FASE 2: DEMONSTRATION OG EVALUERING AF SAMSPIL OG FORDELE VED BYGNINGER, DER ER FORBUNDET TIL FJERNVARMENETTET OG PRODUCERER VEDVARENDE ENERGI 1) Fleksible.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vi har et rigtig godt tilbud så konverter til fjernvarme nu.
Advertisements

VE-anlæg Solceller (Case og opgave).
Solceller i kommuner den 8. okt Hvilke økonomiske udfordringer og muligheder har Skive Kommune oplevet ifbm. opførelse af solceller? Økonomiske udfordringer.
Bioenergiressourcerne tænkt anderledes og med kommende nye Teknologier
Intro – små anlæg Klassificering af energibesparelser
Lagring af vedvarende energi Jens Brandt Sørensen
- Nordens reneste energiforsyning
Brødrene Dahl samarbejdspartner med Jysk Klima Center
Projektering og styring.
Nye globale krav til virksomheder og regional udvikling Jan Hylleberg Adm. direktør Vindmølleindustrien.
Temperatur optimering
FUSION 2012 ’BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI’ -SPÆNDINGSFELTET MELLEM KOLLEKTIV OG LOKAL FORSYNING V. Magnus Foged, Planchef, Københavns.
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Bygningsreglement med fokus på Lavenergibygninger
Jørgen Birk Mortensen Samfundsøkonomiske perspektiver på energiinvesteringer i byggeri og renoveringer. Oplæg ved Gate21 konference den 31. august 2010.
Lavenergifjernvarme til lavenergibyggeri
VE-anlæg Introduktion.
Installationer Introduktion.
Børnehuset Kregme Børnehuset Kregme Instruktions møde
NORDHAVN ENERGIPARTNERSKAB
Annette Egetoft Delprojektleder Center for Miljø Københavns Kommune
Klima og bæredygtighed
Installationer Varmt vand.
Københavns fjernvarmesystem
Hvilke fælles mål har vi? Hvordan bestemmes de faste afgifter?
Effekt og energi De fossile brændsler kul, olie og gas udgør hovedparten af det danske energiforbrug Vedvarende energi udgør 18 % Selvforsyningsgrad toppede.
Svend Erik Mikkelsen Seniorspecialist
Frederikshavn Boligforening ”en hjertevarm og glad bolig, åben mod verden, og ikke helt firkantet”.
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Intelligent energi – intelligente markedsmuligheder
VE-anlæg Valg af vedvarende energikilder (case).
Generelt om varmepumper
Administrere ca lejeboliger og 150 kommunale boliger.
Vedvarende energi og energioptimering – muligheder og udfordringer? Marts 2013.
Nye informationsregler for opvarmningsanlæg til reklame, markedsføring og salg af opvarmningsanlæg til rumopvarmning og brugsvandsopvarmning – det vil.
SoleSolenergiergi Virkemåde, montering, lovgivning og beregninger.
Energieffektivitet af bygninger og bygningskomponenter
Klimaskærm Introduktion.
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Forslag Energi 2020 – Lemvig Kommune % VE i 2020
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
Lavtemperatur i Viborg
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
ALBERTSLUND KOMMUNE Klima, Energibesparelser & Samarbejder Direktør Niels Carsten Bluhme Miljø- og teknikforvaltningen Front House Workshop 16. juni 2011.
EU’s mål På vej mod en fremtid med større forsyningssikkerhed.
Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November.
Individuel eller fælles forsyning? Ole Michael Jensen SBI/Ålborg Universitet Paneldiskussion Danvak Dagen 2011.
Husstandsmøller / solceller
Bygningsklasse 2020 DABYFO 2011 v/Ejner Jerking. Politisk målsætninger: Den energipolitiske aftale fra 2008 Regeringens strategi for reduktion af energiforbruget.
Energi i planlægningen Per Sieverts Nielsen Kursus I By og trafikplanlægning 9. Juni 2015.
Virkemidler til yderligere fremme af energirenovering af bygninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energirenovering af bygninger: Win-win for alle.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
Ringparken før renovering ”en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet”.
Gas i transport: element i roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Temamøde om gas i transport, 9. oktober 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef,
Velkommen BR-10 Seminar til Til 2 x ½ dags kursus.
Kan det betale sig? Michael Høj-Larsen Energiservice Fyn A/S Ejet af energiselskaber
Aalborg Forsyning, Varme Varmeforsyningschef, Jesper M. Larsen.
Case Leirvík – Bæredygtig varmeforsyning 27. SEPTEMBER 2016 CASE LEIRVÍK 1.
BR10 Opgave Kapitel 7 Energiforbrug
”Elementært Watson” ”Det er ikke så svært, når man først får det lært”
Energibesparelser ved indregulering af varmeforsyningen
4. Indsamling og behandling af oplysninger
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Fjernvarmeafkøling i Stævnen
Varmeforsyningsloven Lov om varmeforsyning
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet
Brugernes praksis – betyder det noget for indeklimaet?
Præsentationens transcript:

FASE 2: DEMONSTRATION OG EVALUERING AF SAMSPIL OG FORDELE VED BYGNINGER, DER ER FORBUNDET TIL FJERNVARMENETTET OG PRODUCERER VEDVARENDE ENERGI 1) Fleksible løsninger til fjernvarme i lavenergibyggeri generelt og i EnergyFlexHouse Sammen med relevante interessenter undersøges forskellige fjernvarmeløsninger til lavenergibyggeri, der udarbejdes et katalog og vælges et set-up til det videre arbejde.  2) Simulering af EnergyFlexHouse forsynet med fjernvarme Med udgangspunkt i det valgte set-up udvikles et simuleringsprogram, der viser energibalancen for EnergyFlexHouse med overskud og underskud. EnergyFlexHouse og de forskellige lavressource fjernvarmeløsninger præsenteres i forbindelse med FN’s klimatopmøde COP15 i København, december 2009.   3) Evaluering af EnergyFlexHouse forsynet med fjernvarme EnergyFlexHouse i samspil med forskellige lavressource fjernvarmeløsninger evalueres i forhold til husets basiskonfiguration uden fjernvarme, danske og internationale forhold samt perspektiverne for fremtidige udviklingsforløb i EnergyFlexHouse.

Fjernvarme og solvarme: Soltage på udvalgte bygninger 2 problemstillinger: - køb og salg af varme - kollektiv vedvarende energi i bygningsreglementet

Energifaktorer – Bygningsreglementet Bygningsreglementet 2015: I forbindelse med lavenergibygninger klasse 2015, der forsynes med fjernvarme, gælder en energifaktor på 0,8 for fjernvarme ved sammenvejning med anden energiforsyning.

Fjernvarme og solvarme: Eksempel for blokvarme med soltag på enkelt bygning 10 huse (som EFH lab) 62,5 m2 solfangere på et hus Beholderunits 100 liter Yderligere 4000 liter akkumuleringsbeholder (~20 W/K) 15 meter stikledning og 20 meter gadeledning Designtemperaturer 60C/30C Ledningstab: 5,7 kWh/m2 bolig (216 m2)

Samlet energibehov i EnergyFlexHouse lab Energiramme, lavenergibyggeri klasse 1(BR08)/2015 (BR10), kWh/m2

Estimerede investeringer for forskellige installationsløsninger

Perspektivering Selv med de nye regler og en energifaktor på 0,8 vil fjernvarmen have det svært uden kombination med solceller eller solvarme. Mulige tiltag: Et mindre solcelleanlæg vil kunne forbedre det samlede energibehov væsentligt uden at det går udover varmesalget til kunden. En anden løsning kunne være at kombinere ventilationsanlægget med en varmepumpe i afkastluften til produktion af varmt brugsvand. Det vil måske give mulighed for at anvende konceptet for Kold fjernvarme [1] Beregningerne viser også, at et solvarmetag kan være med til at kompensere for tab i ledningsnet på en meget effektiv måde – både i blokvarmeanlæg, men også i det åbne fjernvarmenet. Varmetabet kan evt. reduceres yderligere ved at anvende Lavenergifjernvarmekonceptet [2], med et dimensionerende temperatursæt på 55C/25C i ledningsnettet, men så skal der vælges unit med gennemstrømningsvandvarmer eller med akkumulering på fjernvarmesiden.

Undervejs er det blevet meget tydeligt, at mange komponenter har et stort varmetab i forhold til de krav, der er til lavenergibyggeri. Det kommer til udtryk i Be06-beregningen, hvor det mange gange vil være muligt at reducere det samlede energibehov med flere kWh/ m2 ved at vælge et bedre isoleret produkt – det kan måske være det, der gør om et fjernvarmeforsynet hus kan opfylde energirammen eller ej. Der er et problem i forhold til forsyning af en samlet tæt-lav-bebyggelse, hvor varmen leveres og afregnes centralt fx en boligforening. Det lokale distributionsnet udgør et relativt stort ledningstab, som kommer til at indgå i energirammen.

Ecoheat4cities – IEE-projekt – ”Grøn” mærkning af fjernvarmesystemer Formål: Promovere fjernvarme i forhold til andre teknologier over for byer Hjemmeside: www.ecoheat4cities.eu Deltagere: Euroheat&Power (projektleder) Svensk Fjernvarme AGFW (tysk fjernvarmeforening) Litauisk Energiinstitut TU Delft Teknologisk Institut Tidsperiode: 2,5 år (Juni 2010 – Januar 2013)

Arbejdsplan WP 1: Projektleder WP 2: Kriterier for ”grønt” mærke WP 3: Implementering af mærke WP 4: Vejledning til fjernvarmeværker WP 5: Vejledning til byer WP 6: Videnformidling

Kriterier for ”Grønt” mærke Primær energifaktor ”Non-renewable” CO2-emission Andel af vedvarende energi ”Virkningsgrad” til sammenligning med individuelle teknologier