Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Demens – Politik for et værdigt ældreliv

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Demens – Politik for et værdigt ældreliv"— Præsentationens transcript:

1 Demens – Politik for et værdigt ældreliv
Værdisæt: Livskvalitet Tidlig indsats Respekt Finansloven 2016: Alle kommuner skal formulere en værdighedspolitik for pleje, støtte og omsorg for deres ældre medborgere.. Revideres i hver byrådsperiode. Samtidig finansloven for 2016 afsat 1 mia. kr. årligt, som skal understøtte prioriteringerne i værdighedspolitikken i kommunerne. Ekstra midler udover kommunernes serviceniveau. Dvs. værdighedsmilliarden er ekstra midler, som kommunerne kan bruge til aktiviteter og indsatser. Midlerne fordeles efter kommunens andel af ældre +65 år Puljen kører til og med Herefter vil midlerne blive fordelt som bloktilskud, hvor fordelingsnøglen er det samlede indbyggertal i kommunen. For Helsingør Kommune betyder det at vi forventer at få kr. (blok) mod kr.(+65), som vi får i 2018 og 2019. Værdighedspolitikkerne skal som minimum forholde sig til følgende områder: Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen Mad og ernæring En værdig død I Helsingør Kommune – stor involveringsproces i 2016 med borgermøder – også på plejehjem – prioriteringer af, hvad der er vigtigt for at leve et værdigt ældreliv. Det førte til et værdisæt for samarbejdet mellem den enkelte borger og Helsingør Kommune: Livskvalitet: Det betyder, at kommunens medarbejdere er opmærksomme på ældre borgeres samlede livssituation, og at det kan være forskelligt fra borger til borger, hvad der giver livskvalitet. Tidlig indsats: Det betyder, at både ældre borgere og kommunens medarbejdere har fokus på at forbygge helbredsgener og funktionstab samt opspore tidlige sygdomstegn. Respekt: Det betyder, at kommunens medarbejdere og ældre borgere i deres samtale og samvær anerkender hinanden. Vi har lige revideret vores værdighedspolitik – som vi forventer vil blive godkendt i byrådet i dag d. 24.september. Værdierne fortsat de samme.

2

3 Demens - hvor udbredt er det?
I Danmark er der i dag cirka mennesker med en demenssygdom – heraf cirka yngre mennesker med demens. I 2020 skønnes der at være cirka mennesker med en demenssygdom i Danmark. Det betyder at cirka 8% af befolkningen over 65 år har en demenssygdom. I Nordsjælland har cirka mennesker en demenssygdom. I Helsingør har vi i dag cirka 1100 mennesker med en demenssygdom. nye tilfælde af demens konstateres hvert år Kun ca. 50 % af alle demente får stillet en demensdiagnose. Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom. I Helsingør er tallet i dag 1106 mennesker, det udgør cirka 1,8% af borgere i kommunen – i 2040 estimeres borgere med demens at udgøre 3,3% af antal borgere i kommunen, hvilket svarer 2158 mennesker. Bemærk! Demens kan forebygges: Fysisk aktivitet Kognitiv aktivtet Behandling af kredsløbssygdom og diabetes, depression og Parkinson Udskydelse af sygdomsstart Kilde: Seniorkonsulent, Henning Kirk, dr. med.

4 National demenshandlingsplan 2017 - 2025
Tre nationale mål for demensindsatsen: Danmark skal have 98 demensvenlige Kommuner. 2. Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 procent skal have en specifik diagnose. 3. En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 procent frem mod år 2015. Regeringen og de øvrige partier i satspuljekredsen indgik den 15. december 2016 en politisk aftale om udmøntning af de 470 mio. kr., der er afsat til en ny national demenshandlingsplan. Vi har fået penge til at kunne være med til at forebygge og penge til at sætte initiativer i gang både til yngre og ældre borgere. Den Nationale Demenshandlingsplan   opstiller tre nationale mål for demensindsatsen frem mod 2025, som understøttes af en lang række konkrete initiativer fordelt på fem fokusområder. Danmark skal være et demensvenligt samfund, så mennesker med demens og deres pårørende kan leve et trygt og værdigt liv. Flere af områderne er støttet af puljer til konkrete indsatser på demensområdet. De puljestøttede initiativer skal understøtte en mere ensartet kvalitet i tilbuddene på tværs af landets kommuner. Der er udbudt puljer, der har til formål, at støtte lokale og landsdækkende aktiviteter, der kan bidrage til at fremme et demensvenligt samfund. Puljerne er givet til skabe viden og relationer om demens i civilsamfundet, etablering af rådgivnings- og aktivitetscentre, til at støtte flere meningsfulde aflastningstilbud for mennesker med demens og deres pårørende samt til praksisnært kompetenceøgning. Fælles for puljerne er et krav om en delvis egenfinansiering af de kommunale indsatser, der leveres af demenskoordinatorer og andet fagpersonale.

5 National demenshandlingsplan - konkrete initiativer
De tre mål understøttes af 23 konkrete initiativer fordelt på fem fokusområder: Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og behandling 2. Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering 3. Støtte til mennesker med demens og pårørende 4. Demensvenlige boliger og samfund 5. Øget videns- og kompetenceniveau Den lange række af initiativer stiller krav til kommunerne, regionen og praktiserende læger i forhold til at udbyde tilbud til borgere med demens og herunder have de rette kompetencer til at løfte opgaverne. Kommunerne har dog den største opgave i at tilvejebringe nye tilbud samt sikre øget kvalitet i tilbuddene. Tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling Initiativ 1 - Værktøj til tidlig opsporing af demens Initiativ 2 - Fokus på tegn på demens i almen praksis Initiativ 3 - Færre, tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder Initiativ 4 - Nye nationale kliniske retningslinjer på demensområdet Initiativ 5 - Nedbringelse af forbruget af antipsykotika blandt mennesker med demens Initiativ 6 - Nationale anbefalinger til optimale tværsektorielle og tværfaglige forløb Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering Initiativ 7- Håndbøger med vidensbaserede anbefalinger til social- og sundhedsfaglig praksis på demensområdet Initiativ 8 - Flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet Initiativ 9 - Serviceeftersyn af magtanvendelsesreglerne Initiativ 10 - Bedre mulighed for behandling af varigt inhabile patienter Initiativ 10 - Bilag A: Patienters medbestemmelse Initiativ 10 - Bilag B: Behandling af varigt inhabile Initiativ 10 - Bilag C: Tilsynets rolle Støtte til mennesker med demens og pårørende ◾ Initiativ 11 - Udvikling og udbredelse af en national værktøjskasse med patient- og pårørendekurser ◾ Initiativ 12 - Flere og mere meningsfulde dag- og aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens ◾ Initiativ 13 - Rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens Demensvenlige boliger og samfund ◾ Initiativ 14 - Lokale og landsdækkende aktiviteter skal understøtte et demensvenligt samfund ◾ Initiativ demensvenlige kommuner ◾ Initiativ 16 - Flere demensegnede boliger med demensegnede omgivelser ◾ Initiativ 17 - Indføre en national mærkningsordning for demensegnede boliger ◾ Initiativ 18 - Forsøg med demensvenlige sygehuse Øget videns- og kompetenceniveau ◾ Initiativ 19 - Ny national forskningsstrategi på demensområdet og forskning ◾ Initiativ 20 – Permanentgørelse af Nationalt Videnscenter for Demens ◾ Initiativ 21 - Bedre data på demensområdet ◾ Initiativ 22 - Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner ◾ Initiativ 23 - Uddeling af årets Demenspris

6 Livet skal leves – også med demens!
Citat: ”Jeg har brug for en form for almindelig hverdag. Jeg har stadig livsmod og vil lave noget i hverdagen”. Hvordan ser hverdagen ud for mennesker med demens? Hvilke dagsordener er der nationalt og hvilke tiltag bliver der gjort. Case: Citatet er fra en yngre kvinde med let demens, der bor hjemme med sin familie og er blevet førtidspensionist – men det kunne lige så godt være fra en ældre person med let til moderat demens. Men den nye nationale demenshandlingsplan er der er bredere fokus på demens i samfundet.

7 Handlingsplan for demens i Helsingør Kommune
Hvordan har vi som kommune valgt at gribe demens-området an? Helsingør Kommune vil med demenshandlingsplanen ”Vi er fælles om demens” sætte retningen for, hvordan vi bedst muligt kan forebygge og opspore demenssygedomme samt skabe et trygt og værdigt liv for mennesker med demens. Vi vil, i fællesskab, gøre Helsingør Kommune til et demensvenligt samfund. Fokusområderne og målsætningerne i planen er en strategisk ramme. Samlet set vil fokusområderne og målsætningerne give mulighed for at prioritere, hvilke udviklingstiltag, der vil blive igangsat i perioden , således at Helsingør Kommune bliver en demensvenlig kommune, hvor mennesker med demens lever et trygt, meningsfuldt og værdigt liv.

8 Vi er fælles om demens I 3 fokusområder med hver 3 målsætninger:
1: ”Vi er fælles om demens” er rettet mod samfundet og nærmiljøet, 2: ”Vi er fælles om at skabe et meningsfuldt liv med demens ” er rettet mod mennesket med demens og fagpersonalet, 3: ”Vi er fælles om, at alle gerne vil kunne klare sig selv” er rettet mod mennesket med demens og dennes familie. ”Vi” skal, når det bruges i planen, forstås som alle kommunens medarbejdere, leverandører, borgere, forretningsdrivende, foreninger mv., der lever og færdes i Helsingør Kommune. Udmøntning af målsætningerne sker dels gennem demensforløbsprogrammet, som Helsingør Kommune i overvejende grad har fuldt implementeret, og dels ved fremadrettet at sikre tilstedeværelse af de rette: • kompetencer hos medarbejdere, • ydelser og teknologier til mennesker med demens, • forhold for pårørende til mennesker med demens, • og den rette hjælp fra omgivelserne. Billedet er fra Flynderupgård, hvor Frivilligcentret har nyttehaver til borgere med demens. (så kan samarbejdet med frivillige også fremhæves).

9 Vi er fælles om demens II
Hvilke aktiviteter er i gang? Demensvenlig indretning Demens og træning Livemanager Dagcenter til borgere med demens Mødestedet for borgere med demens Rådgivning- og aktivitetscenter På tur i Nordsjælland Aktiviteter i samarbejde med Frivilligcentret i Helsingør Gennem viden og relationer Helsingør Kommune får 5.8 mil. kr. til at støtte borgere med demens. Helsingør Kommune har søgt penge fra puljen under den Nationale Demenshandleplan til at øge trygheden og livskvaliteten for nuværende og kommende borgere med demens og deres pårørende. Kommunen har fået 5.8 mil. kr., som skal bruges til at give medarbejdere på ældre- og sundhedsområdet et kompetenceløft. Kompetenceøgning er ikke udelukkende et engangsløft, men vil kræve konstant fokus, ressourcer og en målrettet indsats fremover. Der i budgetforlig blevet givet kr. årligt til kompetenceudvikling af demenskoordinatorer på alle enheder, herunder 1 koordinator i visitationen og tre koordinatorer i hjemmeplejen, samt tovholder funktion på demensområdet på tværs af kommunen

10 Vi er fælles om demens III
Hvilke aktiviteter er i gang? Diplomuddannelse i demens Kompetenceudvikling af alle medarbejdere i SO Demensnetværk Mærkning af demensegnede boliger Pårørendekonsulent – cafeer + kurser

11 Partnerskabet Demensvenligt Nordsjælland
Kan vi løfte den nationale demenshandlingsplan i fællesskab? Kan vi skabe noget i fællesskab, som vi ikke kan alene? Demensvenligt Nordsjælland, er et indgået partnerskab med de 7 omkringliggende kommuner i Nordsjælland, og har til formål at understøtte den nationale demenshandlingsplan og skabe et demensvenligt samfund i Nordsjælland. Samarbejdet skal resultere i afdækning af tværkommunale handlemuligheder og forslag til konkrete demensindsatser på tværs af kommunerne, når det giver mening. Og skabe bedst mulige kvalitetstilbud til mennesker med demens og deres pårørende.

12 Demensvenligt Nordsjælland
Inddragelse af Civilsamfundet gennem viden og relationer! Aktuelt har samarbejdet på tværs resulteret i et tværkommunalt samarbejde om: projekt ’Demensvenligt Nordsjælland - gennem viden og relationer’ som gennem bredt forankrede oplysningskampagner, målrettede aktiviteter og inkluderende fællesskaber på tværs af kommuner skal skabe viden, handlekompetencer og relationer, der understøtter et demensvenligt samfund. Projektet løber over to år og samarbejder med fem eksisterende frivilligcentre i Nordsjælland.

13 Demensvenligt Nordsjælland
Rådgivnings- og aktivitetscenter På tur med demensvenligt Nordsjælland Et samarbejde mellem Helsingør, Hillerød og Allerød kommuner har medført et andet projekt ’Rådgivnings- og Aktivitetscenter for mennesker med demens’, der skal bidrage til udvikling af et tilbud, hvor mennesker med demens og deres pårørende har mulighed for at søge faglig rådgivning og aktiviteter. Der er fokus på samarbejde og koordinering med ovennævnte projekt, for at sikre en sammenhæng på tværs af de aktiviteter der udvikles. Rådgivnings- og Aktivitetscenteret starter som ét center uden fast adresse, men med en mobil satellitfunktion, der kommer rundt i de tre kommuner. Åbning af Demensvenligt Velfærdsteknologisk bibliotek den 27. august.  I tråd med dette projekt er der modtaget midler til projekt På tur med demensvenligt Nordsjælland Samarbejdet mellem de tre kommuner og eventuelt de resterende kommuner, giver derfor unikke muligheder for at skabe interessefællesskaber med varierede aktiviteter, som understøtter hverdagslivet og giver mening for den enkelte. Formålet er dels at skabe interessefælleskab, relations- og identitetsstyrkende netværk samt hverdags aktiviteter, der er meningsfulde for den enkelte yngre borgere med demens, samt at pårørende til yngre med demens oplever sig aflastede og har mulighed for f.eks. pleje egne fritidsinteresser og venskaber. Der er endnu ikke svar på ansøgningen.

14 Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark
Bevægelsen tæller 13 organisationer, som arbejder for at civilsamfundet bidrager til et demensvenligt Danmark. De skal være med til at udbrede viden, motivere til konkret handling og sikre, at familier, der lever med demens, fortsat kan leve et aktivt og værdigt liv. De står bag den landsdækkende kampagne, der skal skabe opmærksomhed, konkrete aktiviteter og  GIVE DEMENS ET TWIST! Obs! Der er ved at blive etableret et samarbejde Folkebevægelsen Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark tæller lige nu 13 organisationer, som er gået sammen om, at civilsamfundet bidrager til et demensvenligt Danmark. Det er følgende organisationer: Alzheimerforeningen, BL, Danske Fysioterapeuter, DKDK, Danske Professionshøjskoler, Pårørende i Danmark, Ergoterapeutforeningen, Faglige seniorer, FOA, Pensam, Socialpædagogerne, Dansk Sygeplejeråd, Ældresagen. Om kampagnen Formålet med kampagnen er at give demens et twist, både i bogstavelig forstand og i overført betydning. At gøre op med de gængse myter og fortælle den nuancerede historie om demens; at demens kan være lige så forskelligt, som de mennesker det rammer, og at man kan leve et godt liv med demens. Formålet nås ved at kampagnen byder op til dans og dermed skaber møder mellem mennesker med demens, pårørende, de mange medarbejdere, der gør en forskel for demensramte, og resten af Danmark. Hvordan: Kampagnen vil udfolde sig på en bred vifte af medier og i to store danseevents, med en bred målgruppe på tværs af generationer. Derudover vil en række mindre aktører lave lokal danse-arrangementer.  I 2018 var der et stort danse event i Lyngby-Taabæk og et i Aalborg med hhv. Silas Holst og Frederik Nonnemann som twistværter. Desuden var der information om kampagnen i ’God Morgen Danmark’, i aviser og på busstandere.

15 Tak for opmærksomheden!


Download ppt "Demens – Politik for et værdigt ældreliv"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google