Hvordan bruger vi hans og sin?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Den lille Mads.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
At bruge disse to ord rigtigt
Tyskeren fortæller at han købte en lille gave til sin kone i går.
Nonne historie.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
ORDKLASSER I FARVER 2010.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Læringsstile og lektier
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Hvad gør livet værdifuldt?
Hvad gør livet så værdifuldt?
Den urolige chef kigger på uret,
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal
Det er trist at blive gammel
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Kommunikation og relationer 9. januar v. Gitte Schrøder
Sofies dejlige dag.
Børn og sorg - og sprældøde døde
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
ORDKLASSER I FARVER 2009.
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
Jeopardy Navneord Udsagnsord Brug af tegn
Dialogisk læsning – Eksempler på spørgsmål
Engelbert H – og den sidste chance
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Sygdomme En lille husker.
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
Hvilken del af “vær stille” forstod du ikke??
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Hvad gør livet så værdifuldt?
Hvad gør livet så værdifuldt
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Moderne Kvinder Frøkongen.
Står i stedet for et navn
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
ORDKLASSER I FARVER 2009.
En køn pige inviterede en ung mand med hjem, -tog ham med ind i soveværelset, og foreslog straks at de skulle prøve at gøre det i stilling 69…...
Kate-QUIZ-mus.
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
Michael og Julie Hvad vil DU gøre? (Klik for at komme videre)
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Ordet er dit. Selv om man egentlig ikke er spor blind kan man godt være temmelig ordblind.
Han sagde “Skal vi bytte stilling I aften?"
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Den Glade Internationale Venskabsuge!
Chefen ser fortvivlet på sit ur og opdager at hans underordnede ikke er kommet til tiden for at holde et meget vigtigt seminar på en konference som netop.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
Læreren som læringsleder
Mit Navn Er Susi DE første 17 år boede jeg på landet. Jeg keder mig...og vil gerne vide hvordan det er at være i “byen”.
Sammenligningsspejle
DATIVSTYRENDE UDSAGNSORD + PRONOMINER
Terminologi Dansk E & D - Next. 1 Adjektiv 2 Adverbium 3 Akkusativ 4 Dativ 5 Futurum 6 Genitiv 7 Infinitiv 8 Intonation 9 Inversion 10 Kardinaltal 11.
Præsentationens transcript:

Hvordan bruger vi hans og sin? En lille historie om brugen af hans og sin

Lad os se hvor ordene kommer fra hans og sin kommer fra en ordgruppe der hedder PRONOMINER. på dansk hedder de STEDORD på højre side kan du se nogle eksempler fra denne ordgruppe jeg, du, han, hun, den, vi, I, det, mig, dig, ham, hende, det, os, jer, dem, sig, min, din, deres, hans, hendes, dens, dets, vores, jeres, mit, mine, dit, dine, sine, sit, sin, hinanden

Pronominer kan inddeles i personlige pronominer (personlige stedord) possesive pronominer (ejestedord) refleksive possessive pronominer (tilbagevisende ejestedord)

possessive pronominer Men vi vil se lidt nærmere på ........ possessive pronominer

Possessive pronominer Bruges til at udtrykke ejendomsforhold Man kan også bruge genitiv-formen: navn + s f.x.: ”det er Henriks bog” ”det er hans bog” Her har vi de possesive pronominer: min/mit/mine, din/dit/dine hans, hendes, dens, dets, vores, jeres, deres

possessive refleksive pronominer Lad os komme til det egentlige tema ........ possessive refleksive pronominer

refleksive possessive pronominer På dansk: tilbagevisende ejestedord ”sin” ”sit” ”sine”

sin, sit, sine Bruges i stedet for hans, hendes, dens, dets når tingene hører til subjekt i samme sætning! f.x.: Jesper har læst alle sine bøger. (Hvis bøger? – Jespers) Peter har læst alle hans bøger.

sin, sit, sine ... må kun henvise til entalsgrundled! f.x.: Lis solgte sit hus Lis og Hanne solgte deres hus

sin, sit, sine Må ikke stå i subjekt! f.x.: * Sit arbejde er meget hårdt. (går ikke!!!) Hans arbejde er meget hårdt. (rigtigt) *forkert sætning!

Lad os lave en lille oversigt ok ok ok ok ok Lad os lave en lille oversigt

personlige pronominer 1. person Singularis Pluralis Nominativ jeg vi Akkusativ mig os Genitiv, Possessiv min, mit, mine vores

personlige pronominer 2. person Singularis Pluralis Nominativ du De I Akkusativ dig Dem jer Genitiv, Possessiv din, dit, dine Deres jeres

personlige pronominer 3. person Singularis Pluralis Nominativ han hun den, det de Akkusativ ham hende dem Genitiv hans hendes dens, dets deres

der mangler noget ......

de refleksive possessive former i 3. person Akkusativ: sig (også i pluralis) Genitiv: sin, sit, sine (men kun i singularis!) ellers skal det jo være deres!!!

Der findes et lille hjælpemiddel prøv at sætte navn ind: f.x.: Jesper har læst alle sine bøger. Jesper har læst alle Jespers bøger. eller Peter har læst hans bøger. Peter har læst Jespers bøger.

Sin, sit, sine bruges også, når man er subjekt i sætningen Man tager sine sko af, når man går i seng.

Jo, der findes nogle sjove exempler Han overraskede Lene stående ved sit chatol. (hvis chatol?) eller En demonstrant beskyldte ophidset en betjent for at have taget på sin kones bryster. (er det et politimæssigt overgreb eller en privatsag mellem betjenten og dennes kone?)

Nogle få forbindelser sætter sig ud over alle regler for brugen af sin f.x.: Det kan vi ordne til sin tid Hans ideer er på sin vis ret fornuftige Kan De acceptere planerne i sin (deres) helhed?

der kan også være flertydige sætninger med ”sin” eller ”sine” f.x.: Han fandt vennen liggende livløs i sin seng. Hvis seng?

OK, det var den lille udflugt i pronominernes verden Lavet af U. Nissen ~ juli 2002 Institut für Dänische Sprache und Literatur und ihre Didaktik An der Universität Flensburg