Sådan energitjekkes indeklimaet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Installationer Ventilationsanlæg.
Advertisements

Et bedre hjem gennem energirenovering
Gryde med filter og taphane
Tæthed i nybyggeri.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
SKIMMELSVAMPE.
klik her for næste billede
Skimmelsvamp Helbredsproblemer Olav Grønn Hansen.
Vejret Vandet i luften.
Vand 2 Nedbør.
Bestemmelse af luftmængder og kanalstørrelser
Ventilation og tæthed.
Vinduer Case og opgaver – løsninger.
Tagformer i forskellige lande
A/B Marina Fjordparken
VE-anlæg Introduktion.
Installationer Introduktion.
Fugt og skimmel i bygninger
Bliv tilfreds, rig og rask med god luftkvalitet inden døre
Skru op for din hjerne Pædagogisk Afdeling 2011 Tlf Mail:
Installationer Varmt vand.
Helhedsløsninger eller Integrerede energispareløsninger
De grønne lejligheder Grønt og smart. Vi tænker grønt, med nye ”grønne” idéer hver dag – og giver stafetten videre til dig.
Energioptimering af boliger
Knudsgaard – lav selv dine trækul Maj 2007 Mikkel & Ole
Fugt og bygninger.
Kursus i energibesparelser, januar-marts 2008
Videncenter for energibesparelser i bygninger skaber viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger. Besparelsesmuligheder.
Energirenovering klimaskærm
Baggrund – Hvorfor spare på energien – og hvorfor vedvarende energi
Sådan energitjekkes klimaskærmen
Videncenter for energibesparelser i bygninger skaber viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger. Om Videncenter.
Sådan energitjekkes installationerne
Klimaskærm Introduktion.
5. Energipotentiale – lokalisér besparelserne – varmetab i bygningerne
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Isolering Case og opgaver. Klimaskærm Dagens program 08.30: Introduktion 09.00: Isolering (viden og teori) 10.00: Kaffepause 10.15: Isolering (Case og.
It.civil.aau.dk Kjeld Svidt Slide nr. 1 Hvorfor lave modeller og simuleringer (1) Understøtte beslutningsprocesser sammenligne forskellige designvarianter.
Simulering i byggeriet Kjeld Svidt Aalborg Universitet.
Bygningsklasse 2020 DABYFO 2011 v/Ejner Jerking. Politisk målsætninger: Den energipolitiske aftale fra 2008 Regeringens strategi for reduktion af energiforbruget.
Energirigtig bygningsrenovering - hvad venter vi på ! Seminar 20. marts 2007 Det Økonomiske Råd Poul Pedersen Bygningsingeniør Beskikket Bygningssagkyndig.
I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
Grundlæggende fugtteori Introduktion Kapitlet omhandler fugt i luft og materialer, og hvilken betydning det har for udførelsen og holdbarheden af malerens.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
Lærervejledning varme. Hvor taber en bygning varme? Ledning gennem bygningskonstruktioner. Afhængig af U værdi. Strålings-tab. Flader mod verdensrummet.
Velkommen til BR-10 spillet Bygningsreglementet © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
AMU KURSUS NR Målgrupper:  Deltagerne kan ud fra viden om skimmelsvamp og skimmelvæksts betydning for indeklimaet rådgive om forebyggelse af.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri.
BR10 Opgave Kapitel 6 Indeklima Luftkvalitet – Ventilation - beboelsesbygninger Særskilt wc-rum og bryggers Tilførsel af luft? Opholdsrum – tilførsel af.
Orientering forud for vedtagelse af helhedsplan Svinget/Isefjordsvej
Skimmelsvamp i kolde og varme tage
BR10 Opgave Kapitel 7 Energiforbrug
Boligforeningsprojekt
Klimateknik - principper
Tjekliste til Rhea Desinfektionsmaskine
4. Indsamling og behandling af oplysninger
Let ydervægskonstruktion.
Lærevejledning - damptryk
2. Metode – indhold i kompendium
Disse tre tegninger bruges som udgangspunkt for gennemgangen af kapitel 9. Kursisterne bedes byde ind med hvor og hvordan, der isoleres, placeres dampspærre.
Målestok forhold Lars Alexander Clark.
De nye krav til byggeriet
Tagformer i forskellige lande
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
SketchUp En intro i 3D tegning.
Symposium om Fugt i Kolde Tagrum
Præsentationens transcript:

Sådan energitjekkes indeklimaet Sådan ser tjeklisten for varmeanlæg og andre tekniske installationer ud

Tjeklister på ByggeriOgEnergi.dk for indeklima for klimaskærm for varmeanlæg og andre varmeinstallationer for belysning Ved at benytte de 4 lister, kan man få et hurtigt overblik over husets energimæssige tilstand. Når tjeklisterne kombineres med energiløsningerne (næste modul), kan man også finde størrelsen på energibesparelserne. I denne ppt præsenteres tjekliste for varmeanlæg samt tjekliste for belysning.

Indeklima-tjeklisten - eksempel Tjek om der er fugt i huset Lugter der muggent Undersøg om der er skjolder, skimmel, mug eller fugt. Kig bag billeder og møbler om der er skjolder eller skimmel Hvad skal gøres Sørg for god udluftning for at sænke luftens fugtighed Hvis der er mistanke om skimmelsvamp eller hussvamp, så tilkald fagfolk eller Køb evt. en prøvepakke til tjek på laboratorium Flyt møbler, billeder m.m. væk fra væggen

Indeklimatjeklisten: Tjek luftfugtighed Mål (gerne med jævne mellemrum) luftfugtigheden med et hygrometer (fås for 200 – 300 kr.) Er den relative luftfugtighed i længere perioder over 50 %, så forøg udluftning. Ved bygningsrenovering: mekanisk ventilation kan overvejes Sørg for god udluftning for at sænke luftens fugtighed    Evt. kan mekanisk ventilation overvejes Men allerførst – se næste side:

Eksempel fra tjeklisten Hvad tjekkes Tjek kolde flader Kolde vægge kan ofte spores ved, at skidt sætter sig på kolde (fugtige) overflader Med et termometer eller termografikamera kan det tjekkes, om der er flader, der er koldere end andre. Hvad skal/kan gøres Sørg for god udluftning for at sænke luftens fugtighed Sørg for at luften kan passere mellem rummene  Varm op til mindst 15 grader Ved bygningsrenovering: dette skal eleverne ikke kunne kortlægge – (det er næste modul). Næste modul: Energiløsninger for klimaskærm Guide for tætning Energiløsning for ventilation Ved bygningsrenovering: Evt. tætning eller bedre isolering

Årsager til fugtproblemer Høj luftfugtighed - tjekker vi Bygningsmæssige årsager: Dårlig isolering giver kolde flader – tjekker vi Utætheder medfører kolde flader – tjekker vi Dårlige vinduer – tjekker vi (mest i klimaskærms-tjeklisten) Dårlige konstruktioner (mest i klimaskærms tjeklisten) Denne slide kan I bruge eller lade være: Det er en forklaring til de punkter vi tjekker. Luften må generelt ikke være over 50 % RF i længere tid Isolering og vinduer og konstruktioner tjekkes i tjekliste for klimaskærm

Eksempel fugt – kolde ruder Tjek om der er fugt i huset Er ruderne fugtige Et-lagsruder eller termoruder afkøles om vinteren så meget, at rumluften ofte kondenserer på ruden Hvad skal gøres Sørg for god udluftning for at sænke luftens fugtighed Tør vand op langs rammen, så der ikke bliver fugtskader på træ og andet organisk materiale Næste modul: Udskift til lavenergiruder eller lavenergivinduer Udskiftning af termovinduer Bygningsrenovering: Udskiftning/renovering af vinduer)

Udluftning med naturlig ventilation Naturlig ventilation foregår gennem vinduer, døre, ventilationsåbninger og utætheder Luften skal udskiftes mindst én gang hver anden time. Derfor: Luft ud 2- 3 gange i døgnet 5 til 10 minutter ad gangen fx om morgenen inden huset forlades om aftenen, når der er lavet mad inden man går i seng Sikre sig at ventilationsåbninger benyttes (se næste slide) Sikre sig at ventilatorer er placeret rigtigt, (undgå ”kortslutning Denne slide giver svaret på: Hvad vil det så sige, når der står: Sørg for god udluftning? Nu er reglen 0,3 liter pr. sekund pr. m2, - men det svarer til en gang hver 2. time

Eksempel fra tjekskema Hvad skal tjekkes? Tjek at ventilationsåbninger ikke er blokeret eller tilstoppet Tjek at ventilationshuller i fx gavl og ved spærfod ikke er blokeret Hvad skal gøres? Fjern det, der blokerer ventilationsåbning Benyttes ventilationsåbninger Meget ofte glemmes, at der er ventilationsåbninger i vinduer, f.x. har I ventilationsåbninger i vinduer, derhjemme? Fjern det, der blokerer ventilationsåbning   Tjek om der er ventilationsspalte ved spærfod

Eksempel fra tjekliste Hvad skal tjekkes Tjek om udsugning er placeret over fugt-kilden Hvad skal gøres? Udsugningen bør flyttes, så den sidder over fugtkilden Ofte sidder ventilationsudsugning ikke ved kilden, som den dog gør på denne slide Udsugningen bør flyttes, så den sidder over fugtkilden

Er huset tæt? Men der må heller ikke være utæt!!

Eksempel fra tjekliste Hvad skal tjekkes Tjek om det trækker ind Er der sprækker ved fodpaneler, hjørner, samlinger. Mærk hvor det trækker. Åben pejs uden indsats eller åbent spjæld i brændeovn giver træk og koster varmekroner. Det samme gælder en utæt brevsprække eller kattelem. Benyt evt. en såkaldt røgpind (”Dräger”) til at se luftbevægelser. Hvad skal gøres? Der skal lukkes og tætnes, hvor det trækker ind Se: Guide for tætning af klimaskærm (næste modul) Der skal lukkes og tætnes, hvor det trækker ind. Næste modul: Guide for tætning af klimaskærm Typiske utætheder se næste slide

Samlinger ved ydervæg og fundament Lette facader Typiske utætheder Brændeovn eller kamin Flunker Etagedæk Fuger omkring vinduer Samlinger ved ydervæg og fundament

Fuger omkring vinduer og døre Der kan som regel tætnes omkring døre og vinduer med nye tætningslister. Er det ikke tilstrækkeligt, må døren eller vinduet repareres eller udskiftes.

Utæthed brændeovn Kai…

Utætheder kan tjekkes med røg

Eksempel fra tjeklisten Hvad skal tjekkes Tjek om det trækker ind Tjek utætheder mellem ramme og karm Samlinger mellem vinduer/døre og karm kan tjekkes ved at åbne vindue – lægge et stykke papir imellem. Luk vinduet. Papiret må ikke let kunne trækkes ud! Hvad skal gøres? Der kan som regel tætnes omkring døre og vinduer med nye tætningslister