v/ Anne Marie Olesen Brandbjerg Højskole 10. sept. 2011

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Videnskabsteori for begyndere
Advertisements

Videnskabsteori for begyndere
Videnskabsteori..
Videnskabsteori & metode
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Videnskabsteori & metode
Metode i AT Religion.
Peter Nedergaard: Positivisme
htx-hverdagen set med videnskabernes briller
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Humaniora.
Hermeneutik og strukturalisme
Peter Nedergaard: Hypotesetest
Almen studieforberedelse
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
Filosofi – Almen Studieforberedelse
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori og faglige metoder
Introduktion til centrale begreber
Peter Nedergaard Philosophy of Naturalist Science Uge 38 1.
Videnskabsteori i geografi/naturgeografi i gymnasiet/HF
Zellervidenskabsteori på but1 videnskabsteori Zellervidenskabsteori på but2 Videnskabsteori 1 filosofisk disciplin, som undersøger, hvorledes videnskabelige.
Konference om Almen Studieforberedelse
Forståelse og fortolkning – Peter Nedergaard
Peter Nedergaard: Holdundervisning den 3
Teori, metodologi og metode
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Konstruktivisme versus realisme – en falsk modstilling?
Videnskabsteori & metode
Hermeneutik og kritisk rationalisme
Fremlæggelse af teori og metode d.24 Nov. 2010
Videnskabsteori & metode
Positivisme vs. hermeneutik
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Nogle videnskabsteoretiske retninger
Samfundsvidenskabelig metode og videnskabsteori i AT Bent Fischer-Nielsen
Peter Nedergaard: Konstruktivisme 0. Siden sidst 1.Konstruktivismens rødder 2.Kritikken af naturalismen 3.Kuhn 4.Sproget 5.Opsamling 1.
Indhold Præsentation af Karl Popper og baggrund for teoriudvikling
Naturalisme og positivisme
Naturalisme og positivisme
Videnskabsteori og metode
Hvordan skabes samfundsfaglig viden?
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik - hermeneutik
Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Hvad er videnskab? Indspark i kursusrækken 2016 Kommunistisk Parti v/ Klaus Fink.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet. Kærlighedsanerkendelse i helt nære relationerisær mellem mor og barn og i forholdet mellem familie og venner.
Synopsen skal indeholde titel på emnet og angivelse af fagkombination problemformulering præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med diskussion.
Lederskab. Hold 3. Betegnelse: Hvis man fjerner alt det, som man troede at vide, men som man endeligt ikke ved, Så er der en kerne af ”Hårde fakta” tilbage.
Peter Nedergaard: ”Hermeneutik og hypotesetest” 2016
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik - hermeneutik
Den naturvidenskabelige metode
Philosophy of Naturalist Science Uge 38
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Den fundamentale 2-deling
Kritisk realisme og poststrukturalismen
Hermeneutik 1: Forståelse og forklaring
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik – hermeneutik
Naturvidenskabelig metode
Naturalisme og positivisme
ATG Almen Studieforberedelse Grundforløb
Synopsen skal indeholde
Videnskabsteori og fagligt samspil Aarhus, januar 2018
Præsentationens transcript:

v/ Anne Marie Olesen Brandbjerg Højskole 10. sept. 2011 Videnskabsteori v/ Anne Marie Olesen Brandbjerg Højskole 10. sept. 2011

Videnskabsteori - centrale temaer Hvad kendetegner videnskab til forskel fra ikke-videnskab? Hvad kendetegner de tre grundtyper af videnskab: Humanvidenskab, naturvidenskab og samfundsvidenskab? Hvordan udvikler videnskaben sig?

Nogle videnskabsteoretiske retninger Med afsæt i naturvidenskab Klassisk og logisk positivisme Kritisk rationalisme Med afsæt i humanvidenskab Hermeneutik og fænomenologi Strukturalisme Poststrukturalisme, dekonstruktion Med afsæt i samfundsvidenskab Funktionalisme Handlingssociologi Synteseteori

Logisk positivisme Dannedes i 1920’erne i Wien. Den toneangivende videnskabsteoretiske retning frem til 1960’erne. Navne: Moritz Schlick, Rudolf Carnap, Otto Neurath, den ’tidlige’ Ludwig Wittgenstein. Ideal om enhedsvidenskab.

Verificerbarhedsprincippet: En sætning, der siger noget om verden, er empirisk meningsfuld, hvis og kun hvis den enten er direkte verificerbar, og dvs. at den principielt kan be- eller afkræftes ved observation, eller kan angives at have bestemte logiske relationer til (direkte) verificerbare sætninger.

Videnskabens formål: at formulere almene sandheder (specielt lovmæssigheder) med henblik på forklaring og forudsigelse.

Induktion: Enhver form for slutning, hvor præmisserne underbygger konklusionen uden dog at medføre denne logisk. Den grundlæggende form for induktion er ved simpel opregning, hvor der sluttes fra dette, at samtlige undersøgte fænomener af en given type A har egenskaben B, til det, at alle A-fænomener overhovedet har B. M.a.o. sluttes der fra en endelig række af singulære udsagn til det tilsvarende universelle udsagn.

Kritisk rationalisme Formuleret af Karl Popper. Falsificerbarhedskriteriet Kriteriet på en teoris videnskabelige status er dens falsficerbarhed eller dens mulighed for at blive gendrevet.

Hypotetisk-deduktiv metode Der opstilles forsøgsvist en hypotese. Der udledes (deduceres) logisk forudsigelser fra hypotesen. Der foretages undersøgelser i form af observationer eller eksperimenter med henblik på at falsificere forudsigelserne og derigennem efterprøve hypotesen.

Poppers konklusioner 1. Det er let at opnå bekræftelser (verifikationer) for næsten enhver teori – hvis vi søger efter bekræftelser. 2. Bekræftelser bør kun tælle, hvis de er resultat af dristige forudsigelser. 3. Enhver "god" videnskabeligt teori er et forbud: den forbyder, at visse ting sker. Jo mere en teori forbyder, jo bedre er den. 4. En teori som ikke kan gendrives af nogen tænkelig begivenhed er ikke-videnskabelig. 5. Enhver virkelig afprøvning af en teori er et forsøg på at gendrive (falsificere den). 6. Bekræftende vidnesbyrd bør ikke tælle undtagen når de er resultat af en virkelig afprøvning af teorien; og dette betyder, at de kan fremstilles som et alvorligt men mislykket forsøg på at falsificere teorien (fra Gisninger og gendrivelser).

Hermeneutik gr. hermeneuein: forstå, udlægge, fortolke. Naturvidenskaberne søger forklaringer på fænomener. Humanvidenskaberne søger forståelse af fænomener.

Traditionel hermeneutik: Ordet "hermeneutik" indføres i 1600-tallet som betegnelse for metodiske overvejelser over fortolkning af teologiske og juridiske tekster. Metodisk hermeneutik: I 1700-1800-tallet bliver hermeneutikken formuleret som en almen fortolkningsteori inden for de humanistiske fag af Schleiermacher (1768-1834) og Dilthey (1833-1911). Filosofisk hermeneutik: H.-G. Gadamer (1900-2002) udvikler i 1960'erne den såkaldt filosofiske hermeneutik, som er en teori om mennesket som et forstående eller fortolkende væsen.

Filosofisk hermeneutik Den hermeneutiske cirkel For-forståelse Fordomme Foregribelse af fuldkommenhed

Samfundsvidenskab Genstand: forholdet mellem individ og samfund Analyse: Differentiering Kompleksitet Integration

Funktionalisme Studerer, hvorledes sociale systemer er differentieret ud i forskellige institutioner, positioner og roller, og hvorledes disse elementer i et samspil funktionelt bidrager til at opretholde helhedens funktionsevne. Funktion Institution Position Rolle

Handlingssociologi Handlingssociologien tager sit udgangspunkt i individet og dets handlinger. Mennesket skaber historien, og derfor er aktørens handlinger, intentioner, motiver og tolkninger af disse grundlaget for at forstå sociale fænomener.

Synteseteori (Pierre Bourdieu) Ved at studere sociale relationer i et felt vises det, hvordan aktører og strukturer er gensidigt betingende og ikke kan studeres hver for sig. Symbolsk kapital Habitus Klasse Felt

Anne Marie Olesen Institut for Filosofi og Idéhistorie filamo@hum.au.dk Tlf. (arb.) 8942 2145