Befolkning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Transitionsmodellen og virkeligheden
Advertisements

Klima.
Befolkning Hvorfor får man mange børn i nogle lande og få i andre lande? Hvad betyder det for et land, at der er så mange overvægt af gamle og overvægt.
Befolkningsvæksten i et land, definition
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Urban Farming fra Babylons hængende haver til moderne farm scrabers
Kap. 14: Ufordringer og l ø sninger for den offentlige velf æ rdsservice Udfordringer L ø sninger Finansiering af Sundhedsv æ senet (SHV) Diskussion Sp.
Vejledning til Demografi Om hvordan du beskriver og analyserer befolkningsdiagrammer / - kurver.
Historien om kartoflen Vi tror, at kartoflen er noget typisk dansk – det er den også blevet, men den stammer fra sydamerika. Her har den været dyrket i.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Livets Ord September 2015 "Du skal elske din næste som dig selv" (Mark 12, 31).
Island. * Om Island  Rejsen til Island  Landets Klima  Landets Dyreliv  Landets Planteliv  Beliggenhed  Landets Byer  Tradition  Seværdigheder.
Informationsmøde Ved Ditte Amstrup. Hvad skal vi tale om?  Kort om Lærernes Pension  Indbetalingen  Alderspension, herunder selvbetjening  Pensionsinfo.
Lolland Kommunes udfordringer. Udfordring 1: Faldende indtægter.
Ådalens Skole Innovative legeplads og LAR projekt Mellemtrinnet.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Fokus på handicappedes beskæftigelse Handicapkonference 22. november 2007.
Talent og kompetencer i verdensklasse Seminar den 23. juni 2011 om vækst og beskæftigelse i Østdanmark v/direktør Joost Nielsen, Regional Udvikling.
Råd til gode oplevelser… AKM generalforsamling 2015/2016 Business tjek 2015 v. Jesper Kjelde.
Båd flygtninge. Hvem er bådflygtninge i vor tid? Der er mennesker fra mange steder, f.eks. hvor der har været borgerkrig eller krig. Der er også folk.
Globale fødevareproblematik
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Hvordan løser vi klimaproblemet
Social Mobilitet Er der et problem?.
Bjarke Wiegand Erhvervsredaktør, Mandag Morgen
Hallo …..Anybody out there …..?
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Børns levevilkår Hvert 10. barn i Danmark er udsat for en eller flere former for omsorgssvigt såsom vold, seksuelle overgreb, alkohol- eller stofmisbrug.
Befolkning og bæredygtighed
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
Naturlige og menneskeskabte
Forandringer i kommunerne
SPØGELSESHUSET OG KIRKEGÅRDEN
Noter til Klimatologi otto.
Pårørendeundervisning: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Befolkningsudvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune
SAB og byggeriet - muligheder og barrierer
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Lægge Procent til eller trække procent fra
Danmarks befolkning og sundhed
Statistik, bøder m.m..
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
Køreteknik.
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Statistik, bøder m.m..
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Rig og fattig Hvornår er man fattig?
Klima under forandring
Global opvarmning – hvad rager det os ?.
RAR Fyns indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Fyn – august 2018.
SUCCES MED SALG 1.
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Vision 2050 er vejen til vækst
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Verden 2030 Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi
Koordinatsystem.
Noter til Klimatologi otto.
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Demografisk udfordring – Hele landet størstedelen er i kommunerne
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt
Ambassadør for udsatte børn og unge
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Præsentationens transcript:

Befolkning

Bangladesh

Bangladesh Danmark Befolkning: 163 mio 5,6 mio Areal: 144.000 km2 43.000 km2 Indb/km2: 1000 128 Forventet levealder 69 år 79 år Ekstrem fattigdom 43,7% - Spædbørnsdødelighed 31 promille 3 promille Analfabetisme 38,5% 0% BNP/indb. 1.212 $ 52.002 $

Befolkningssammensætning

sommermonsun På grund af jordoverfladens opvarmning om sommeren, skabes et lavtryk over land. Det får den fugtige luft fra havet til at trække ind over land. Undervejs løftes den til vejr og afkøles. Ved afkøling omdannes vanddampene til nedbør. En nedbør, der ofte falder i meget store mængder

Den onde cirkel Stor befolkning og voksende befolkningstal Flere mennesker kæmper om den samme jord Oversvømmelser af landbrugsjorden medfører sult og sygdomme Befolkningen bliver fattigere Klimaet bliver endnu mere ekstremt i fremtiden Kopiark 4.1

Befolkningsudvikling Verdens samlede befolkningstal er på 7.475.108.072 (i går kl. 16.21) - nu For 40 år siden var vi omkring det halve antal mennesker på jorden I nogle lande vokser befolkningen hastigt, i nogle langsomt og i nogle falder den Nordafrika – befolkningen vokser med 2,5% om året (fordoblingstid på 25 år) Rusland – befolkningen falder med 0.5% om året (70.000 færre russere hvert år) Når man skal vurdere et lands befolkningsudvikling, ser man på flere faktorer: Fødselsrate (antal levendefødte børn per 1000 indbyggere) Spædbørnsdødelighed ( antal døde per 1000 fødte inden for det første leveår) Forventet levealder ( I Danmark 79 år – i Somalia 51 år) Gennemsnitligt antal børn per kvinde ( I Danmark 1,7 – I Somalia 6,2)

folketællinger I Danmark skete den første folketælling i 1769, og dengang havde landet 800.000 indbyggere I slutningen af 1960’erne indførte vi i Danmark Det Centrale Personregister Det er vigtigt at vide hvor mange personer der findes i et land, hvis man f.eks. Skal opkræve skatter (Lukas-evangeliet – alverden skulle skrives i mandtal) Kopiark 4.2

Folk er ikke fattige, fordi de får mange børn Folk er ikke fattige, fordi de får mange børn. Folk er får mange børn, fordi de er fattige. Lav uddannelsesniveau Høj spædbørnsdødelighed Kort levealder Dårlig økonomi Alle disse faktorer er medvirkende til, at folk er nødt til at få mange børn, så nogle kan forsørge dem, når de bliver gamle Danmark har også været der for bare få år siden (læs fanen side 75 i geos1)

Demografisk transition = befolkningsovergang Trin 1 – der fødes mange børn, men mange dør i en tidlig alder Høj fødselsrate (over 30) Høj dødsrate (over 30) Mange spædbørn dør – indbyggerne er fattige og sårbare overfor sygdoms-epidemier Befolkningstallet er nogenlunde stabilt

Demografisk transition Trin 2. dødsraten begynder at falde pga langsomt forbedrede levevilkår og bedre lægekundskaber Fødselsraten er stadig høj og derfor er der stor befolkningstilvækst

Demografisk transition 3. trin. Fødselsraten begynder langsomt at falde. Levevilkårene er bedre og spædbørnsdødeligheden falder. Derfor behøver man ikke sætte så mange børn i verden for at sikre sin alderdom. Landbruget mekaniseres, så man skal ikke bruge så mange ansatte. Familierne flytter ind til byerne og får arbejde på fabrikkerne. Her har man ikke brug for børnenes arbejdskraft og lejlighederne er ikke så store, at de kan rumme mange børn. Den samlede befolkningstal stiger mindre nu

Demografisk transition Trin 4: både fødsels- og dødsraten har lagt sig på en lang lavere niveau end i rin 1. Begge ligger omkring 10-15 promille Befolkningsvæksten er fladet ud . Nogle lande er den endda negativ Lav stamtræ