Virker det? Fortællinger om maveorm, myggenet og andre samfundsvidenskabelige forsøg med mennesker i Afrika og Asien Henrik Hansen, Professor Fødevareøkonomisk.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
Advertisements

“Forlægget ved den mundtlige prøve er eksaminandens synopsis, som er udarbejdet på baggrund af et problemområde, der er fundet egnet af læreren som eksaminationsgrundlag.
Anders Holm Sociologisk Institut, Københavns Universitet og
Dr. Wenceslaus Kilama, Chairman, Malaria Foundation International
BUDGET, OPSPARING og LÅN
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Tegning af en grafen 1) Hvis der skal tegnes i hånden: Lav et sildeben og sæt punkterne ind i et passende koordinatsystem. Brug her x-aksen til at vise.
Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job
Måske er I bedste venner i et år,
Dagens program Teori Øvelser Eksperimentelle design Kausalitet
Formularer (Access, del 3)
Forskellige studietyper
Naturvidenskabeligt Grundforløb
Uddannelse og vækst Carl-Johan Dalgaard Seminar om uddannelse i beskæftigelsesindsatsen 2. November 2009.
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Oplæg af Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS. Regeringens globaliseringsstrategi: Danmark skal være et førende vidensamfund Men hvordan er det med incitamentet.
Afløsningsopgave 2.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
1 Lektion 26: rep. af erhvervspolitik og afløsningsopgave 1.Økonomiske nyheder 2.Repetitionsspørgsmål i erhvervspolitik 3.Opsamling på hængepartier, I.
Psykologi, Human Factors og HCI
Kristiske faktorer og forudsætninger for vækst - Hvad betyder uddannelse? Carl-Johan Dalgaard Dansk Arbejdsgiverforening Beskæftigelsespolitisk konference.
U-landsbistand og Vækst - Hvad véd vi egentlig? Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet.
Eksperimentel metode John Paulin Hansen ITC, Usability F2003.
Forskellige studietyper
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Væksthuset Henrik Hansen Leif Tøfting Kongsgaard
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Økonometri 1: Dummy variable
Peter Nedergaard: Comparative Method Uge Hvilke cases skal sammenlignes/ kompareres. Denne metodes vælges ofte ved undersøgelser med et lille N.
1 Dagens program 1.Information –Klaus’ frokost: 11:45-12:30, går 13:15. –Winston Churchill –Sidste forelæsning (19/11): Eksamen, kursus- evaluering, eksperimentelt.
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Fordomme om malerfaget.
Afledet funktion Her har jeg tegnet f(x) og f’(x)=g(x)
Fremlæggelse af projekt ved Gastroenterologisk Årskursus 2012 Else Kjær Mikkelsen, Regionshospitalet Herning.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
ITAPC 1 Præsentation 6: Writing Short Papers. Agenda Motivation Short Paper formatet Hvordan.
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Flere kvinder i forskningen hvordan ser situationen ud på Syddansk Universitet og hvordan kunne man ændre den ?
Kvalitets testet - på vej mod bedre offentlige hjemmesider.
Udviklingsøkonomi Thomas Barnebeck Andersen Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til BA-opgaven 13 December 2007.
Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,
Økonometri 1: Dummy variable1 Økonometri 1 Dummy variable 24. marts 2003.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Økonometri 1: Den simple regressionsmodel Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 7. september 2004.
Eksperimentel metode.
Gennemgang af makro-prøve, II
Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?
Relations kompetencer
Formularer (Access, del 3). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller Vi.
Hvorfor diskutere evidensbegrebet ved evaluering af interventioner? Margit Velsing Groth, DTU Fødevareinstituttet, Afd. For Ernæring Department of Nutrition,
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Tests, references, and essays
Energierhvervsanalyse
Comparative Method Uge 38
Hovedtal og konklusioner for branchen
Hovedtal og konklusioner for branchen
BUDGET, OPSPARING og LÅN
Anvendt Statistik Lektion 6
Hovedtal og konklusioner for branchen
Hovedtal og konklusioner for branchen
Teoretiske kontinuerte fordelinger
Myggenet redder liv! Myggenet som løsningen
Præsentationens transcript:

Virker det? Fortællinger om maveorm, myggenet og andre samfundsvidenskabelige forsøg med mennesker i Afrika og Asien Henrik Hansen, Professor Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet

Dagens Tekst 1.Forsøg med mennesker: En fortælling om økonomer, som ville lære noget nyt ved at eksperimentere 2.Fra skoler og hospitaler til lande: Hvordan ser man om udviklingsbistand virker—helt overordnet? 3.Lidt om at være forsker

Lidt om forsøg Medicinalfirmaer undersøger om en ny medicin virker ved at lave forsøg Først med dyr Derefter med mennesker Forsøgene kaldes ”randomiserede forsøg” fordi man udvælger forsøgspersonerne tilfældigt Én gruppe får den medicin, der skal testes En anden gruppe får placebo (kalktabletter, saltvand,…) Efter forsøget sammenligner man de to grupper. Hvis den behandlede gruppe – i gennemsnit – har klaret sig bedre end kontrolgruppen, så er medicinen god. Denne metode er egentlig taget fra landbrugsforsøg, som blev udviklet i 1920’erne og 1930’erne

Hvad med samfundsvidenskabelige forsøg? I psykologien har man lavet forsøg siden 1950’erne og 1960’erne, og indenfor økonomi forsøger vi nu i stigende grad med noget lignende Universitetsstuderende i USA bliver udsat for alverdens mærkelige ting På Økonomisk Institut har man et laboratorium Men det der sker i størst skala er nu evaluering af bistandsindsatser i de fattige lande Vi ser på Skolegang Lægebesøg Brug af kunstgødning Mikrokreditter ---

Forsøg med skolegang—en overraskelse I 1998 startede en NGO et ormebehandlingsprojekt i et lille område i det vestlige Kenya Der var ikke råd til behandling af alle på en gang, så NGOen udvalgte (i samarbejde med forskere) skoler tilfældigt. Hermed havde man randomiserede forsøg: Skoler som fik behandling fra starten kunne sammenlignes med skoler som fik behandling senere

Hvad lærte vi? Øget skolegang Afledte effekter

Noget for pengene

Myggenet Myggenet er et ekstremt godt middel mod malaria Og, som med ormekuren, er der samspils-effekter Forskere lavede forsøg i Kenya ved at tilbyde myggenet til gravide kvinder, når de kom til graviditetsklinnikerne Kvinderne blev tilbudt forskellige priser—Kombinationen af kvinder og priser var tilfældig Dette var altså endnu et randomiseret forsøg

Hvad lærte vi? Brugen af myggenet afhænger ikke af prisen

Men efterspørgslen falder når prisen stiger

Prisen er vigtig for de fattige

Fra Projekter til Lande Udviklingsbistandens effekt evalueres ofte på to niveauer 1.Mikro: Projekt-evalueringer og forsøg, eller 2.Makro: Lande-evalueringer Med lande-evalueringer ser vi på om bistanden har ført til øget økonomisk vækst Denne sammenhæng mellem udviklingsbistand og økonomisk vækst analyseres med statistiske metoder (regressionsanalyser)

Sammenhængen mellem bistand og vækst i 78 lande Grafen viser data for 78 lande x-aksen viser den gennemsnitlige bistand til de 78 lande fra 1970 til Bistanden måles i forhold til BNP (i procent) y-aksen viser den gennemsnitlige årlige vækstrate fra 1970 til 2000 i BNP pr. indbygger i modtagerlandene (i procent) Vækst = 1,9 – 0,12*Bistand/BNP

Sammenhængen mellem bistand og vækst i 78 lande Vækst = 1,9 – 0,12*Bistand/BNP Bistand/BNP = 7,0 – 1,15* Vækst

Sammenhænge mellem bistand og økonomisk vækst VækstBistand Bistandens effekt Bistandens allokering

Er der en allokeringsregel? I mange år har man ment, at der ikke er en allokeringsregel Bistanden rettes mod de fattige—niveauet af BNP per indbygger Effekten måles på væksten i BNP per indbygger MEN: når man måler over mange år er der en sammenhæng mellem niveau og vækst Antag at 2 lande er har samme BNP per indbygger i 1970 Land A vokser ikke (vækst = 0 procent) Land B vokser med 2 procent om året Land A365 B

Teoretiske sammenhænge mellem bistand og vækst

Dataanalyse når begge regler varierer Effekt Allokering

Dataanalyse når begge regler varierer Almindelig regressionsanalyse giver altid en blanding af de to regler Effekt Allokering

Husk: Data fortæller typisk ikke så meget Derfor må vi ”eksperimentere” Facts that speak for themselves, talk in a very naïve language (Ragnar Frisch, 1971)

En mulig løsning på problemet VækstBistand Uafhængig allokerings- regel Bistandens effekt Bistandens allokering

Sammenhængen mellem bistand og befolkning Bistand/BNP = 32,0 – 1,66*log(Befolkning)

To sammenhænge mellem bistand og vækst i 78 lande Vækst = 1,7 – 0,08*Bistand/BNP + Andet Vækst = 0,6 + 0,12*Bistand/BNP + Andet Når man alene bruger den uafhængigt varierende del af bistanden til at finde bistandens effekt på økonomisk vækst, får man et ganske andet resultat end den almindelige regressionsanalyse

Afsluttende bemærkninger om forskningen Den simple relation mellem bistand og økonomisk vækst, som den ses i mange figurer, dækker over komplekse sammenhænge Almindelig regressionsanalyse kan ikke afdække bistandens effekt på økonomisk vækst Vi er nødt til at finde uafhængig variation i bistanden, og vi skal benytte avancerede statistiske metoder At finde sammenhængene mellem bistand og økonomisk vækst kræver derfor kendskab til økonomisk teori og til relativt avanceret statistiske metoder Det er bl.a. derfor man skal bruge 5-10 år på universitetet og lære tæskemeget tør teori

Om at være forsker Vigtige egenskaber: Metodisk tilgang Kreativitet Selvstændighed Tvivl! og den Amerikanske retorik Hard Work beats talent when talent doesn't Work Hard! We didn't say it would be easy. We said it would be worth it!