Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

SFO- og daginstitutionslederkursus

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "SFO- og daginstitutionslederkursus"— Præsentationens transcript:

1 SFO- og daginstitutionslederkursus
31. januar-1. februar 2019 Det særlige…

2 Morgenandagt Præsentation

3 Det særlige… Lederprofilen Refleksionen Mål og læreplaner

4 Kompetencebingo

5 Det særlige… Kurt Klaudi Klausen: Skulle det være noget særligt? Ja!
Ledelse er noget særligt! Ledelse af pædagoger er noget særligt! Ledelse af pædagoger i skolen er noget særligt! Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

6 Det særlige… Rosseau (i romanen ”Emile” (1772)): Moderen står for omsorgen - pædagogen Faderen står for oplæringen – læreren Målet er den dydige statsborger, der dedikerer sig til demokratiet og fædrelandet. Men de forældre som ikke magter det, der skal børnene hurtigst muligt fjernes fra forældrenes skadelige opdragelse, som så skal overtages af staten! Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

7 Det særlige… Rosseau (i romanen ”Emile” (1772)): Moderen står for omsorgen - pædagogen Faderen står for oplæringen – læreren Målet er den dydige statsborger, der dedikerer sig til demokratiet og fædrelandet. Men de forældre som ikke magter det, der skal børnene hurtigst muligt fjernes fra forældrenes skadelige opdragelse, som så skal overtages af staten! Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

8 Det særlige… Det leder os til 1. spørgsmål:
Hvorfor eksisterer din institution? ( Eller: Hvilken nytte gør den for samfundet? Eller: Hvad ville samfundet og det enkelte menneske savne, hvis I ikke var der?) Refleksion – samtale - Notat Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

9 Det særlige… Kerneopgavetænkningen Temaer:
Morten Christensen og Anders Seneca: Kend din kerneopgave Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

10 Det særlige… Kerneopgavetænkningen
Hvad er kerneopgaven for din institution? (Tema 1 i et ord) Hvem skal den skabe en bevægelse for? Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

11 Det særlige… KKK: Leder i det lille og det store fællesskab
Tegn din institution og angiv hvor du oplever, at der opstår krydspres Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring?  Lederne må opfatte sig ledere/chefer i stedet for kollegaer. Dvs. en arbejdsgiverrolle der lægge afstand mellem mig og medarbejderne. En forudsætning for at kunne indgå i det store fællesskab i de ledergrupper der har til opgave at træffe strategiske beslutninger og udvikle organisationen under hensyn til almenvellets/helhedens interesse er netop, at den enkelte leder føler sig forpligtiget både over for den ledelsesmæssige opgaver og over for det store fællesskab. Denne loyalitet må nødvendigvis prioriteres på bekostning af den fagprofessionelle loyalitet med det lille fællesskab. Spændingsfeltet mellem det lille og det store fællesskab kommer uvægerligt til at producere nogle krydspres og dilemmaer, som kan være vanskelig at håndtere for den enkelte leder.

12 Det særlige… KKK: Leder i det lille og det store fællesskab
Tegn din institution og angiv hvor du oplever, at der opstår krydspres eller hvor du bliver udfordret på din lederrolle Samtale med en af de andre ved bordet Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

13 Det særlige… Mit ledelsesrum Hvad består mit ledelsesrum af? _ Temaer:
Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

14 Det særlige… Vi er pædagoger! Hvad betyder det? Kurset sidste år….
Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

15 Der er klarhed om faggruppernes roller og mulige bidrag, så begge gruppers faglighed og kompetencer bringes i spil. Lærere og pædagoger planlægger og evaluerer i fællesskab undervisningen. Lærere og pædagoger giver hinanden sparring, og begge parter oplever, at de udvikler deres faglighed i samarbejdet. Begge parter betragter hinanden som ligeværdige i samarbejdet. Ledelsen bakker op om og leder samarbejdet.

16 Lærerne oplever generelt et godt udbytte af samarbejdet.
Her svarer de på, hvor enige de er i, at samarbejdet med pædagogen har… Undersøgelsen viser…

17 Det særlige… Hvad er det pædagoger kan?
Nævn tre ting, som er pædagogernes faglige spidskompetence Samtale med en fra den anden faggruppe Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

18 Det særlige… Hvad er den største glæde ved at lede pædagoger?
Hvad er den største udfordring ved at lede pædagoger? Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

19 Det særlige… Øvrige rammebetingelser? Tegn din ”ramme” Temaer:
Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

20 Det særlige… Hvilke af de rammebetingelser, som du har noteret har du størst behov for at få gjort noget ved? Hvordan vil du gøre det? Hvornår vil du gøre det? Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

21 Det særlige… Hvem er jeg som leder? Popcorn Temaer:
Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

22 Hvilken slags popcorn er du?
Sæt procenter Grønne popcorn Popper før de skal: Drives af nysgerrige, forandring for forandring, tænder på forandring, first movers Gule popcorn Popper når de skal: Sund skepsis, med på det afprøvede Røde popcorn Popper ikke: Hylder det bestående, forandring af det onde, tryghed, tålmodighed er en dyd

23 Hvilken slags popcorn er du?
% % %

24 Udfordring for popcorn
Grønne popcorn Lære at reflektere og stille spørgsmål: Hvad er formålet? Er forandringen meningsfuld? Er der gode argumenter for, at det er ressourcerne værd? Står risikoen for fejl mål med mulighederne? Sælge ideerne, motivere de øvrige Gule popcorn Lytte og bygge bro mellem de grønne og de røde popcorn. Konsolidere forandring som vilkår, men sikre det konstruktive. Øve sig at at blive en smule mere grønne. Røde popcorn Lære at acceptere forandring som vilkår. Aflære at modarbejde og ødelægge samarbejdet. Fokusere på de positive fortællinger. Bruge det røde islæt til at sikre, at de gode værdier og erfaringer bringes med over i den nye virkelighed.

25 Det særlige… Leder Og/eller en del af et ledelsesteam
Belbins roller i teamsamarbejde Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

26 Det særlige… Walk and talk
Hvad er mine største udfordringer, når jeg skal definere mig selv som leder? Og i forhold mit ledelsesteam Og hvorfor er det en udfordring Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

27 Hvor er jeg udfordret af rammerne?
Det særlige… Færdiggør din planche Hvor er jeg udfordret af rammerne? Hvor meget er jeg grøn-gul-rød og hvad betyder det for min ledelse af institutionen? Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

28 - Og hvordan du vil arbejde med dem!
Det særlige… Slut den af med at definere de tre største udfordringer for dig som leder ( evt. i forhold til dit ledelsesteam) - Og hvordan du vil arbejde med dem! Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 

29 Blev du klogere på dig selv som leder?
Det særlige… Opsamling på dagen Blev du klogere på dig selv som leder? Blev du bedre klædt på til at indgå i et ledelsesteam? Temaer: Hvad er jeg leder for? Hvem er jeg leder sammen med? Hvad definerer mit ledelsesrum? Hvem er jeg som leder? Mine største udfordringer? Og hvorfor er det en udfordring? 


Download ppt "SFO- og daginstitutionslederkursus"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google