Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Søren Peter Dalby Andersen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Søren Peter Dalby Andersen"— Præsentationens transcript:

1 Søren Peter Dalby Andersen
Erfaring Folkeskolelærer i 10 år Naturfagligkonsulent i Hvidovre Kommune Dagligleder af LearningTechLab (Antvortskovskole) Projektleder på Science Talenter i Sorø Projektleder i Jet-Net Medstifter af KlimaZirkus Ejer af konsulentvirksomheden Uddannelse Master i innovation og lederskab - CBS/DPU PD i naturfagenes didaktik - UCC Talentvejleder - ScienceTalenter, Sorø Folkeskolelærer - Blågaard Seminarium 

2 Triple Helix Approach Uddannelse Politisk Privat

3 Hvorfor anvende innovation i alle fag? Folkeskoleloven
Fra Folkeskolens formålsparagraf: § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling. Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. De røde fremhævede ord kan begrunde arbejdsformen. Der ligger således et dannelsessyn bag.

4 Hvad er læring? Metafor #1 – Læring som tilegnelse
Tilegnelses metaforen er inspireret af Jean Piagets kogitive læringsforståelse.   Metafor #2 – Læring som deltagelse Deltagelsesmetaforen er inspireret af Lev Vygotskys kulturhistoriske læringsforståelse. (Anna Sfard)

5 Jim Hagemann Snabe

6 Innovationsdiamanten og vidensepistemologierne
Darsø, 2011

7 Hvad siger eleverne? Hvad oplever eleverne? Hvad får eleverne med sig? Hvad har eleverne lært?

8

9 Overordnet konklusioner
De unge overvejer at vælge en science relateret uddannelse og – karriere Eleverne oplever en følelse af at få kontrol over og tage ansvaret for sit eget liv og sin situation (empowerment) De unge får innovativekompetencer, hvilket skaber en dannelsesmæssig forudsætning for at være en aktiv borger i det 21. århundrede

10 Hvad er innovationskompetencer?
Open Space øvelse

11 De fem kompetencer Kreativ kompetence, som eleven kan udvise ved
selvstændigt at identificere relevante problemstillinger at kunne generere forskellige ideer At kunne bearbejde og kritisk vurdere egne og andres ideer. Samarbejdskompetence, som eleven kan udvise ved at tage ansvar for og bidrage til, at et samarbejde opfylder de satte mål og opgaver at kunne deltage i samarbejde under forskellige forhold og med forskellige roller.

12 Navigationskompetence, som eleven kan udvise ved
at kunne håndtere viden og informationer på en funktionel måde at kunne mestre komplekse arbejdsprocesser at kunne bruge sine fag til at nå til udvikle selvstændigt overblik overopgaver og problemstillinger. Implementeringskompetence, som eleven kan udvise ved at kunne være risikovillig og sætte sig selv og andre i spil at kunne foretage informerede valg afhandlinger at kunne søge information og viden også uden for klasserummet.

13 Formidlingskompetence, som eleven kan udvise ved
at kunne træffe velbegrundede kommunikationsmæssige valg at kunne mestre alsidige kommunikationsteknikker at kunne kommunikere engagerende og overbevisende.

14 Konstruktivt læringsmiljø – pipeline for talent

15 Dansborgskolen og KlimaZirkus

16 Elizabeth Gray Lærer på Dansborgskolen Læringsvejleder på Pædagogisk læringscenter Innovationskonsulent i Hvidovre Kommune

17 Ministeriet skriver: Det omgivende samfund skal inddrages i skoledagen på en måde, der understøtter elevernes læring og trivsel. Den åbne skole skal bidrage til variation i skoledagen og til at differentiere undervisningen, så den imødekommer og udfordrer den enkelte elevs faglige niveau. Et åben skole-samarbejde skal give værdi til både den fagopdelte og den understøttende undervisning. Samarbejdet skal give størst mulig kvalitet og effekt på elevernes læring, trivsel og motivation. Læringsaktiviteter i den åbne skole skal altid tage udgangspunkt i folkeskolens formål og fagenes mål.

18 Dansborgskolen Pædagogiske læringscentre
De pædagogiske læringscentre skal hjælpe skolens medarbejdere med at samarbejde med eksterne parter om elevernes læring, udvikling og trivsel. De pædagogiske læringscentre har altså en opgave med at åbne skolerne mod det om- givende samfund og at bruge de lokale ressourcer til undervisningen.

19 Mål: Målet er at motivere eleverne til at indgå i samfundet som aktive medborgere, iværksættere og innovative medarbejdere. Samtidig skal eleverne gives forudsætninger for at håndtere de udfordringer og udnytte de muligheder, der er forbundet med at være individ i en foranderlig og kompleks verden.

20 Lort til Guld ELever af Ellehammer 2016
Formålet er at give eleverne indblik i, hvordan de læringsmæssige redskaber fra undervisningen kan bruges i praksis, og øve eleverne i at blive bedre til at tænke innovativt og kreativt. Samtidig får eleverne indsigt i erhvervslivet, og virksomhederne får mulighed for at introducere eleverne for forskellige jobmuligheder inden for naturfag i håb om, at flere elever i kommunen vil vælge en naturfaglig uddannelse. Udviklet af: Søren Peter Dalby Andersen

21

22 Eleverne får en udfordring fra en virksomhed.
Eleverne skal i en innovativ læreproces løse udfordringen og fremlægge deres proces og et produkt. Eleverne har logbog på nettet. Eleverne har en procesvæg. Eleverne fremlægger udenfor skolen. Eleverne er engagerede og motiverede. Det er virkelighed og ægte.

23 Peter Rod fra UCC Design to Improve life Kompasset.

24 Peter Claudell fra KlimaZirkus bygger kloder til Universe på Als med eleverne

25

26

27 Innovation og entreprenørskab er orienteret mod varierede og praksisorienterede undervisningsformer.
Der er fokus på elevernes kompetencer til at skabe, udvikle og handle. Innovation og entreprenørskab lægger vægt på elevernes proces og evner til at organisere, kommunikere og samarbejde.

28 Bedømmelse/vurdering

29 Åben skole og innovation
Elevernes grundlæggende forståelse af den verden, de lever i, er en forudsætning for at kunne forholde sig innovativt og entreprenørielt, hvorfor det i arbejdet med emnet innovation og entreprenørskab er oplagt at inddrage omverdenen. Samarbejde med foreninger, erhvervsliv og kulturinstitutioner vil medvirke til at udvide skolens læringsrum og give eleverne erfaringer med at arbejde i og med omverdenen.

30 Innovation og entreprenørskab i undervisningen fordrer derfor, at fagenes teorier og metoder hele tiden forankres i omverdenen, og at eleverne anvender omverdenen som en arena for aktiviteter. Elevernes forståelse af verden som mulighed er således en central innovativ og entreprenøriel kompetence, som kun kan realiseres gennem en åben skole.

31 Hvorfor innovation? Eleverne bliver motiverede Eleverne får ansvar
De bliver robuste De deler viden med glæde De bliver gode til at samarbejde De bliver gode til at kommunikere De kan videreformidle ny viden De kan skabe værdi for andre De bliver kreative De bliver selvstændige De får ejerskab og medejerskab ”Det er sjovt – at det er noget rigtigt fra virkeligheden”

32 Nyttige links Master opgaven: Tidligere projekter: KlimaZirkus: Læringsmål og innovation: Tavs viden:


Download ppt "Søren Peter Dalby Andersen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google