Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen Robusthed basiskursus

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen Robusthed basiskursus"— Præsentationens transcript:

1 Velkommen Robusthed basiskursus
Modul 2 dag 1 undervisning

2 Siden sidst …. Hvad har du arbejdet med siden sidst?
Hvad har du brugt? Hvordan er det gået? Hvad har været en udfordring?

3 Handleplan Passende udfordringer
Som afslutning på modul 1 skal Du nu beslutte dig for hvordan du vil gå hjem og arbejde videre med det vi har gennemgået på dette modul. Brug arbejdsarket Passende udfordringer til at udarbejd en handleplan for det du vil gøre ift. At implementere elementer af Robusthedsprogrammet i dit arbejde Brug 10 minutter på refleksion – hvilke redskaber, og hvordan du vil bruge dem. (alene) Præsenter dine tanker for en makker Udfyld handleplan (xx minutter) Interview hinanden om handleplanen Præsenter jeres hjemme opgave i plenum I dag beskrivende … i morgen udførende

4 Et Håndtryk …

5 Et par forudsætninger for at mentalisering lykkes:
Forhold dig til det der foregår i andres tanker og følelser, ikke alene hos dig selv Vær bevidst om den passende udfordring Bevar roen – det smitter  Vær et hold Skru ned for argumenterne – lyt højere Den svære samtale: Vi starter langsomt og så sætter vi tempoet ned! Lyt for at forstå – ikke for at svare Stil spørgsmål – ikke lange forklaringer Vær venlig og imødekommende Vi skal smede mens jernet er lunkent At kende mine egne signaler: RO-OMSORG-BESKYTTELSE

6 Gør det usynlige synligt
At opdage hvad der sker i andres tanker og hvordan det påvirker vores egne tanker. At lytte for at forstå – ikke for at svare Åbner op for tænkningen – gode spørgsmål - Alles stemme tæller lige ? Hvad fra Robusthed har jeg brug for mere viden om?

7

8

9

10 Lysten til at øve sig! Vi vil – hvis vi kan!
Stil for store udfordringer >> Passende udfordringer Sammenlign med andre >> Fokus på udvikling Giv utroværdig ros >> Anerkend, især for at øve sig Se succes som gode resultater >> Indsats = resultatet Træf beslutninger på andres vegne >> Medbestemmelse/mening Fejl=fiasko=manglende evner >> Fejl = læring Vi vil – hvis vi kan!

11 Nu skal der læres !

12 Tanke bobler Hjernerne hjernerne Øv opmærksomhed Mentalisering

13 Med udgangspunkt i jeres tema bedes I:
Brug minutter alene på at gå på opdagelse i det materiale der høre til temaet. Tale i gruppen om hvordan i kan bruge indholdet til forskellige målgrupper. (børn, unge, forældre, kollegaer) Hvilke øvelser kan du bruge – hvordan – til hvad og hvorfor? Hvordan kan du justere øvelserne så de passer til din målgruppe?

14 Tanke bobler Hjernerne hjernerne Øv opmærksomhed Mentalisering

15 opmærksomhed Hjernerne Mentalisering ØV Tanke bobler opmærksomhed

16 Del din viden: Beskriv det tema du har bearbejdet.
Hvad fandt du interessant og relevant i forhold til dine arbejdsopgaver? Hvilke elementer fra temaet vil du konkret bruge og hvordan? Brug max 10 minutter på hvert tema, drøft i gruppen hvordan dette kan forstås i forhold til andre målgrupper (børn, unge, voksne, kollegaer, forældre)

17 Velkommen Robusthed Basiskursus
Modul 2 dag 2 undervisning

18 Robusthed … hjernen, tanker, fællesskaber og skumfiduser
Tænke tanker om: Andres tanker Egne tankerker Hvad har du tænkt over fra i går til i dag ?

19 Speed Talk med Tankebobler Grupper a´ 3 personer hvor mange runder kan i nå? Tankebobler og Tænkehjernen og Alarmhjernen

20 Gruppeopgave – planlæg et oplæg eller en aktivitet
Sammen i personalegruppe 2-4 personer Vælg et tema fra robusthedsprogrammet som I vil arbejde med. Brug manuskriptet fra instruktørsitet til at forberede et oplæg. præsenter det for resten af holdet, som hvis det var for jeres målgruppe, (kollegaer, børn eller forældre) der ikke kender temaet i forvejen. Husk nu…. Vi øver os jo bare!

21 Opgave med Instruktørsitet At udarbejde jeres eget robusthedsoplæg ud fra selvvalgt tema
Beskriv hvad i skal arbejde med, og hvorfor. (Målgruppen, er det et oplæg til forældre, kollegaer, eller en aktivitet med børn/unge?) Giv et eksempel fra hverdagen på hvordan man kan arbejde med/forstå dette. (eksempler perspektiverer emnet så det bliver lettere for deltagerene at forstå i forhold til egne oplevelser og erfaringer) Vælg en øvelse der understøtter det du vil arbejde med Hvorfor vælger I denne øvelse? (øvelsen skal underbygge emnet, og giver deltagerene en større forståelse af emnet end hvis man blot taler om det) Stil spørgsmål der skaber tanker Hvordan vil I gribe det an efter øvelsen? (for at komme i dybden med emnet, er det vigtigt at tale aktiviteten/øvelsen igennem, og trække referencer til hvordan det kan se ud i det levede liv)

22 Præsentation: Lav jeres oplæg som I ville gøre det for jeres målgruppe
Efter oplægget gives feedback på præsentationen fra resten af holdet. Hvad var godt? Hvad kan blive bedre? Gode ideer ?! Perspektivering – hvordan vil dette kunne bruges af jer andre?

23 Handleplan Passende udfordringer
Som afslutning på modul 2 skal Du nu beslutte dig for hvordan du vil gå hjem og arbejde videre med det vi har gennemgået på dette modul. Brug arbejdsarket Passende udfordringer til at udarbejde en handleplan for det du vil gøre ift. At implementere elementer af Robusthedsprogrammet i dit arbejde Brug 10 minutter på refleksion – hvilke redskaber, og hvordan du vil bruge dem. (alene) Præsenter dine tanker for en makker Udfyld handleplan (xx minutter) Interview hinanden om handleplanen

24 Gør det usynlige synligt
- At opdage hvad der sker i andres tanker og hvordan det påvirker vores egne tanker. - At lytte for at forstå – ikke for at svare - Åbner op for tænkningen – gode spørgsmål - Alles stemme tæller lige Sarah Sarah på 12 år er rædselsslagen for at skulle starte i skole igen. Hun føler sig meget ensom i skolen og ved ikke, hvad hun skal gøre.

25 M i g 3 1 2 Tænk på en konkret situation.
Eks. Hjemme, på arbejdet, skolen, med vennerne, i en konflikt, når du vejleder/underviser, osv. Snak sammen 2 og 2, om hvordan du bedst får dine ønsker om dig selv, til at fylde mest muligt Hvordan 1 Hvordan oplever du dig selv som person på dette område? 1.ds Hvordan tror du andre vil beskrive dig som person på dette område? 2 3 Hvordan ønsker du inderst inde at være på dette område?

26 Kilder Poul Lundgaard Bak (Red.) – Robusthed
Poul Lundgaard Bak – Tankernes Hus Christina Fogtmann – Forståelsens psykologi Fonagy & Allison - What is mentalization? in Midgley & Vrouva (Red.) Minding the Child, Routledge2012 Walter Mischel – Skumfidustesten, Klim 2015 Eva Hertz – Robust, Gyldendal Business 2017

27 Vil du vide endnu mere? The Dunedin Study (Selv-kontrol)
Kastin & Pan 2008, Lupien et al 2005 og Rossi 2002 (Om passende udfordringer) Martin Seligman, positiv psykologi Fonagy et al 2002, Hawkins 2004 og Wilber 2006 om Opmærksomheden og ”The self agent” Rossi 2002, Dyregrov 2001 samt Fonagy et al 2002 om Alarm- og tænkehjerne


Download ppt "Velkommen Robusthed basiskursus"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google