Før vi starter på alkoholer, skal vi lige kigge på alkanerne (olier) fra 8.klasse-bogen. Navnene på de forskellige alkaner er udgangspunktet for navngivningen af alkoholer, f.eks. kommer navnet ”ethanol” fra ”ethan”+ ”ol”.
Methanol 1-Propanol 2-Propanol Ethanol
1-Butanol 2-Butanol
Fra bogen !
Alkoholer med 2 (dioler) eller 3 (trioler) OH-grupper 1,2-Ethandiol 1,2,3 Propantriol
Alkoholer kan som udgangspunkt blandes med både vand og olie. Dog er nogle bedre end andre:
Ethanol (med 2 kulstofsatomer) og propanol (med 3 kulstofsatomer) fordamper hurtigere end butanol (med 4 kulstofsatomer) og pentanol (med 5 ….). De fordamper hurtigere, da de har et lavere kogepunkt (se tabel). Snak selv videre om betydningen af kædernes længde……..
Forsøg med blandbarhed. Der er tilsat blå frugtfarve for at kunne se en forskel på fotoet.
Ethan er ikke-polære molekyler Ethan er ikke-polære molekyler. De har derfor ikke nogen hydrogen-bindinger, der kan ”fastholde” de enkelte molekyler. Ethanol her derimod en polær OH-gruppe, der danner hydrogenbindinger. Ethanols kogepunkt er derfor (hydrogenbindingerne ”holder” på molekylerne) meget højere end ethans kogepunkt.
Hydrogenbindinger ved vand Hydrogenbindinger ved ethanol Hydrogenbindingerne ”holder” på molekylerne
Alkoholernes massefylde er overraskende ens…! De er alle meget lavere end 1 g/cm3, og de vil derfor flyde ovenpå vand. (hvis de er blandbare med vand skal der hældes meget forsigtigt… hvis alkoholen skal forblive ovenpå vandet).
Forbrænding af alkohol i kroppen (se side 126 i bogen)
Forbrænding af alkohol i kroppen (se side 126 i bogen)
Forbrænding af alkohol i kroppen (se side 126 i bogen)