Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Liv og død i menneskets hænder – debatten der ikke dør

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Liv og død i menneskets hænder – debatten der ikke dør"— Præsentationens transcript:

1 Liv og død i menneskets hænder – debatten der ikke dør
Ole Hartling 17. november 2017

2 ”Det er overraskende, at mange mennesker, som ikke er i stand til at tale om døden, er mere end parate til at tale om aktiv dødshjælp, og de gør det med en selvsikker viden om at kende alle svarene” Jennifer Worth i bogen ”Midt i livet”

3 Tre redegørelser fra Det Etiske Råd (arbejdsgruppe: ’Omsorg for døende’ form. O.H.)

4 ”I Holland har det siden 2002 været lovligt for praktiserende læger under visse omstændigheder at yde aktiv dødshjælp til alvorligt syge patienter, der lider ubærligt og ikke har nogen udsigt til forbedring. Bør det efter din opfattelse være tilladt for læger at yde aktiv dødshjælp, hvis en alvorligt syg patient frivilligt og velovervejet anmoder om dødshjælp?”

5 Problemer med meningsmålinger om legalisering af eutanasi:
værdiladet problembeskrivelse de adspurgte ved ikke, hvad de svarer på man spørger raske

6

7 Undgå ubærlig/unødvendig lidelse Respekt for selvbestemmelsesretten
Meningsmålingens spørgsmål indeholder de to sædvanlige ”hovedargumenter” for eutanasi Undgå ubærlig/unødvendig lidelse Respekt for selvbestemmelsesretten

8 At undgå unødvendig lidelse?
Man fjerner ikke lidelsen, man fjerner den lidende At eutanasi sigter mod at forbedre livet ved at tilintetgøre det, er i virkeligheden selvmodsigende

9 Selvbestemmelsesret? Kan selvbestemmelse i forbindelse med ens egen død udøves af en patient, som er i en tilstand af lidelse, fortvivlelse og angst, og som føler sig til overs?

10 Selvbestemmelsesret? Hvis patienten er fri til at vælge eutanasi, kan han eller hun ikke blive fri for at skulle vælge. Retten til at vælge bliver en pligt til at vælge.

11 Selvbestemmelsesret? Autonomi med hensyn til beslutning om ens egen død udøves ikke uden hensyn til andre

12 ”Hvem er den aktive dødshjælp egentlig til for
”Hvem er den aktive dødshjælp egentlig til for? Er det virkelig for at give patienten fred? Eller er det snarere for, at de pårørende kan få ro?” Kristian Ditlev Jensen, i Berl. Tid

13 Selvbestemmelsesret? Selvbestemmelse bør ikke kunne inkludere dette at give afkald på sin selvbestemmelse (jf. filosoffen John Stuart Mill)

14 Selvbestemmelsesret? Såkaldt selvbestemmelse (autonomi) i forbindelse med eutanasi kan være forklædt formynderi (paternalisme) Selvbestemmelse er ikke den eneste endsige den vigtigste faktor i beslutningen om eutanasi Retfærdiggørelsen af ”frivillig” eutanasi beror snarere på, at visse liv ikke er værd at bevare end på, at der foreligger en anmodning.

15

16 Forskønnende omskrivelser (eufemismer)
Danmark: “En værdig død”, “barmhjertighedsdrab”, ”medlidenhedsdrab”, ”dødshjælp” Schweiz: “Dignitas” USA, Oregon: “Death with dignity act” Tyskland (1920): Livsuværdigt liv (Lebensunwertes Leben)

17 At dø med værdighed? Værdighed beror ikke alene på selvbestemmelse
Selve vurderingen af patientens livskvalitet og fastsættelse af patientens livsværdi kan være med til at nedskrive den

18

19 Gawande: ”Jeg er ikke så bange for et misbrug af en sådan lov, jeg er mere bange for en afhængighed af den.” Jf. begrebet ”eutanasi-mentalitet”.

20 Aristoteles: ”En handling bliver en vane, bliver et karaktertræk, bliver en skæbne.”

21 Glidebaneargumentets indbyggede fejl:
”Man afviser noget ved at henvise til en situation, der er værre end det, man faktisk her og nu skulle tage stilling til.”

22 Lægepatientforholdet?
Læge-patientforholdet undergraves "For tiden er det da kun et forslag om at dræbe dem, der er til plage for sig selv. Med tiden vil det blive anvendt på dem, der er en plage for andre." Chesterton

23 De følgende data er fra Theo Boer,
hollandsk professor i etik,

24 Ifølge Hollandsk lov skal følgende kriterier være opfyldt:
(1) frivillig og velovervejet anmodning (2) ubærlig lidelse (3) ingen udsigt til forbedring (håbløs) (4) ingen rimelige alternativer (5) konf. med uafhængig læge (6) følger medicinske retningslinjer

25

26 Tal for 2017 > 7.000

27 2003:  2017: >7000

28

29

30 2003:  2017: >7000 Demente: 2009: 12  2016: 141

31

32 End of Life Clinic

33 Draft law in The Netherlands re ”completed life”

34

35 Konklusion I Man har villet beskrive eutanasi som et fornemt (og ultimativt) eksempel på udøvelse af selvbestemmelse, men af flere grunde er det en illusion.

36 Konklusion II At eutanasi sigter mod at forbedre livet ved at tilintetgøre det, er selvmodsigende Begrebet værdighed misbruges i eutanasidebatten. Ved at betegne eutanasi som ”en værdig død” bliver dette ikke at bestemme dødstidspunktet uværdigt

37 Konklusion III En patient i stor lidelse har mere brug for empati, omsorg og kærlighed end for, at nogen giver ham eller hende mulighed for at blive taget af dage, hvis dette er, hvad patienten anmoder om, når omgivelserne bedømmer tilstanden til at være tilstrækkelig håbløs

38 Konklusion IV Ideerne om eutanasi er altid blevet lanceret med et forskønnende sprog. (Handlingen vil altid være for patientens skyld …)

39 Konklusion V Konsekvenser for læge-patientforholdet
Udvikling af ”eutanasi-mentalitet” Glidebane – 1) det ligger i sagens natur 2) empiri


Download ppt "Liv og død i menneskets hænder – debatten der ikke dør"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google