Danskernes digitale bibliotek

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danskernes Digitale Bibliotek Danmarks Biblioteksforenings årsmøde 30
Advertisements

DDB Hindsgavl den 26. maj 2011 René Birkemark Olesen
Danskernes Digitale Bibliotek DDB Indsæt billede først Format: H13,73 x B23,41cm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst Skriv tekst.
Danskernes Digitale Bibliotek DDB Indsæt billede først Format: H13,73 x B23,41cm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst Skriv tekst.
State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING.
Fundraising og biblioteker – europæiske perspektiver Hvorfor indgå i EU-projekter? Tine Vind, Kulturstyrelsen Kontorchef for Biblioteker November 2014.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek DEF 03/056.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
Baggrund Hvorfor DDB Hvad er DDB Organisation Økonomi Konsekvenser for det lokale webarbejde.
Danskernes Digitale Bibliotek. DDB Indkøbssamarbejde DDB’s indkøbssamarbejde står for fælles indkøb, administration og forhandling af alle digitale materialer.
Hvad er DDB blevet til?. Program Rammerne Organiseringen Økonomi Vision og mål Kerneopgaveområder Status Hvad er succeserne og hvad er erfaringerne?
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Ledelsesnetværk, områdestruktur og selvejende institutioner Samarbejds- modeller - der har vist sig at fungere i praksis.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Digitale strategier for fremtiden - et praksisanvendeligt vidensgrundlag Lotte Hviid Dhyrbye Tænketanken Fremtidens Biblioteker Støttet af:
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Workshop 1- hvad gjorde vi? Tryghed og støtte når man bor i egen bolig Hvilke udfordringer er der ved at bo i egen bolig, når man har psykiske problemer?
SAPA Præsentation til chefer og mellemledere i kommunen April 2016.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
FTF er danskere FTF er hovedorganisation for offentligt og privat ansatte. Medlemstallet er steget med i løbet af de sidste ti år.
Det Fælles Bibliotekssystem
Forslag fra arbejdsgrupperne
AULA.
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Præsentation af resultaterne fra
Forberedelse til kick off 7. december 2016
I hvilken grad vurderer du, at sundhedsdata er med til at understøtte sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer (kommuner, regioner)?
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Museernes adgang til elektroniske tidsskrifter og databaser
Administrationsmodulet
Det samarbejdende biblioteksvæsen og DDB
9 gode råd til et styrket samarbejde med pårørende på hjerneskadeområdet
Fælles ledelsesgrundlag
Kobling af økonomistyring og digitalisering
Til ambassadører: Hvordan kan Colibo understøtte jeres behov?
Odense den 20/8 samt Århus den 28/8
Odense den 20/8 samt Århus den 28/8
Velkommen til info-møde om Indkøbs-ABC
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Danskernes digitale bibliotek
Et virtuelt community er et socialt fællesskab bestående af:
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Skal vi ha’ lov til nye rammer?
Kulturmetropolen Festival & Events 2.0.
Rum for uformel læring, 28. april 2011
SAPA kommunenetværk Om kommunernes organisering
STUDIEUNIVERS.
Danskernes digitale bibliotek
Region Midtjyllands opgave
Lov og praktiske løsninger Adfærd og ”plejer”… Samarbejde
Danskernes digitale bibliotek
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Danmarks Vejlederforening
sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen
Danskernes digitale bibliotek
Stine Reinholdt Hansen, Stig Toke Gissel og Morten Puck
Hovedformål: Sammenhæng
På vej mod en national læsestrategi for børn og unge - og en konference om strategien Møde i Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg,
Danskernes digitale bibliotek
Udvikling af centralbiblioteket
Opsamling Sæt borgerne reelt i centrum - Vær nysgerrige på, hvad der er vigtigt for borgeren - Brug det antropologiske blik Tag kompleksiteten alvorligt.
Sammenhængende digital brugerrejse - med anvendelse af borgerens data
Danskernes digitale bibliotek
Kompetencespillet Dialog om behovet for udvikling af kompetencer til fremtidens digitale arbejdsliv Velkommen til……. Fortæl hvem der er kommet med ideen.
Vejen til plejebolig - en sammenhængende digital brugerrejse
BPI – hvad er det?.
Danskernes digitale bibliotek
Danskernes digitale bibliotek
Præsentationens transcript:

Danskernes digitale bibliotek Juni 2019

HVAD ER DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK? DDB er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Kulturministeriet, som alle 98 kommuner er tilsluttet. DDB er sat i verden for at udvikle et stærkt fælles digitalt folkebibliotek – både lokalt og nationalt. Grundtanken er, at man ved at dele tekniske løsninger, indhold og data nationalt styrker det lokale. Gennem samarbejdet sætter DDB retningen for den gode digitale biblioteksoplevelse og udvikler de fælles digitale løsninger, som skal til. DDB er finansieret ligeligt mellem KL og staten – årligt ca. 34 mio. kr. Kommunerne bidrager ud fra følgende betalingsmodel: Bidraget til DDB basispakken i 2018 er 2,24 kr. pr. indbygger. Bidraget til DDB hjemmesidepakken i 2018 er 0,75 kr. pr. indbygger.

De danske folkebiblioteker DDB’S ORGANISATION Styregruppen 2 repræsentanter fra KL 2 repræsentanter fra Kulturministeriet Formanden fra DDB’s Koordinationsgruppe Koordinationsgruppen 7 bibliotekschefer fra folkebibliotekerne 1 bibliotekschef fra forskningsbibliotekerne 1 repræsentant fra Slots- og Kulturstyrelsen 2 repræsentanter fra KL Sekretariatet 16 medarbejdere 4 studentermed-arbejdere Indstationeringer fra folkebibliotekerne Faggrupper Knyttet til indkøb, formidling og infrastruktur. Fagpersoner fra folkebibliotekerne Arbejdsgrupper En fast prioriteringsgruppe er tilknyttet DDB CMS. Fagpersoner fra folkebibliotekerne De danske folkebiblioteker

FOLKEBIBLIOTEKERNES DIGITALE TILBUD TIL BORGERNE DDB administrerer, drifter og forhandler digitale bibliotekstilbud, der kommer det lokale folkebibliotek og borgerne til gavn. DDB CMS er bibliotekernes fælles hjemmesideplatform, som bliver vedligeholdt af DDB og videreudviklet i samarbejde med bibliotekerne. DDB CMS er et tilvalg til DDB basispakken. 81 bibliotekskommuner er pt tilmeldt. Appen ’Biblioteket’ er folke- bibliotekernes fælles app med indhold, der passer til det lokale bibliotek og med mulighed for lokal udbygning. DDB understøtter eReolen med forhandlinger af danske lydbøger og e-bøger. DDB driver Litteratursiden og Biblo. DDB driftsstøtter Biblioteksvagten, Bibzoom og eKurser.nu. DDB forhandler digitale licenser herunder: Engelske lydbøger og e-bøger Digitale magasiner Internationale tidsskrifter Streamingtjenester for koncerter Og mange flere...

FOLKEBIBLIOTEKERNES FÆLLES DIGITALE LØSNINGER DDB tilbyder folkebibliotekerne fælles digitale løsninger til håndtering af digitale ressourcer. DDB tilbyder nem adgang til administration af digitale licenser gennem et licenshåndteringssystem. DDB tilbyder statistik-løsninger, hvor folke- bibliotekerne kan trække statistik fra deres lokale hjemmesider og brugen af digitale licenser. Løsningerne giver et bedre beslutningsgrundlag for arbejdet med det digitale folkebibliotek. DDB tilbyder en platform for deling af artikler, vejledninger og andet redaktionelt indhold på tværs af folkebibliotekerne.

ET FÆLLES DIGITALT FOLKEBIBLIOTEK DDB arbejder for at skabe et stærkt fælles digitalt folkebibliotek - både nationalt og lokalt. Forhandling af fælles digitale licenser Drift og vedligehold af fælles digitale platforme til borgernes møde med folkebibliotekerne Forbedring af søgning på folkebibliotekernes fælles digitale platforme Adgangsstyring fx single sign-on på folkebibliotekernes fælles digitale platforme Administration af folkebibliotekernes materialedatabase og øvrig IT-infrastruktur Driftsstøtte til fælles digitale tjenester Projekttilskud til lokale udviklingsprojekter

HVILKEN ROLLE SPILLER DDB I BIBLIOTEKERNES DIGITALISERINGSPROCES? Fag-, forsknings- og uddannelses-bibliotekerne Dansk BiblioteksCenter (DBC) Folkeskoler Kultur Fælles biblioteks-system (FBS) DDB folkebiblioteker Borgerservice Fælles digitale tjenester Forlag Leverandører Øvrige Kommuner

” ” VISIONEN FOR ”DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK” En treårig vision for arbejdet med bibliotekernes fælles hjemmeside- og appløsning (2018-21) ” Bibliotekets styrke ligger i den brede varierede mængde af materialer sammenholdt med en rolle som kurator og inspirator. Den styrke skal brugerne opleve digitalt ved at få præsenteret relevant, personaliseret og kurateret indhold i et genkendeligt og samlende tilbud på tværs af tjenester og kanaler. ” I realiseringen af visionen arbejder DDB med fire fokusområder: Biblioteket som inspirator Biblioteket har en særlig plads i danskernes bevidsthed som en institution, der skyder vitaminer i livet i form af kuratering, perspektivering og inspiration. Det skal DDB CMS og appen Biblioteket favne. Kobling mellem bruger og indhold Det enkelte materiale og indhold skal stå i centrum. Det skal være tydeligt hvilke låneformer, der er tilgængelige på tværs af tjenesterne, og det skal være nemt at tilgå de låneformer direkte fra DDB CMS og appen Biblioteket. Tværgående søgning En søgning i både DDB CMS og i appen Biblioteket skal fungere, inspirere og vise det store udbud – også på tværs af bibliotekets andre tjenester. Troværdig personalisering Personalisering og inspiration skal ske med udgangspunkt i brugerens aktive valg som søgning og lån, og personlige data skabt inden for biblioteksuniverset.

VISIONEN FOR ”DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK” Projektskitser og handleplan for realisering af visionen for bibliotekernes fælles hjemmeside- og appløsning 2018 - 2021 A: Biblioteket som inspirator A1: Forbedring af BPI-servicen B1: Start brugerrejsen tidligere B2: Hjælp brugeren i søgeøjeblikket B: Tværgående søgning B3: Lokal søgning i den nationale samling? B4: Visning af søgeresultatet C: Kobling mellem bruger og indhold C1: Single sign-on C2: Læs, lyt og se direkte D1: Tværgående brugerprofil D: troværdig personalisering D2: Konsolidering og udvikling af personalisering