Oplæg v. Sarah Tarp Nissen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Artikelskrivning Baggrundsartikel.
Advertisements

Journalistiske virkemidler
Pressefrihed i Rusland?
Rådet for Etniske Minoriteter
Evalueringskriterier for artikel
Cand.mag. Lise Vandborg, Chefredaktør Litteratursiden
Sagprosa En introduktion…….
AVISEN FAGTEMA DANSK 7.– 9. KLASSE Målet med undervisningsforløbet:
Danida Verdensbilledlegat film – film – film
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
deltagere - Styret interview - Afgrænset emne - 1 til 2 moderatorer timer - Optages på lyd eller video.
Fokus på den nyhedsfortællende tekst
Dagens program  Feedback på Obl. Opgave 1 individuelt løbende  Emne: Skrivebordsmetaforen og papir og pen-metaforen  Kl : Forberede i grupper.
De fem nyhedskriterier
Genre - et overblik.
Justering af den skriftlige prøve i dansk på hf
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
9. klasse Ranum Efterskole Formål med opgaven Du skal arbejde med et tværgående emne med en problemstilling. I får et overordnet emne. Herunder.
Blog kommentar Åben arkivet ved at trykke på den lille sorte trekant der peger ind på et årstal (næste billede)
PARALLELUNDERVISNING: - brugen af en digital læreplatform
Case-opgave på HG2 uge 41,  I skal lave en slags avis til nettet – ikke nødvendigvis en avis som BT eller Politiken … det kan godt være en slags.
Nyhedsartikel dansk.
Litteratursiden Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Litteratursiden er for dig, der vil inspireres til gode læseoplevelser, blive.
SAGPROSA Begrebet sagprosa kan vi definere som tekster, der vedrører forhold i den faktiske virkelighed, således at forstå, at der i sagprosateksten beskrives.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Bacheloropgavens mundtlige dimension onsdag d. 4/5-11
Ugeforløb 2 – uge Prøveklar – den skriftlige prøve
Skriftlig dansk efter reformen – januar 2007
Hvad er det? Lyt til ”et scoop”
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
NYT FRA SKOLEBESTYRELSEN Karaktergennemsnit og skolekvalitet på Niels Ebbesen Skolen Vi har i dette nyhedsbrev valgt at sætte fokus på Skanderborg Kommunes.
Sproghandlinger, genrer, stilleje
Start med instruktionen på den lille skærm Præsentation Klik her med musen for at vise præsentationen.
18. Strategisk analyse af interne forhold
Verdens værste bødler Sagprosa.
Godmorgen og velkommen til AT4. AT, AT, AT…hvad er det nu lige, det er…? Faget hvor det tværfaglige er i fokus En SAG vil styre forløbene I skal vide.
Sportsmanagement November 2008
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
NYHEDSARTIKLEN Denne præsentation er udarbejdet på baggrund af hjemmesiden Avisen i undervisningen (Nyhedshistorien:2014) og (Design:2014)
Reportage Fluen på væggen.
Verdens værste bødler Sagprosa.
Kapitel 6 Kommercielle nyheder Layout og nyhedstrekanten
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Kommentar Dansk.
Næste uges opgave Forbered interview med opdragsgiver Spørg til målgruppe, primær sekundær Primære mål og funktioner Alle typer data de kan stille til.
Sagprosa En introduktion……..
Feature Dansk.
Øvelse den 8. marts Skriv en artikel, anmeldelse, guide eller et debat indlæg til ITU's web-avis readIT Pia Svejgaard Pedersen.
Sagprosa – 7 årgang En introduktion……. Nogle dias er information, andre er opgaver. Opgaverne er markeret med en stjerne skal løses individuelt, og alle.
Brugerundersøgelse Brugssituationen Dataindsamlingsmetoder Spørgeskema
SKABELON.
DANSK Intro Dagens program.
Genrer Konference om ny skriftlig eksamen i fransk og spansk Nyborg Gymnasium 22. oktober 2015.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Få det bedste ud af pressen - op til og under de Paralympiske Lege - Lær at lokke medierne - Lær at give det lækre budskab.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
Pressestrategi Lav en kort og kontant strategi for jeres pressearbejde: Hvad vil I kommunikere (skolens hovedfortælling / mission) Brug strategien som.
Skriv avis …med mobil, www og tekstbehandling Lavet af Mette Rabæk og Signe Sloth It- færdighedsniveau: For skolens ældste klasser.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
 Siden sidst – gennemgang af erfaringer fra første møder med lærerne, de første observationer,  Opgave: drøftelse og afprøvning af gruppevejledning med.
Anmeldelse af arrangement med affyring af nødblus
Sagprosa En introduktion…….
Organiser Erhvervsnabohjælpen !
- Virkelighedsvarianter
Teknisk informationsmøde 2009
Medier - Rønde Efterskole
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Dansk i AT 2018 Alternativer – forandring og fornyelse
Danmarks Biblioteksforening Opinionsmåling, juni 2014
Progression sprogbaseret undervisning
Præsentationens transcript:

Oplæg v. Sarah Tarp Nissen Avis Oplæg v. Sarah Tarp Nissen

Opbygning

Avisens hovedgenre Aviserne skelner mellem to hovedgenrer, som aviserne har en uskrevet kontrakt med læserne om at afgrænse fra hinanden. Nemlig nyhedsjournalistikken og holdningsjournalistikken. Mens nyhedsartiklen er informationspræget og styret af nyhedskriterier er opinionsjournalistikken i sit væsen argumenterende, debatterende og subjektiv. Avisernes debatsider har netop det formål at fremstille forskellige holdninger til de emner, der er oppe i tiden. Den holdningsprægede genre skelner mellem avisens ledere og interne klummer på den ene side og bidrag fra folk udefra i form af læserbreve, kommentarer og kronikker på den anden side. Endelig er anmeldelsen en særlig genre, hvor kvaliteten af en udgivelse eller begivenhed vurderes.

Nyhedsgenrer: Opinion: Nyhedsartiklen Notits Referart Reportage Feature Baggrundsartikel Interview Portræt Leder Kronik Kommentar Læserbrev Klumme Anmeldelse Satire

Nyhedskriterier

Hvad er en nyhedsartikel

Eksempel på nyhedsartikel

Nyhedsartiklens formatering

Genreskemaet for nyhedsartikler

Baggrundsartiklen

Hvorfor skal vi lære det? FS-10-2007

FS-10-2008

FS-10-2008

FS 2009

FS10 2009