Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bent Fausing At skabe et billede af sig selv

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bent Fausing At skabe et billede af sig selv"— Præsentationens transcript:

1 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv
Om Selfier og den billedlige drejning i de sociale medier Forelæsning ved seminaret ‘Det digitale subjekt’, KUA, ,

2 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

3 Hvad er en selfie?: Et digitalt fotografi taget af en selv af sig selv…oftest med en smartphone. Udbredelsen af smartphones, stigningen i de sociale medier, der er domineret af billeder, og selfies er markant fra 2010. Hvorfor sker denne stigning? Af teknologiske grunde? Fordi man ikke vil have andre til at tage billeder af sig selv? Eller fordi vi vil afprøve og øve vores sociale interaktion via vores eget billede, selfien?

4 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

5 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

6 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Lille historie om Selfie: 2002 fuld australier laver en selfie på ABC online: ”…sorry about the focus, it was a selfie.“ 2004 Flickr og ‘selfy’. 2005 MySpace: ‘self portrait of yourself usually by teen girls’. 2005 taget #selfie eller selfy på Flickr. 2009 Urban Dictionary: En aktivitet der er mest udbredt på MySpace og Facebook. 2010 Twitter, Tumblr, Pinterest og Instagram… 2012 Selfie bliver kåret af Time til et af de tolv væsentligste nye ord. 2013 Selfie bliver kåret som årets ord af Oxford Dictionary. Brugen af ordet steg % i 2013 ifølge ordbogen.

7 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

8 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

9 Os selv i billedet – selvekspertice:
Vi er eksperter, hvad os selv angår. Skulle man tro! At blive individ – gennem spejling. Vi bliver gennem spejlingen i spejlet og spejlet i billedet, selfien, forskellige fra alle andre mennesker: vi bliver subjekter eller individer. Refleksion: bøje tilbage, genspejle og omtanke. Spejlbevidsthed og selvrefleksion: Hvordan ser jeg ud for andre? Vil de tage godt imod mig?

10 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

11 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Fra ”Write onself into being” til ”Picture onself into being”: ”Write onself into being” hævder Danah Boyd i 2008 om konstruktionen af selvet på sociale medier. Det bør nu, mener jeg, i stedet hedde: ”Picture onself into being” (jf. stigningen i sociale medier med billeder: Instagram, Pinterest, Tumblr, Facebooks Timeline…) Narcisssime kan du få plejet foran et spejl, selfien er social i og med den bliver lagt på et socialt medie og har et ønske interaktion. Selfien er knyttet til andres anerkendelse (Axel Honneth). Anerkendelse er et antropologisk behov. Det bliver grundlagt i mor- barn/forældre-barn matricen og spejlingen. Al senere accept og anerkendelse bygger på denne matrice. Andres perceptioner, bedømmelser og lovprisninger er væsentlige for at udvikle et socialt og mentalt selv. Blive et ‘jeg’.

12 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

13 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

14 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

15

16 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

17 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

18 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

19 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

20 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

21 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

22 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Selfien og vareæstetik: Sociale medier, marketing og vareæstetik. Hill-Site webside – man ville have almindelige billeder, hvor ukendte viser tøjet frem i selfier. Den menneskelige, ikke-digitale æstetik i selfien. Det private billede, den personlige vare og vareæstetik. Close-up’et som et transparent sted. De private drømme åbnes mod de offentlige rum: sociale medier og internet. De digitale billeder mimer de analoge billeder: uskarpe, slørede, skæve, kiksede farver (Instamatic -> Instagram…) Skær af menneskelighed og autenticitet i selfien bliver tilført varen!

23 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

24 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

25 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

26 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Hvad vil selfierne? Ansigtets betydning. Facebook ikke Footbook. Ansigtet er tilstedeværelse og bekræftelse, kropsligt og sjæleligt. Vi kan stirre og glo uhæmmet på en selfie.

27 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Sociologen Sherry Turkle (i: Alone Together 2011) fremhæver, at individet bliver fastholdt i en permanet overgangssituation i de sociale medier: Selv-011) fremhæver, at individet bliver fastholdt i en permanet overgangssituation i de sociale medier: Vi interagerer blot med billeder, vi kommer ikke videre, hævder Turkle. Nyere visuel teori betoner og vægter meget anderledes: Billeder er levende (jf. totem og fetich). Hvad vil billeder? (W.J.T. Mitchell What Do Pictures Want? 2006): de vil kysses, dvs. de vil tages ind, inkorporeres, accepteres og være en del af os. Billeder vil interagere, billeder interagerer. Selfien siger netop det: kys mig, tag mig til jer, inddrag mig og anerkend mig. ”I Auschwitz ser en ung fange to kvinder, der betragter sig selv in en mudderpøl. Der er ingen spejle i lejren, for at forhindre selvmordsforsøg[!]. De vender ryggen til ham, de har et tørklæde på hovedet, og deres tøj hænger i laser. Han ser opmærksomt på det mudrede vand og genkender nogle træk. Det er hans kusiner, som bringer nyt fra familien” (Primo Levi). Spejlbevidsthed Renæssancen og subjektets opståen (maleriets små portrætter, bogmediets individuelle fortællinger og spejlets refleks af mig, dvs. selvet). Vi er først og fremmest os selv i den vestlige kultur: MySpace, Youtube, iPhone, iPad… Optiske linser fremstillet af glas: film, tv, video, web-cam og smartphones. Spejlets demokratisering og selvets demokratisering. Uden spejle og spejlinger udviskes ansigtet og selvet -> anerkendelse igen.

28 Selv-mediernes udvikling:
Spejlets udvikling, spejlet og fortrolighed med sig selv. ”I Auschwitz ser en ung fange to kvinder, der betragter sig selv in en mudderpøl. Der er ingen spejle i lejren, for at forhindre selvmordsforsøg[!]. De vender ryggen til ham, de har et tørklæde på hovedet, og deres tøj hænger i laser. Han ser opmærksomt på det mudrede vand og genkender nogle træk. Det er hans kusiner, som bringer nyt fra familien” (Primo Levi). Spejlbevidsthed -> syn -> selvrefleksion Renæssancen og subjektets opståen (maleriets små portrætter, bogmediets individuelle fortællinger og spejlets refleks af mig, dvs. selvet). Vi er frem for alt os selv i vestlige kultur: MySpace, Youtube, iPhone, iPad… Optiske linser fremstillet af glas: film, tv, video, web-cam og smartphones. Spejlets demokratisering og selvets demokratisering. Uden spejle og spejlinger udviskes ansigtet og selvet -> anerkendelse igen.

29 Nye mutationer af Selfien, kort:
Healthies Usies Felfies Museumselfie mv.

30 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

31 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

32 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

33 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Selfiens tid og tegn: En øjeblikkelig visuel kommunikation af, hvem vi er, hvad vi laver, hvem vi tror, vi er, og hvem vi føler, vi er. Selfien har ændret aspekter ved social interaktion, kropssprog, selvbevidsthed, privatlivets fred, humor, ironi, fornemmelse af tid og offentlig adfærd. Selfier bliver taget af alle i alle situationer. Det er en folke lyst og kunst. Selfier er hurtige, uprætentiøse, bramfrie og lever i nuet. De behøver ikke særlige og prangende anledninger. Uformelle. Portrætfotografiet eller selvportrætfotografiet går med selfien fra erindring til kommunikation lige nu. Selfien: et tegn, der som andre selvportrætter bliver lagt i omverdenen, i håb om, at det vil blive accepteret og taget godt imod. Føle sig ankerkendt. Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

34 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

35 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

36 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…

37 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…
Den verdensberømte selfie, der aldrig er blevet set, og dens drøm… Selfien eller billedets af selfien, der bliver taget af Cameron, Thorning- Schmidt og Obama, blev mødt med negativ anerkendelse. Selfiegate! Billedet inkarnerer Mandelas drøm… Fotografen gjorde alt for at misforståelser skulle opstå. En ikonisk selfie, der siger noget central om selfier. Skabe sin krop og ansigt til selfien. Smyge sig ind. Tæt sammen. I arms længde. Være til stede og vise ‘nu’ i ansigtet. Der er altid nogen, der er uden for det gode selskab (Michelle, Minelli). FOMO, ‘fear of missing out’, som noget centralt for de sociale billedmedier . De meget sammensatte følelser af krop, ansigt, ambivalens og udelukkelse har fuldstændig blændet iagttageres øjne for den drøm og den vision, som billedet indeholder. En drøm og en vision, der passer smukt til den udvikling af selvet, som alle selfie-former har rod i.

38 Bent Fausing At skabe et billede af sig selv. Om Selfier…


Download ppt "Bent Fausing At skabe et billede af sig selv"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google