MUDP handlingsplan for december 2017

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Udfordringer og løsninger – Hvordan skal Danmark agere politisk ift
Ideer og samarbejdsmuligheder fra vandsektoren. Rapport fra temadagen:”Vand – fremtidens strategiske ressource” Eigtveds Pakhus 28. september 2005 Forskningsplatformen.
Kan Netværkstedet drives som socialøkonomisk virksomhed?
Fundraising Jakob Ugelvig Christiansen
Christian Bruhn Rieper Kontorchef Fornyelsesfondens sekretariat
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto I nstrumenter til at.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Ressourcestrategi Rethink.
Nogle foreløbige resultater fra evaluering af Miljøstyrelsen Miljøteknologiske handlingsplaner V/Stefan Brendstrup, partner, ph.d. Partnerskabsmøde - Innovativ.
GRUNDFOS BIOBOOSTER Nye perspektiver for bæredygtig spildevandshåndtering i et samarbejde mellem Viborg kommune og Grundfos 25. maj 2010 Bent Skovgaard,
Hører byplanlægning og eksport sammen?
Fornyelsesfonden Ved Lars Monrad Gylling, adm. direktør KMD A/S, bestyrelsesmedlem i Dansk Erhverv og formand for IT-Branchen Præsentation af dig selv!
NordDanmarks EU-kontor ”Lokale visioner – Internationalt samarbejde”
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Fremtidige muligheder for boligejere og virksomheder for at udtræde af kloakopland Vibeke Plesner, Naturstyrelsen.
Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Procesindustrien - Klimakommissionen og teknologiudvikling Hans Jürgen Stehr sekretariatschef.
Fornyelsesfonden - muligheder for offentlig funding
gør innovative idéer til succesfulde virksomheder
Energi på Tværs Workshop den 31. marts 2014 Velkomst ved vicedirektør Kristian Johnsen.
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
E-handel og FM Program: Kl Introduktion
Stedet som indgang til digital forvaltning
Dagens program og forløb
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET 28.marts 2012 Horizon 2020 EU’s rammeprogram for forskning og innovation Anja Skjoldborg.
Introduktion tirsdag den Per Christensen Lektor Vismand.
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Vision og Strategi for Forslag Vision og Strategi for Vision og indsatser i strategi.
Informationsmøde om fyrtårnsprojekter under Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program - MUDP 2015 Frontpage København den 11. august 2015 Lotte.
Miljøtilsyn og erhvervsservice i Albertslund v/ Birgitte Larsen.
Iværksætteri Socialøkonomisk virksomhed Erfaringer & potentialer Fælles Fynsk Beskæftigelsesforum.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Fagpilotordningen et jobrettet redskab til unge under 30 år med en erhvervsuddannelse Kontorchef Kirsten Thomsen.
Gitter- og hjælpelinjer For at se gitter- og hjælpelinjer 1. Klik på Vis 2. Vælg Gitterlinjer og/eller Hjælpelinjer Tip: Alt + F9 for hurtig visning af.
RTI’s innovationsindsats Et innovationskonsortium er: Et samarbejde mellem mindst 2 virksomheder, en forskningsinstitution og en almennyttig rådgivningspart.
Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver Direktør Flemming Nielsen Friluftsrådet - den 28. april
ATV temamøde Den Danske Fødevaresektor – globale og fremtidige muligheder 10. december 2012 Flemming Nør-Pedersen Direktør, Landbrug & Fødevarer.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
GUDP bestyrelsens virke v/ Director Grith Mortensen Arla Foods, Arla Strategic Innovation Centre, Ingredients & Milk Science Informationsmøde 19. august.
Organisationsændring, lægefagligt bivirkningsnetværk og strategi Afdeling for Forbrugersikkerhed En afdeling i Lægemiddelstyrelsen.
Gas i transport: element i roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Temamøde om gas i transport, 9. oktober 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef,
GUDP INFORMATIONSMØDE 19. AUGUST 2015 Grønt Udviklings- og Demonstrations Program.
Tværfaglig udvikling, klimatilpasning, økonomi og grøn vækst.
Tilskud til fremme af grøn teknologi April 2013 Michael Rasmussen.
Tilskud til partnerskaber Informationsmøde 19. september 2016 Renato Ezban Energistyrelsen.
MUDP handlingsplan for 2017
Energieffektive og Intelligente Bygninger –
MUDP handlingsplan for 2017
MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
FRA IDÉER TIL RESULTATER
MUDP handlingsplan for december 2017
Investering i efterværn
MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram
Gode råd om ansøgning til MUDP 2018
Digitalisering i den offentlige sektor
Jenny Braat, adm. direktør for Danske Maritime
Regionens tilstand S . Udviklingsdirektør Kim Kofod Hansen, Erhvervsudviklingsdøgnet 2017, Aarhus
MUDP handlingsplan for december 2017
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
VIGTIGSTE RESULTATER SAMHØRIGHEDSPOLITIK FORDELE FOR BORGERNE VIGTIGSTE RESULTATER
MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram
§ 18-teamet Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling
Overordnet beskrivelse af initiativ Verdensmål-nummer
MUDP handlingsplan for december 2017
Organic RDD 5 Det nye økologiske forsknings-, udviklings- og demonstrationssprogram
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Præsentationens transcript:

MUDP handlingsplan for 2018 6. december 2017

INTRODUKTION Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2018. MUDP skal ifølge lov nr. 130 af 10. februar 2015 fremme udvikling og anvendelse af miljøeffektive løsninger på prioriterede miljøudfordringer og understøtte vækst og beskæftigelse. MUDP handlingsplanen for 2018 har ophæng i bestyrelsens strategi for MUDP 2015-2019. Således skal handlingsplanen for 2018 bidrage til opfyldelse af bestyrelsens vision om at ”En lang række virksomheder har udviklet og demonstreret nye og effektive miljøteknologiske løsninger, som styrker en bæredygtig udvikling, fremmer ressourceeffektivitet, vækst og nye arbejdspladser i Danmark samt eksport af dansk miljøteknologi ”. Handlingsplanen er godkendt af miljø- og fødevareministeren den 6.12.2017.

MUDP SIGTELINJER Bestyrelsen lægger særlig vægt på, at MUDP: fremmer bæredygtighed og ressourceeffektivitet: MUDP skal fremme udvikling og demonstration af bæredygtige teknologiske løsninger, der sikrer effektiv ressourceudnyttelse og håndterer natur- og miljøudfordringer i Danmark og globalt. sikrer konkurrencedygtige løsninger: MUDP skal have fokus på, at små og store virksomheder får de bedste muligheder for at være på forkant med teknologiske løsninger på fremtidens miljøudfordringer, så de bidrager med en positiv og målbar effekt for eksport, vækst og beskæftigelse i Danmark. har en afbalanceret risikoprofil: MUDP skal fremme danske styrkepositioner og nye teknologiske udviklingsområder ved både at støtte projekter med betydelig teknologisk og/eller markedsmæssig risiko og projekter, hvor der er større sikkerhed for, at projekter resulterer i udvikling af nye løsninger til gavn for miljø, vækst og eksport.

SIGTELINJER (fortsat) fokuserer på nye miljøudfordringer: MUDP skal have fokus på projekter, som går på tværs af traditionelle sektorer og traditionelle samarbejder, og som skaber løsninger på fremtidens miljøudfordringer som fx mikroplast og miljøfremmede stoffer, og bidrager dermed til konkrete samfundsgevinster i form af bedre natur, miljø og sundhed. har et langsigtet perspektiv: For at realisere visionen skal MUDP programmet bidrage med en resultatorienteret indsats, hvor virksomhederne har gode muligheder for at planlægge deres deltagelse i programmet i et flerårigt perspektiv.

PRIORITERINGER I 2018 Bestyrelsen ønsker at invitere til projekter på alle de områder, som MUDP dækker. MUDP projekter skal fremme udvikling og demonstration af bæredygtige teknologiske løsninger, der sikrer effektiv ressourceudnyttelse og håndterer natur- og miljøudfordringer i Danmark og globalt. Bestyrelsen lægger vægt på, at både miljø- og erhvervspotentialerne i MUDP ansøgninger og projekter er godt dokumenteret. Bestyrelsen er også opmærksom på, at nye teknologiske potentialer som fx big data nyttiggøres i udviklingen af nye miljøteknologiske løsninger. Herudover er bestyrelsen opmærksom på projekternes potentiale i forhold til at bidrage til opfyldelse af FN’s bæredygtighedsmål. Bestyrelsen ser eksempelvis behov for nye innovative løsninger indenfor følgende områder: cirkulær økonomi ved at fremme investeringer i udvikling, test, demonstration og markedsmodning af cirkulære løsninger og teknologier, herunder: - løsninger, der fremmer reparation, genbrug og cirkulært design - bedre udnyttelse af de store affaldsmængder fra bl.a. byggebranchen. - udvikling af alternativer til de mest skadelige miljø- og sundhedsbelastende kemikalier/biocider - drage fordel af danske styrkepositioner inden for digitalisering og ny teknologi

PRIORITERINGER (FORTSAT) luft, hvor der eksempelvis globalt er store udfordringer fra bl.a. marin transport, som skaber behov for bedre løsninger til håndhævelse af reglerne. Herudover er partikelforurening fra lokal opvarmning af boliger samt NOx og partikelforurening fra transport i byerne eksempler på relevante områder. vand, hvor eksempelvis forsyninger og industri stilles over for effektiviseringskrav, hvilket ny teknologi kan bidrage til at indfri bl.a. gennem digitalisering samt reduktion af uvedkommende vand og overløb. klimatilpasning, hvor der bl.a. er behov for at forebygge oversvømmelser og overløb. plast, hvor MUDP bl.a. kan understøtte den kommende nationale handlingsplan mod plastforurening og EU’s plaststrategi, herunder fremme udvikling og demonstration af teknologier til at rense for mikroplast samt projekter, der forebygger forurening fra plastprodukter.

OPFØLGNING PÅ EVALUERING Bestyrelsen vil i 2018 tilrettelægge opfølgning på den evaluering og effektvurdering af MUDP, som bestyrelsen har gennemført. Bestyrelsen sætter fokus på at: følge projekterne efter afslutning, for at hjælpe med at fjerne barrierer for at lovende projektresultater kommer på markedet og bliver brugt tilskuddene går til projektansøgninger med et solidt engagement hos de af projektdeltagerne, der efterfølgende skal omsætte projektresultaterne til nye forretningsmuligheder MUDP markedsføres mere målrettet både i forhold til mulighederne for at søge støtte, men også i forhold til at fortælle om projekternes resultater

UDMØNTNING AF MIDLER I 2018 Bestyrelsen vil i 2018 udmønte MUDP bevillingen således: Fyrtårnsprojekter og udviklings- og demonstrationsprojekter 64,5 mio. kr. 3 mio. kr. til forsøg med måling og regulering af lattergas på renseanlæg. Grøn innovation i mindre virksomheder 19,5 mio. kr. Ansøgningsfrister er angivet i årshjulet for MUDP.

ÅRSHJUL 2018

MUDP Bestyrelsen 2018 Fra venstre: Signe Kongebro, Partner og leder af bæredygtighedsafdeling ved Henning Larsen Architects Jonas Engberg, Bæredygtighedschef ved IKEA Jørn Jespersen, Direktør for Dansk Miljøteknologi Vibeke Svendsen, Administrerende direktør og Partner ved Envotherm Malou Aamund, formand, Country Director ved Google Denmark, Bestyrelsesformand MUDP Janicke Schultz-Petersen, Business Advisor Jesper Nerlov, Chief Technology Officer ved Haldor Topsøe Jørn Rasmussen, Direktør ved DHI (fraværende)