Fødevareproduktion naturgrundlaget.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Build a Village projektet Modellandsbyen Mtalimanja Madisi, Malawi Tekst og billeder: Marcus Westberg.
Urban Farming fra Babylons hængende haver til moderne farm scrabers
-The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FN’s fødevare – og landbrugsorganisation)
Globalisering Rige og fattige lande
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Fedt, protein og kulhydrater
Regnskoven i Sydamerika
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Erhvervsgeografi og Globalisering Om arbejdsdeling mellem hovederhvervene og international arbejdsdeling Af Otto Erhvervsfordeling i alle lande Erhvervsfordeling.
Inspiration om fremtidig N-regulering Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Inspirationsmøde den
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Konflikt mellem rent vand og landbrugets produktion - Økologi som en mulighed Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Gymnasiebesøgsdag.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Globale fødevareproblematik
Globale fødevareproblematik
Erhvervsgeografi og Globalisering
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
URS-møde Mandag d. 25/ Emne:
Hallo …..Anybody out there …..?
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Fotosyntese Fokus på energi
Biodiversitet er jordens naturlige kapital
Podning af lupin – hvor meget betyder det?
Forsøg med fokus på udnyttelsen af næringsstoffer i handelsgødning
Planteværn DK Original eller Kopi
Udvikling i kvælstofudledning
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Global opvarmning Noter.
Oversigt over metoder til fastsættelse af kvælstofbehov på markniveau
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Morgenmåltid Mellemmåltid
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Arbejdspakke 1.
- og næringsdeklarationer
Program for dagen Gennemgang af mål. De næste dage. Hvad er miljø.
Direkte støtte 2018 Landbrugsseminar 2018
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Daka Denmark A/S Hvorledes genanvendelsen af fosfor skubbes i gang
Kaliumtal og kaliumbalancer som redskaber i planteproduktionen
Anatomi Lever, nyrer.
Slambehandling Udfældning af slam Ved sedimentation
/ Miljøstyrelsen / Titel på præsentation
Erhvervsgeografi og Globalisering
Drift og rensningsteknologier Alfred Jokumsen, DTU Aqua
Økologi.
Repetition, udvalgte slides
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Miljøvenligt køkken El – vand – affald ZEINAB, JANVIER OG GITTE.
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Vision 2050 er vejen til vækst
Økologiske sammenhænge
GØDNING og grundstoffer
Befolkning.
Michael Brockenhuus-Schack, Formand for Landbrug & Fødevarer
Bestemmelse af markens økonomisk optimale kvælstofbehov
Emne: Produktion (med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget)
Quiz om Colombia Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
Erhvervsgeografi og Globalisering
Er biogasanlæg en del af problemet eller løsningen på regionalt fosforoverskud? Torkild Birkmose, SEGES.
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Efterafgrøder - arter og såtidspunkt
En by i Rusland Линне Фромм-Кристиансен.
Biologi, geografi og kemi på HF
Hanne Lakkenborg Kristensen
CO2-tiltag her og nu En Grøn Trans- portpolitik
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Præsentationens transcript:

Fødevareproduktion naturgrundlaget

Etiopien ved Afrikas Horn 90 mio indbyggere 12 mio af dem får ikke nok føde Masser af regn og gode dyrkningsforhold i højlandet Tørke i lavlandet Flere borgerkrige i landet BNP 619 $/indb – DK 52.000 Børnedødelighed 59 ud af 1000 – DK 4 Forventet levealder 60 år – DK 79 år Analfabetisme 51% HDI-placering 0,448 – DK 0,925 43% arbejder indenfor tertiære erhverv

Underernæring verdensdele Lande klimabælte

FAO (Food and Agriculture Organization) Formål: at skaffe mad til alle folk på Jorden Arbejdet ligger i udviklingslandene med støtte og rådgivning omkring landbrug, skovbrug og fiskeri

Jordens indhold af næringsstoffer Dansk muldjord – kun ca 12.000 år gammel. Indeholder en stor mængde organisk materiale (et stort antal plantenæringsstoffer, som gradvis kan frigives til planterne) Tropisk rødjord – dannet for mange mio år siden. Næringsstoffer er vasket ud af jorden. Tilbage i jorden bliver der aluminium- og jernforbindelser, der sammen med luftens oxygen danner stoffet jerndioxid (rust) Regnskoven kan gro på den næringsfattige jord, da regnskoven er et lukket system, som selv indeholder næringsstofferne

regnskoven

Forudsætning for fødevareproduktion NPK-gødning og vand Nitrogen (kvælstof) – findes både i luften og i jorden Fosfor (phosphor) – findes kun i begrænsede mængder og kan opbruges Kalium – meget almindelig i naturen, indgår i et utal af forbindelser vand

Aralsøen

Landbrug Subsistenslandbrug (selvforsynende – formål at skaffe mad til bonden og hans familie) Markedsorienteret landbrug (højtspecialiserede – producerer typisk kun én vare – afhængig af udveksling med omgivelserne) Intensivt landbrug (formål at få så stort og godt udbytte af jorden som muligt - forskning i nye afgrøder og bedre fodermetoder til husdyrene, veluddannede landmænd og forarbejdning af jorden med dræn, gødning, pesticider) Ekstensivt landbrug (ikke nødvendigt at udvikle – man inddrager bare mere dyrkningsjord i stedet)

Fiskeri – en global handelsvare Fiskekvoter – fastsætter hvor mange tons af en bestemt fiskeart en dansk fisker må fange Trawl og not Konsumfisk Industrifisk

Dambrug og havbrug Ørred Laks Østers

Bæredygtig udvikling Brundtland-rapporten 1987 (Udviklingen på jorden må ikke gå ud over de fremtidige generationer) Selv om man bliver 2 mia flere mennesker om 50 år, så skal de have de samme muligheder, som vi har i dag = mad og råstoffer nok til alle Fattige lande spiser flest vegetabilske produkter og rige lande spiser i højere grad animalske produkter. I takt med øget velstand, vil der blive mere efterspørgsel på animalske produkter Transport af fødevarerne frem for lokalt fremstillede produkter

Skovlandbrug (agro-forestry)

Sukker som eksempel Toldmure Politiske aftaler og lokale konflikter Støtteordninger

Mad i fremtiden Den grønne revolution (hvede, majs og ris-produktion udvikles med kunstgødning, sprøjtemidler og kunstvanding) Forædling (strålængde, søer, malkekøer) GM-afgrøder (genmodificerede afgrøder) - Kina, USA og Indien Landbrugsarealet udvides vertikalt 1961: 0,42 ha per person i verden 2050: 0,15 ha per person i verden