DNA, Kromosomer og Celledelinger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cellecyklus G1: Vækstfase, hvor der dannes proteiner
Advertisements

Myastenia gravis.
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Ukønnet formering – dvs. uden sæd og æg.
Vejret Vandet i luften.
Hormonel cellekommunikation
DNA Og Kromosomer.
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Vigtige begreber i naturfag
Kloning.
Evolution.
Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Hvad er mikroorganismer?
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Økologi.
Mutationer.
EVOLUTIONS-teori Tom Sillesen
SSA-KURSUS I NATURFAG, SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN, SILKEBORG
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Cellecyklus Mitose Profase 30 min - 2 timer 5-10 min 20 min - 50 år
Anatomi & Fysiologi III Celledeling og Vævslære
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Lektion 1: Introduktion
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
mitose og meiose - skematisk
Fedt, protein og kulhydrater
Mitose Mitosen danner grundlag for vækst og vedligeholdelse af flercellede organismer.
Evolutionens historie
PROTEINSYNTESE.
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Cellen, DNA, celledeling og muskler
Fordøjelsessystemet.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Celledelinger Mitose = Almindelige cellers deling Meiose =
Kulhydrater og dannelse af ATP
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
DNA molekylet Watson and Crick, Foto: Antony Barrington Brown.
Gads Forlag, ©Toverud Endotoksin Cellevæg Cellevæg Proteoglykan Celle-
Figur 2.14 Mitose (almindelig celledeling).
Genetik 2017 Dyrekroppen er opbygget af celler med meget forskellig udseende og funktion. De danner tilsammen en organisme som er kendetegnet ved den pågældende.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
KROPPENS FORSVAR.
Hemmeligheden bag arvelighed
Bakterier Dyr, planter og natur.
Tema 1: Arktis s , 154 nederst -155øverst, 203, , Kilde:
Biologi på Bjergsnæsskolen
DNA, mitose og meiose.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
VIRUS.
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Mitose og meiose Celledeling.
Generel teori om Praktisk husdyravl Grundforløb
Gentest.
Genetik.
Præsentationens transcript:

DNA, Kromosomer og Celledelinger Arvemateriale, almindelig celledeling, kønscelledeling Motivation for læring: Forstå hvad der ligger bagved avlsarbejde. Senere får vi mere praktisk avl. Genetik er et spændende område, fordi det fortæller noget om hvad der sker inde i kroppen – i vores celler. Genetik betyder arvelighedslære. Det vi ser når vi ser på hinanden er hvad vores gener har udtrykt i kombination med miljøet. De gener vi udtrykker kaldes også genotypen og det vi ser kaldes fænotypen. Der findes en lille ligning som hedder genotype + miljø = fænotype. Altså de gener vi udtrykker på miljøet (nu og tidligere) = med det vi ser. Giv eksempler på det vi ser. Det vi skal lære mere om nu er gener. Senere kommer I til at lære mere omkring hvad gener koder for og afslutningsvis kommer vi til at lære noget om hvordan genetik bruges i praktisk avl. Det vi skal have i dag er noget baggrunds information for at forstå hvorfor gener gør som de gør.

Genopfriskning af cellens opbygning CELLESLIM: cytoplasma, en tykt flydende væske fyldt med nærringsstoffer og organeller (enheder i cellen) LYSOSOMER: Blærer der indeholder enzymer (slippes løs når cellen dør og nedbryder cellen/modner kød), RIBOSOMER: Cellens køkken. Danner proteiner. Ligner små kort i elektron mikroskop. ENDOPLASMATISK RETIKULUM: Cellens ovn i køkkenet: Modner (bager) og Leder proteiner ud af cellen. GOLGI: Leder overskydende væske ud af cellen. CELLEMEMBRANEN: Dobbelt lag fedtstof og proteiner. Transport proteiner, som kanal for stoffer, der ellers ikke kan trænge i gennem. CELLEKERNEN: Omgivet af kerne membran. Her findes kromosomer, som er opbygget af stoffet DNA. Kromosomerne er arvematerialet, som har opskriften på alle de proteiner og enzymer, som kroppen skal bruge. MITOKONDRIER: Cellens kraftværk med vigtige enzymer til forbrændingsprocessen (ånding) af sukker, som lagers som kemisk energi (ATP) til senere brug. Findes rigtig mange af i muskel og hjerneceler.

Hvad er DNA? – og hvor findes det? DNA er bærer af den arvelige information (arvemateriale) DNA findes i cellens kerne DNA er bærer af den arvelige information. Man kan også kalde det cellen eller individets arvemateriale. Hvad mener jeg med individet? Person eller dyr.

Opbygning af DNA Dobbelt helix (dobbelt spiral) ”backbone” (rygrad) Fosfat Sukker nucleotider A (adenin) T (thymin) C (cytosin) G (guanin) Basepar A/T C/G I kommer til at få dette igen, når I får om proteinsyntesen.

To tørklæder snos, så det ses, at hvis man bliver ved med at sno dem om hinanden, så ruller de sammen. (som en DNA streng der ruller sig op til et kromosom)

Kromosomer Mink har kromosom 15 par Af dem er 14 par autosomale kromosomer 1 par er kønskromosomer Alle celler i kroppen bærer DNA og har 46 kromosomer (menneske) Kønsceller har 23 kromosomer, sådan så afkommet får 46 kromosomer, når æg og sædcelle smelter sammen. Homologe kromosomer er kromosomer der koder for den samme information fx farve på hårlag. Kan de to homologe kromosomer kode for hver deres hårfarve. Forklaring følger på næste slide

Mitose vs. meiose Mitose er almindelig celledeling, bruges af kroppen til at danne nye celler efterhånden som gamle celler skal udskiftes pga. alderdom eller til at vokse altså unge dyr der skal blive større eller dem der bliver federe ;-). Meiose er kønscelle deling og bruges til at danne æg og sædceller. Der er kun én type celler i kroppen som ikke deler sig og det er hjerne og nerveceller. Dvs. der bliver kun færre og færre.

Mitose og Meiose Mitose er almindelig celledeling, bruges af kroppen til at danne nye celler efterhånden som gamle celler skal udskiftes pga. alderdom eller til at vokse altså unge dyr der skal blive større eller dem der bliver federe ;-). Meiose er kønscelle deling og bruges til at danne æg og sædceller. Der er kun en type celler i kroppen som ikke deler sig og det er hjerne og nerveceller.

Almindelig deling af celler Mitose Fordobler celle antal (En celle bliver til to) Kort fortalt Kromosomer fordobles Kromosomer deles på midten (centriolen) Cellen deles i to og er tro kopier af hinanden Mitose bruges som sagt til at udskifte slidte celler eller til at individet kan vokse. Gå mere i detaljen på tavlen

Dobbelt antal kromosomer Her ses Profase: Dobbelt antal kromosomer, kernemembranen opløses, Centrioler bevæger sig til hver side (der dannes poler) Før profase er Interfase: Vækst og proteinsyntese medfører at cellen for det dobbelte antal kromosomer (4n). Fra youtube: mitosis af graig savage

Kromosomer bevæger sig til midten Metafaxe. Trådene holder i kromatiderne

Kromosomernes søster kromatider trækkes fra hinanden Anafase: Søster kromatiderne trækkes mod polerne (centriolerne) i telomer trådene. (KARYKINESIS)

Kromatid den ene halvdel af et kromosom, som det ses, når cellen er i deling . Kromosomet består her af to identiske søsterkromatider Før celledelingen begynder, fordobles (replikeres) det enkelte kromosom, således at de to søsterkromatider er genetisk helt identiske. Ved afslutningen af celledelingen føres de to søsterkromatider til hver sin dattercelle,

Der dannes nye kerne membraner, men der er stadig kun en celle (4n) Telofase

Mitose Til sidst skilles cellen, så de to kerner får hver deres celle Processen hvorved cellen skilles kaldes cytokinese

Kønscelle deling =meiose Der kommer 4 celler ud af en meiose Kort fortalt: Består af 2 delinger 1) Homologe kromosomer overkrydser (udveksling af genmateriale), så afkom ikke bliver en tro kopi af deres forældre. 2) 2. deling minder om mitosen Meiosen bruges som sagt til at danne kønsceller dvs ægceller eller sædceller. Det er kun i disse celler der sker meiose. Det vigtige for kønsceller er at der er halvt så mange kromosomer som almindelige celler, så det foster der dannes ud fra de to celler får det normale antal kromosomer. Hos planter er kønscellerne støvfang (hunkøn) og pollen (hankøn). Gå mere i detaljen på tavlen

Eksempler på kromosom antal hos forskellige dyrearter Mink Spolorm Bananflue Sommerfugl Kvæg Svin Hest Får Ged Hund Menneske Chimpanse 30 2 8 224 60 38 64 54 78 46 48

Meiose Meiosen bruges som sagt til at danne kønsceller dvs ægceller eller sædceller. Det er kun i disse celler der sker meiose. Det vigtige for kønsceller er at der er halvt så mange kromosomer som almindelige celler, så det foster der dannes ud fra de to celler får det normale antal kromosomer.

Homologe kromosomer Homologe kromosomer er kromosomer der koder for den samme information fx farve på hårlag. Kan de to homologe kromosomer kode for hver deres hårfarve?