Oplæsningens byggeklodser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
Advertisements

Læseteori på femten minutter
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Den oversete lyd - ? Dorthe Carlsen 28. september 2011
Læringsstile og lektier
”Hr. Altmuligmand” af Lea Bodzioch Talelærer/neurologopæd
Opgaver og svarark – til individuel brug
De sidste undervisningstimer
LæseUdviklingsSkemaet
E-case eksamen En unik eksamensform Du laver et PowerPointshow
En mulig scenografisk metode
Sprogtilegnelse i teori og praksis
Fysioterapiens fremtid  Fremtiden er et spil I selv skal spille  Medspillere er også modspillere  I er selv jeres egen med- og modspiller  Den profession.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Velkommen.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Folkeskolens afgangsprøve
Forældre- og fødselsforberedelse
Reklamer Reklametyper.
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
Seksualpolitik.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
- et forsøg på en analyse
Læs og skriv webtekster Digital formidling af offentlig borgerservice, kursusnr
Dramaturgi Det her fag er jo ikke et decideret filmkursus, men uanset hvilke produktioner I kommer til at lave, så kan det være godt at vide noget om dramaturgi.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Skoleparathed Sunds skole.
Sørg for at skriften er stor nok – minimum str. 28 Brug den samme skrifttype igennem hele præsentationen – Flere skrifttyper i samme præsentation forvirrer.
Vælg et flaskepost tema. Flaskepost nr.: Tema :________________________________________ Skriv 3 ord: ______________________ ________________________ ____________________.
Mundtlige oplæg Talepapir Helene Qvistgaard Roskilde Katedralskole.
Læsning.
Erik Skammelsøn.
Lektion 2. Netsprog Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Dagens program Kommunikationssituationen At skrive til nettet Pause.
Indhold Hvad er Actio? Mundtlig fremførsel af talen Svært at beskrive og systematisere Artikulation Tempo og Pausering Styrke Melodik Klang
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Tekstens byggeklodser
Dagsorden Ekspertgruppe – fortæller. Catwalk – højtlæsning.
Novelleskrivning Hvad er vigtigt?
Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 3: Den analyserende skrivemåde.
569 – Her, mens alt er stille 1, S1 Her, mens alt er stille, bier jeg på dig, Herre, om du ville tale nu til mig.
Øvelse. Den gode artikel Øvelsen går ud på at skrive en fiktiv nyhed til jeres lokale hjemmeside. Nyheden handler om årets juletræsfest i afdelingen Lejerhaven.
MUNDTLIG FREMLÆGGELSE De fem arbejdsfaser. Forberedelse Hvordan forbereder man en mundtlig fremlæggelse? Når du skal fremlægge et fagligt indhold for.
Den Sociale Højskole/ Introduktionsdag ©Visionpool Aps Spilleregler i en god gruppe Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008.
Tilgang III – synlighed i lokalsamfundet Overvejelse: - Kan man se at der er en FDF-kreds? - Og... Hvad vil en tilfældig person, man møder på benzintanken,
Præsentationsteknik Hvorfor skal I lære præsentationsteknik? Hvad kan I bruge det til i hverdagen? Det med præsentationer, er det ikke bare noget man kan.
Oplæsningens byggeklodser. Oplæsning Publikum skal kunne høre din oplevelse og forståelse af teksten, når du læser op. Dette kan du træne ved at gøre.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
SRO SKRIV!.
Retningslinier for din præsentation
Læsestrategier læseforståelse Skrive- og lyttestrategier
“Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile” (Matt 11,28). Livets Ord Juli 2017.
Verbal kommunikation Ord og samtale
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur
Ledelse er ikke kun det talte sprog
Pressekursus Silkeborg den 11. oktober 2017.
Livets Ord December 2017.
Ansøgning for dummies.
Badmintonsportens hjælpetrænerkursus 1
Introsidernes betydning
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Velkommen til PowerPoint
Arbejd effektivt og præcist
Meningsskabelse som relationskompetence
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
- og hvordan du undgår dem…
Præsentationens transcript:

Oplæsningens byggeklodser

Oplæsning Publikum skal kunne høre din oplevelse og forståelse af teksten, når du læser op. Dette kan du træne ved at gøre brug af oplæsningens “byggeklodser”.

Oplæsningens byggeklodser En god oplæsning gør brug af fem byggeklodser, som tilsammen giver din oplæsning et personligt udtryk: Tempo Pause Tryk/betoning Styrke Toneleje

Tempo Tempo betyder, om du taler hurtigt eller langsomt. Du kan lade tempoet stige i dramatiske tekstafsnit (fx når personerne i teksterne bliver overraksede, forskrækkede, ulykkelige) ved konfliktoptrapning ved handlingens klimaks (højdepunkt) eller du kan lade tempoet falde i afsnit med personernes eftertanke ved personbeskrivelser ved miljø- og naturbeskrivelser

Pause Pause betyder at gøre et ophold i sætningen Hold pause i sætningen, når det fremmer forståelsen for tilhørerne der sker noget nyt du vil skabe spænding hos dine tilhørere.

Gode råd om pauser Hold en kort pause før et spændingsmoment. (Det skaber forventning hos publikum). mellem hele sætninger. (Det fremmer tilhørernes forståelse). efter et vigtigt ord, en vigtig pointe eller en vigtig begivenhed. (Det giver publikum tid til eftertanke). Hold en lang pause mellem hvert afsnit i en tekst. (Det viser, at der sker noget nyt). Bemærk: Inden for den enkelte sætning skal der ikke automatisk være pause foran (grammatisk) komma.

Tryk/betoning Tryk/betoning betyder, at man fremhæver de vigtigste ord i en sætning. Der lægges fx tryk på vigtige ord ord, du vil fremhæve frem for andre

Gode råd om tryk/betoning Husk at forskelligt tryk i en sætning giver forskellig betydning. Eksempel: Cecilie fra håndboldklubben møder i klubhuset klokken 18.00 om mandagen. Prøv at lægge tryk på de forskellige understregede ord i sætningen. Hvorfor ændrer sætningen betydning?

Udtale Udtale: Alle ord skal udtales tydeligt og klart. Udtalen skal være forståelig tydelig, især ved navne, tal og citater med talesprogets udtale.

Styrke Stemmestyrke handler om, hvorvidt du taler højt eller lavt. Det er vigtigt at variere stemmestyrken efter tekstens betydning. Tal højt i et stort lokale med mange tilhørere for at fremhæve en begivenheds betydning Tal lavt for at understrege vigtige ord/begivenheder. (Det skaber opmærksomhed).

Toneleje Toneleje betyder, om du taler med dyb stemme (lave toner) eller med lys stemme (høje toner). Et varieret toneleje kan anvendes til at gengive en stemning tegne persontyper skabe opmærksomhed skabe indlevelse (identifikation) hos publikum.

Gode råd om toneleje En dyb stemme kan Angive en mørk og dyster stemning Fremhæve noget vigtigt (derved “tvinger” du dine tilhørere til at skærpe opmærksomheden). En mande- eller drengestemme i replikker. En lys stemme kan Skabe en munter og humoristisk atmosfære Gengive en kvinde- eller pigestemme i replikker. Det er vigtigt at skifte mellem et dybt og et lyst toneleje for at skabe liv i din oplæsning.

Den gode oplæsning Den gode oplæsning er: Flydende (velforberedt med forståelse af tekstens indhold). Forståelig (med klar og tydelig udtale). Fortolkende (viser kendskab til teksten og dens grundstemning).