Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram"— Præsentationens transcript:

1 MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram
RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2018 Nanna Rørbech & Marie Blanner FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER BÆREDYGTIGT BYGGERI

2 MUDP: Programmet – kort
Styrker danske virksomheders konkurrenceevne og produktion Afhjælper en del af risikoen ved udvikling Støtter Danmarks profil som førende inden for miljøteknologi Giver tilskud til test, udvikling og demonstration MUDP er et program under Miljø- og Fødevare- ministeriet, der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi. Programmet støtter projekter inden for alt fra vand og klimatilpasning over byggeri og industri til luft, kemikalier, ressourcer og affald. Programmet blev oprettet i 2007 og har siden da støttet i alt 446 projekter med ca. 550 millioner kroner.

3 MUDP: Lovgrundlaget Vedtaget som lov i 2015 Professionel bestyrelse
Udarbejder strategi for den 4-årige periode fra 2016 – 2020 Årlige handlingsplaner Prioriterer projekter i forhold til potentiale Fordeler midlerne Udsender årsberetning til interessenter

4 MUDP: Bestyrelsen Bestyrelsen for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram: Jesper Nerlov Chief Technology Officer at Haldor Topsøe Signe Kongebro Partner og leder af bæredygtigheds- afdeling ved Henning Larsen Architects Jørn Jespersen Direktør for Dansk Miljøteknologi Malou Aamund Country Director ved Google Denmark, Bestyrelsesformand MUDP Jonas Engberg Bæredygtighedschef ved IKEA Vibeke Svendsen Administrerende direktør og Partner ved Envotherm Janicke Schultz-Petersen Business Advisor Jørn Rasmussen Direktør ved DHI (fraværende)

5 MUDP: Temaer Vand og klimatilpasning
Cirkulær økonomi og genanvendelse af ressourcer i affaldet Renere luft og mindre støj Færre problematiske kemikalier Industriens miljøudfordringer Bæredygtigt byggeri MUDP skal understøtte vækst og beskæftigelse, og fremme udvikling og brug af effektive løsninger på priori- terede udfordringer. Det overordnede tema er miljø. Målgruppen for programmet er danske teknologiprodu- center og andre, der satser på at udvikle, eksportere og anvende ny miljøteknologi. Langt størstedelen af midlerne anvendes til konkrete udviklings- og demonstrationsprojekter, herunder til større fyrtårnsprojekter, hvor nye miljøteknologiske løsninger demonstreres og afprøves i fuld skala, men også til mindre projekter. I 2018 er der på baggrund af rammerne fra Miljø- og Fødevareministeriet givet tilsagn om støtte til projekter inden for 6 overordnede miljøtemaer, som ses her:

6 MUDP: Vision Med sit virke og sin støttepolitik skal MUDP:
Visionen: ”… i 2020 har en lang række virksomheder udviklet og demonstreret nye og effektive miljøteknologiske løsninger, som styrker en bæredygtig udvikling, fremmer ressourceeffektivitet, vækst og nye arbejdspladser i Danmark samt eksport af dansk miljøteknologi ”. Med sit virke og sin støttepolitik skal MUDP: fremme bæredygtighed og ressourceeffektivitet sikre konkurrencedygtige løsninger have en afbalanceret risikoprofil fokusere på danske løsninger på nye miljøudfordringer have et langsigtet perspektiv

7 MUDP: Udgangspunkt og strategi /1
Danmark har et solidt overskud på handlen med miljøteknologi. Virksomhederne i Danmark har gennemgået en grøn omstilling med en positiv effekt på eksport, vækst, konkurrenceevne og ikke mindst miljøet. Danmark har på en række områder en førerposition, når det handler om miljøteknologi, og eksporterer i vid udstrækning innovative grønne løsninger til et voksende globalt marked. Globalisering af produktionen og nye konkurrenter øger konstant kravene til innovation og udvikling af nye teknologier og løsninger, hvis danske virksomheder fortsat skal kunne klare sig i den globale konkurrence. MUDP kendetegnet ved..: At sikre tæt kobling til miljøpolitiske udfordringer At skabe sammenhæng mellem miljø-, erhvervs- og innovationspolitik At være attraktivt for små og mellemstore virksomheder At åbne mulighed for fuldskala-demonstration af det bedste indenfor dansk miljøteknologi.

8 MUDP: Strategi og mål /2 Målet er at fremme..:
danske virksomheders udvikling og demonstration af effektive og konkurrencedygtige løsninger på prioriterede miljø- og ressourceudfordringer i Danmark og globalt langsigtet bæredygtig vækst og beskæftigelse i Danmark

9 MUDP: Strategi og midler /3
Midlerne er bl.a.: At give tilskud til udvikling, test og demonstration af ny miljøteknologi med fokus på virksomheder indenfor områderne vand, klima, jord, luft, affald, kemikalier mv. At finansiere flere store projekter i fuld skala. At evaluere indsatsen og styrke informationsindsatsen At iværksætte innovationsfremmende partnerskaber At gennemføre undersøgelser, analyser mv.

10 MUDP handlingsplan 2018 Bestyrelsen ønsker i 2018 at prioritere iværksættelse af projekter indenfor følgende områder: Cirkulær økonomi Luft Vand og klima Plast Bestyrelsen prioriterer projekter med det største miljø- og erhvervsmæssige potentiale. Derfor lægger bestyrelsen særlig vægt på, at potentialerne i MUDP ansøgninger og projekter er godt dokumenteret. Under programmet prioriteres både mindre udviklings- og demonstrationsprojekter og større fyrtårnsprojekter, hvor dansk miljøteknologiudvikling udvikles og demonstreres i fuld skala. Sigtet er både udvikling af nye løsninger, reduktion af danske virksomheders ressourceomkostninger og øget eksport. Bestyrelsen er herunder opmærksom på, at nye teknologiske potentialer som fx big data nyttiggøres i udviklingen af nye miljøteknologiske løsninger

11 MUDP handlingsplan 2018 Bestyrelsen vil i 2018 udmønte MUDP bevillingen således: Fyrtårnsprojekter og udviklings- og demonstrationsprojekter 64,5 mio. kr. 3 mio. kr. til forsøg med måling og regulering af lattergas på renseanlæg. Grøn innovation i mindre virksomheder 19,5 mio. kr. Ansøgningsfrister er angivet i årshjulet for MUDP.

12 MUDP 2018 – puljer og midler Demonstration af miljøteknologiske løsninger i fuldskala Fyrtårnsprojekter skal være pejlemærker for fremtidens miljøløsninger inden for områder med væsentlig miljøbetydning og bidrage til at profilere Danmark som foregangsland. Udvikling-, test og demonstration af nye miljøteknologiske løsninger (64,5 mio. kr.) Der vil både blive prioriteret store projekter og mindre projekter med et tilskudsbeløb på i størrelsesordenen 0,5-5 mio. kr. Der vil kunne søges om tilskud inden for alle emner under MUDP. Grøn innovationspulje (19,5 mio. kr.) Bestyrelsen giver tilskud til projekter, der fremmer innovation og udvikling af miljø- og klimavenlige teknologier i små og mellemstore virksomheder (SMV) og samtidigt understøtter vækst og beskæftigelse. Der kan typisk søges tilskud på 0,5–5 mio. kr. til projekter under denne pulje. Der kan søges tilskud til teknologiudvikling, test og demonstration indenfor områderne klimatilpasning og vand, reduceret belastning af natur og miljø samt bedre ressourceeffektivitet. Forsøg med måling og regulering af lattergas på renseanlæg (3 mio. kr.) Spildevandsselskaber, der er omfattet af vandsektorloven, samt virksomheder, der er ejer af spildevandsanlæg kan søge. Ansøgere kan søge om op til kr. i støtte til omkostninger.

13 MUDP årshjul 2018

14 MUDP: Midler og temaer i 2017

15 MUDP: Evaluering MUDP-deltagerne forventer ét år efter projekternes afslutning i gennemsnit en øget omsætning på 6 mio. kr. for hver 1 mio. kr. i tilskud. MUDP deltagernes beskæftigelse steg således med 11 pct. fra , mens beskæftigelsen faldt med 4 pct. for det øvrige erhvervsliv Ud af de 18 udviklings-, test- og demonstrationsprojekter der er undersøgt nærmere, er de 5 nået så langt, at de er kommet på markedet og anvendes efter deres formål, 6 har ført til løsninger, som der fortsat arbejdes med at gøre klar til markedet For hver mio. kr. i tilskud forventer virksomhederne at have 6 ansatte beskæftiget med teknologien 2 år efter projektafslutning. Heraf 3 nyansættelser. Deltagerne i MUDP forventer, at 56 pct. af den øgede omsætning tre år efter projektafslutning skal afsættes til det globale marked. Det nytter at have projekter under MUDP. Vores evaluering viser, at der er store gevinster for mange projekter. Men der er også projekter der ikke lykkes – sådan er det med udvikling Der er erhvervs-effekt –> vækst og arb-pladser Der er også miljø effekt. MUDP skaber både miljøeffekter igennem de produkter, der udvikles i projekterne, og igen-nem ny viden og videnspredning. De største miljøeffekter opnås hos aktører, der ikke selv har deltaget i projekterne, dvs. de potentielle kunder i ind- og udland til de udviklede teknolo-gier. Langt de fleste projekter ligger inden for vand-området. 40 pct. af de realiserede miljøeffekter består da også i en reduktion af næringsstof be-lastningen.

16 MUDP:


Download ppt "MUDP – det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google