Velkommen til kursus i DasEksport

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sådan laver Du et POWER POINT program.
Advertisements

Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Open street maps på GPSén Gå ind på Siden er lang tid om at loade, så hav tålmodighed.
SharePoint /36 2 General SettingsPermissions and ManagementCommunications Titel, description and navigation Versioning settings Advanced settings.
Statistik på Geocaching.com
Intro til brug af Carla til adresser og andet for ledere i FDF Virum
Dagens program Hvad er frivillig.dk Hvordan er frivillig.dk bygget op
JordWeb: en hjemmeside til anmeldelse af jordflytning.
Velkommen.
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
Første gang du logger på, skal du bestille ny adgangskode her
Klik på Aktivér redigering på meddelelseslinjen.
Log direkte fra GSAK Der er en kæmpe fordel at logge direkte fra GSAK, for det første er det let, da men ikke skal åbne alle cachesiderne for at kunne.
Velkommen til vores færdige applikationsdesign til kurset CBC hos PDJA. Nederst på billede står fem kategorier, som indeholder materiale, features og værktøjer.
1 Download af musik fra netmusik.dk Sådan downloader og overfører man musikken til computer og MP3-afspiller.
Introduktion til CMS. Indhold ● Forberedelse af indhold til hjemmeside ● Opsætning af hjemmeside (CMS)
Teknik event i det mørke Jylland IV Geocaching uden at det koster et ton papir og litervis af printerblæk Understøttes af: Smart phones PDA’ere Flere af.
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
Links Web-udvikling med FrontPage 2003 RHS - Informationsteknologi.
Introduktion til CSS I gang med min første HTML & CSS hjemmeside.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2008.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret februar 2009.
Instruktion i Animation Shop
Formularer (Access, del 3)
Nyt netpunkt og andre DanBib-nyheder Kirsten Larsen
MIA - CAD Gennemgang af MIA-måleblade (eksempel) Først generel intro
Mamut ServiceSuite Opsætning Online arbejdsseddel og Online booking
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Introduktion til indholdsfortegnelser j Tryk derefter på F5, eller klik på Slideshow > Fra begyndelsen for at starte kurset. Klik på Aktivér redigering.
Velkommen Lars Johansson ProjectForce. Program: Lidt omkring Athena IT-Group A/S Introduktion til ProjectForce – Microsoft Sharepoint Lidt teori omkring.
DANSK RIDE FORBUNDwww.rideforbund.dk21. august 2014 Introduktion til Course Tool af Rasmus Christian Kaae.
NetBeans Installation og brug.
Microsoft® Lync™ 2010 Kursus for stedfortrædere
Opret en database i Reference Manager, ver. 11 Åbn programmet. Opret en ny database. Placér basen ude på ”skrivebordet ” (kun i denne sammenhæng – da baserne.
Adgangsstyring og brugeradm.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Rapporter (Access, del 5)
Søg på kundes navn. Klik evt. på inaktive eller filialer Vælg når søgeresultaterne fremkommer, et af resultaterne ved at sætte et kryds i boksen, og tryk.
PowerPoint Kursus It-biblioteket, april 2007 Underviser: Marie.
Introduktion til Banedesign / Visio
Udskiftning af password på tablet. Åben programmet KONE business channel Hvis du ikke har linket på skærmen, åben en browser og skriv Ssl.kone.com.
Vejledning i testfunktionen på Absalon Testfunktionen er et værktøj som kan bruges til eksamen, status af de studerendes standspunkt eller som de studerende.
Du finder registreringsskemaet på: dev2. siteloom
Uddannelse, marts 2007 Søren Vallø Business Development Manager.
…helt naturligt ! Velkommen til Meldgaard. Data til Excel videre til Nav kan eksportere alle data fra listevisninger til Excel (som så kan videresende.
Velkommen Tak fordi I har valgt at deltage i denne session.
Oversigtsreference til Lync 2013 til Office 365 © 2012 Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Med Lync kan du begynde at samarbejde uden.
© 2012 Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Planlægge et Lync-møde Du kan planlægge et Lync-møde ved at bruge Outlook tilføjelsesprogrammet.
Hidtil har det været besværligt og tidskrævende at oprette værktøjer og tilhørende reservedele. Man kunne ikke gennem værktøjets navn/nummer se hvilke.
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
Videregående pc-vejledning Modul 03: Harddisken 2 60+Bornholm.
…helt naturligt ! Velkommen til Meldgaard. Opret ny Stander Klik på navigation fanen Afdelinger.
© 2012 Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Tilføje en kontakt Listen Kontakter gør din kommunikation lettere og gør det muligt for dig.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Brevudskrivning Du vil gerne skrive et brev, i dette tilfælde til en kreditor. I din venstre menubjælke finder du derfor Kreditor og trykker på den. Derved.
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
IT for let øvede Modul 5: ”Tekstbehandling ”. Formål KULTUR & FRITIDSHUSET – SKOLEGADE 54 – TLF: Kunne skrive en tekst med store og små bogstaver.
Formularer (Access, del 3). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller Vi.
Skabelon til udarbejdelse af YoungCRM Årshjul
Frivillignettet Adgang via Hjerteforeningens hjemmeside Klik på menu.
Videnskabeligt projekt
Overblik med Instruktørrollen
CMS – Inner Wheel Danmarks hjemmesider
Hvordan registrerer jeg arter og besigtigelser i NaturAppl?
Præsentationens transcript:

Velkommen til kursus i DasEksport - Gennemgang af redigeringsfunktioner, opsætning af koder til opmåling samt generel brug af programmet

Program Præsentation af kursusholdere Præsentation af kursister samt forventninger (alle) LIFA’s opmålingsopgaver ifm. Das-formatet (MAS) Opsætning af landmålingskoder (RHC/MAS) Praktisk øvelse (MAS) Gode råd vedr. opmåling i marken Import af data, redigering af tags og i listevinduet Ændring af faldretning Opsætning af indstillinger og kodeliste (RHC) Opsætning af ny version af DasEksport Lidt om nyhederne i version 2.5.2 (RHC) Eksport til XML samt viderearbejdning i DanDasGraf (MAS)

Præsentation af kursusholdere Morten Aaby Smith Uddannet Landinspektør og ansat i LIFA siden 2010. Arbejder til daglig med både teknisk opmåling og afsætning, ledningsregistrering, laserscanning og BIM. Rune Halkjær Christensen Uddannet Landinspektør og ansat i LIFA siden 2013. Arbejder til daglig med support af LIFA’s programmer til Bentleys platform samt support på det matrikulære program MIA.

Præsentation af kursusister Jeres forventninger til dagen?

LIFA’s opmålingsopgaver iht. DANDAS Forskellige opmålingsmetoder efter opgavetypen Opmåling med DanDas koder og attributter (opgaver uden projekttegninger, forskellig artede anlæg) Opmåling med koder og efterfølgende påsætning af attributter (tags) i Microstation (entreprenør konverteringer, mindre opgaver) Opmåling med koder og efterfølgende påsætning af attributter i DasEksport (større ensartede anlæg)

Måling med landmålingskoder LIFA har selv udarbejdet et kodesystem, som gør det muligt at indtaste opmålingskoden direkte i marken, pba. opbygningen af kodetabellen. Opmålingskoden som skal anvendes, kan genereres ud fra hvad der måles. Alle koder er på mellem 4 og 6 cifre. Et eksempel: Vi ønsker at indmåle et dæksel, som har formatet ”8xxxxx”   Det første ciffer 8 er bestemt af, at det er en DanDas-opmåling. Det andet ciffer skal bestemmes af A (Arten), f.eks. spildevand som har kode 1. De efterfølgende cifre bestemmer typen af objekt, f.eks. en standardbrønd   Koden bliver altså 810101.

Måling med attributter Udover kodning af type kan der også påsættes attributter, så informationer om materiale, dimension og form kan gemmes i marken. Dette gøres ved at påsætte de enkelte punkter en attribut sammen med koden. Attributter har altid formatet A.D.M.F. D: står for Diameter i mm. = 100 M: Står for Materiale =  1 (Jern) F: Står for Form = 1 (Rundt) Et eksempel: Vi ønsker at indmåle et ø600 stål dæksel.   Først indtastets A Herefter 600 for dimension, efterfulgt af 1 for stål og endeligt 1 for rundt.   Attributten bliver altså A600.1.1

Praktiske øvelser i Microstation Der er nu en praktisk øvelse, som I hver især kan arbejde med på PC’en samtidig med at Morten vil gennemgå den på projektoren. Øvelsen omhandler følgende elementer: 1. + 2. Opmåling med kodning og attributter Formatfil Koder + Attributter Nedstik via konvertering 3. Opmåling og efterfølgende editering med tags Koder (Typelist – DanDas) Tags bibliotek (define, påsætte) Opmåling og editering via das-export Editering via liste i DasExport 5. Øvelse i ændring af bagfald (vende retning, ”change direction”-kommando)

Øvelse i bagfald Her skitseres i korte træk, hvordan opgaven gennemføres: Åbn filen ”Øvelse bagfald.dgn” Åbn DasEksport og find brønde og ledninger Åbn ‘Liste’-vinduet og sæt flueben ud for detaljeret Tryk på List ledninger Gå hen i kolonnen ”Fald o/oo” og se om der ikke er én ledning med fald (negativt tal) Klik på ledningen i listen og tryk på ”Find” (programmet finder og viser ledningen i grafikken) Luk liste-vinduet og tryk på ”Slet DAS lag” Gå ned i Key-in feltet og skriv ”change direction” Klik nu på den fejlbehæftede ledning (der kommer en pil frem) Klik nu på pilen (pilens retning vendes) Klik herefter med venstre muse-tast i kortet (for at acceptere ændringen) Prøv at finde ledninger igen og åbn liste-vinduet (nu skulle den negative værdi være ændret til en positiv.)

Opsætning af indstillinger Leverandør firma: Gemmes som .dasf-fil. Det anbefales af den samme fil anvendes!! Nyheder Hvis der var sat flueben, havde koden set sådan ud:

Opsætning af indstillinger (fortsat) Angivelse af default brøndnummer start har kun betydning for de automatisk fundne knuder, som ikke har noget nummer Angivelse af søgeafstand for punktnummer Husk altid at foretage alle indstillinger før der trykkes ”Find målte brønde” og ”Find målte ledninger”.

Opsætning af ejerfordeling og driftsansvar

Opsætning af ejerfordeling og driftsansvar Hvis det er første gang, der stiftes bekendtskab med DasEksport eller hvis det er første gang der afleveres i version 2.5.2, så skal følgende 3 mapper oprettes i DasEksport-biblioteket (..\lifa\microstation\MsDAS\): Driftsansvarlige Ejere EjerFordelinger Driftsansvarlige: I denne mappe findes alle de driftsansvarlige firmaer som er oprettet. Alle filer skal have endelsen: .dasf Ejere: I denne mappe findes alle de ejere som ønskes tilknyttet Ejerfordelinger. Alle filer skal også her have endelsen: .dasf EjerFordelinger: I denne mappe findes alle de EjerFordelinger, som har 1 eller flere ejere tilknyttet til brug for ejerfordelinger. Alle filer skal her have endelsen: .efd

Kodeliste Kodelisten er den som skaber sammenhængen mellem opmålingen og DasEksport. Hvis der vælges ”Features” hentes informationer fra databasen (Kategori tabel og Feature tabel anvendes). Hvis der vælges levels, oplistes alle aktive lag i designfilen.

Indlæsning, editering og eksport af opmåling Øvelse 4 Indlæsning, editering og eksport af opmåling

Lidt om nyhederne i version 2.5.2 Væsentligste ændring i version 2.5.2 er muligheden for angivelse af en ejerfordeling og driftsansvar. Driftsansvar skiftede fra kode til et FirmaID. Det var ligeledes tilstræbt at der skulle ske så få konverteringsproblemer som muligt. Bedre understøttelse af arbejdsprocesser og dokumentationskrav. Rent teknisk blev der indført felter for Delopland og Delledning samt CVR-numre for firmaer. Sandfang er nu også tilføjet som felt. Indførsel af DKTM som koordinatsystem. Det videre arbejde Der er pr. 19. august blev version 2.6.0 frigivet. Denne har udelukkende har til hensigt at understøtte fotomanualen. Der vil komme en ny version 2.6.0 i DasEksport, som valgmulighed. Der arbejdes i øjeblikket videre med langt større og vidtgående ændringer i DanDas version 3.0, som DANVA i øjeblikket forventer frigivet ultimo 2015.

XML valideringsværktøj Internt benyttes et XML valideringsværktøj til at validere om DanDas XML-filerne overholder de beskrevne specifikationer. Er der interesse for et XML valideringsværktøj? http://intranet/valider/

Eksport til XML samt viderearbejdning i DanDasGraf Efter at have gennemført øvelsen, kan data nu eksporteres ud af DasEksport og ind i DanDasGraf. Dette vil den kommende øvelse omhandle.

LIFA versionslogger Som noget nyt registreres alle programændringer i LIFA’s versionslogger. Hvis du er tilmeldt programnyheder, så vil mailen automatisk indeholde en kort beskrivelse af forbedringer, rettelser mv. i den konkrete version. For DasEksport er stien til versionsloggeren: www.lifa.dk → vælg ”Informatik” og derefter ”CAD” → Ledning → Tryk på verisonlog i oversigten for DasEksport. Det direkte link er: http://versionslogger.lifa.dk/Default.aspx?ProduktID=191

Spørgsmål Forslag til forbedringer, fejlrettelser mv. modtages meget gerne Ris/ros til selve kurset og opbygningen af det. Vi håber du har tid til at evaluere kurset, hvilket kan gøres på følgende side: https://www.lifa.dk/kursusevaluering Tak for i dag!