anvendes i undervisningen.

Grønne cykler Som en del af skolens klimaprofil er der blevet indkøbt af klassesæt specialbyggede cykler, så elever og lærere kan cykle til ekskursionsmål i nærområdet i stedet for at skulle med offentlig transport. En af cyklerne er endvidere omdannet til en mobil-tlf.-ladestation.

Eksterne Samarbejdspartnere Pierce College, Athen, Grækenland: Elev- og lærersamarbejde om bæredygtighed samt udvekslingsrejser i 2013 DTU: Stine Holst Pedersens specialeprojekt, ’Indoor Climate Survey at Espergærde Gymnasium’ DONG Energy: Klimapartnerskab fra 2011, Energipartnerskab i 2010 Energisparefonden: Kurveknækkeraftale 2009 og seminar om belysning

NV-undervisning Bæredygtighed på Espergærde Gymnasium og HF er blevet anvendt som emnet for NV og det afsluttende NV-projekt efter IBSE principper. Der er udviklet undervisningsforløb og materiale til det i DASG regi. Materialet fra 2011 ligger tilgængeligt på DASG hjemmesiden under ’Grøn teknologi – undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning’

AT-forløb I DASG-regi er der lavet undersøgelsesbaseret undervisningsmateriale til AT1 i naturvidenskabelige studieretninger om ’CO2, bæredygtighed og energi på EG’ efter IBSE (Inquiry Based Science Education) principper. Materialet fra 2011 ligger tilgængeligt på DASG hjemmesiden under ’Grøn teknologi – undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning’

Økonomi Når der laves tiltag der begrænser CO2-udledningen skal det gerne kunne betale sig for skolen, altså det skal være synligt på bundlinjen. Som tommelfingerregel skal tilbagebetalingstiden for en energieffektiviserende investering være under 10 år. I beregningen skal dels medtages den reelle besparelse i form af lavere energiforbrug, dels skolens afskrivning af investeringen.

Regnvand i toiletter I skoleåret 2012-13 blev der lavet beregninger på muligheden for at opsamle regnvand fra skolens tag til brug i toiletterne. I sommerferien 2013 blev tank, regnvandsanlæg og nye toiletter etableret. Projektet er udført som et forskningsprojekt i samarbejde med Helsingør Kommune for at begrænse ulemperne ved monsterregn.